Przegląd w ASO
Tydzień temu (22.08.2020) byłem na pierwszym przeglądzie. Teraz zobaczyłem, że w rejestrze przeglądów mam dwie różne daty i przebiegi drugiego przeglądu. Pierwszy przegląd był przy przebiegu 15590km. U Was też są dwie daty drugiego przeglądu? Ktoś wie o co z tym chodzi?
paweł_TBU napisał(a):no przecież masz jasno napisane planowana data ale nie pozniej niz
Nie było dla mnie jasne skąd się wzięła akurat taka planowana data, ale teraz widzę, że wynika to z założenia, że między pierwszym i drugim przeglądem zrobię tyle samo kilometrów co do pierwszego.
Powitac
Przy zakupie auta sprzedawca zalecil pierwszy przeglad na ok.3tys. Oznajmil,ze jesli zrobie go u nich policza tylko koszt materialow.Oczywiscie serwis zrobilem (w styczniu),przy okazji wgrali nowy soft i cos majstrowali przy uszczelce bagaznika (jesli dobrze zrozumialem
) Koszt zgodnie z obietnica jakies 100e .
Dostalem tez informacje,ze kolejny na za rok (styczen2021) lub 20tys km.
Na liczniku mam ok.11 tys. wiec jakie bylo moje zdziwienie gdy w tamtym tygodniu dostalem maila od Mazda Motor Belux,ze zbliza sie termin wymiany oleju..kilka maili do centali i sprzedawcy ,i co sie okazalo: serwis na 3tys jest zalecany a na 20tys wymagany .Ostatecznie w tym roku druga wymiana mimo ze od stycznia przejechalem moze 8tys. Dla mnie zaden problem,o auto trzeba dbac
Napisalem ta historie informacyjnie, dla wszystkich blisko 20tys/roku, a po zalecanym serwisie ok.3tys
Aaaa,jeszcze planowany koszt wymiany:300-350e.
Dbajcie o madzie,pucujcie i niech woza przyjemnie i bezawaryjnie
Przy zakupie auta sprzedawca zalecil pierwszy przeglad na ok.3tys. Oznajmil,ze jesli zrobie go u nich policza tylko koszt materialow.Oczywiscie serwis zrobilem (w styczniu),przy okazji wgrali nowy soft i cos majstrowali przy uszczelce bagaznika (jesli dobrze zrozumialem
Dostalem tez informacje,ze kolejny na za rok (styczen2021) lub 20tys km.
Na liczniku mam ok.11 tys. wiec jakie bylo moje zdziwienie gdy w tamtym tygodniu dostalem maila od Mazda Motor Belux,ze zbliza sie termin wymiany oleju..kilka maili do centali i sprzedawcy ,i co sie okazalo: serwis na 3tys jest zalecany a na 20tys wymagany .Ostatecznie w tym roku druga wymiana mimo ze od stycznia przejechalem moze 8tys. Dla mnie zaden problem,o auto trzeba dbac
Napisalem ta historie informacyjnie, dla wszystkich blisko 20tys/roku, a po zalecanym serwisie ok.3tys
Aaaa,jeszcze planowany koszt wymiany:300-350e.
Dbajcie o madzie,pucujcie i niech woza przyjemnie i bezawaryjnie

- Od: 31 sie 2012, 21:41
- Auto: CX-30 Takumi 2.0 eSkyactive X 25'
Była:
M3 BP Sky Cruise 19'
M3BM Sky Passion 14'
M3 BL Navigator 12'
M3 BL Active 09'
Nie wiem, czemu sprzedawca tak zaleca, ale ja osobiście bym zalecał wymianę oleju po tym czasie. Można znaleźć filmy w necie, gdzie widać stada opiłków, które zostawiają nowoczesne, "fabrycznie dotarte" silniki przy pierwszej wymianie oleju... Co prawda nie widziałem takich objawów konkretnie w Mazdzie, ale gdybym teraz kupował nowy samochód, to niezależnie od marki olej po paru tys. km bym wymienił.
Mi sprzedawca też zalecał wymienić po 3 tysiącach. Jak niedługo po zakupie auta kupowałem felgi w innym ASO niż to gdzie kupowałem auto, to mi powiedzieli, że szkoda kasy i nic się nie stanie jak wymienię po 20 tysiącach. W efekcie wymieniłem po około 8 tysiącach, bo jednak trochę męczył mnie ten temat, między innymi po lekturach o opiłkach.
max441 napisał(a):Ano kosmos. Ja od zawsze wymieniałem olej co około 10 tysięcy. Tylko tutaj trochę koliduje roczny przegląd, na którym i tak wymienią olej, więc trzeba to sobie jakoś wyśrodkować.
Nie musisz wymienaiac, ja w lutym zmienialem po 5 tys w sierpniu mialem roczny i zlecilem bez wymiany oleju. Wymienili mi kabinowy i sprzwdzili punkty w aucie zgodnie z wymogami przeglądu i tyle.
A to nie wiedziałem, że tak można. To w sumie powinni mnie poinformować na rocznym, że jest taka możliwość, skoro sami zalecają wymieniać co 20 tysięcy lub co rok, a tak to wymieniłem drugi raz olej po kolejnych 7 tysiącach i 6 miesiącach. No chyba, że pomyśleli, że tak lubię.
20 tys. to nie jest żaden kosmos – są producenci, którzy zalecają wymieniać rzadziej. I przy wymianie co 20 tys. jakoś nie widać, żeby się silniki SkyActive rozsypywały (a przecież większość kierowców wymienia zgodnie z zaleceniami producenta albo i rzadziej) – co nie zmienia faktu, że lepiej wymieniać częściej.
Co do ASO i przeglądu bez wymiany oleju – a co ich obchodzi, że ty sobie wymieniasz częściej? Oni mają tabelkę, w tabelce przy przeglądzie jest wymiana oleju, za którą (słono) kasują. Więc jeśli ktoś chce mieć przegląd bez wymiany, to musi sam zadbać o to, żeby ASO było o tym poinformowane (i nie ma w tym nic dziwnego).
Co do ASO i przeglądu bez wymiany oleju – a co ich obchodzi, że ty sobie wymieniasz częściej? Oni mają tabelkę, w tabelce przy przeglądzie jest wymiana oleju, za którą (słono) kasują. Więc jeśli ktoś chce mieć przegląd bez wymiany, to musi sam zadbać o to, żeby ASO było o tym poinformowane (i nie ma w tym nic dziwnego).
Co do ASO i przeglądu bez wymiany oleju – a co ich obchodzi, że ty sobie wymieniasz częściej?
No właśnie mogłoby by się wydawać, że obchodzi, jak chciałem wymienić po 3 tysiącach. Powiedzieli, że nie ma potrzeby, a mogli wymienić i skasować.
max441 napisał(a):Co do ASO i przeglądu bez wymiany oleju – a co ich obchodzi, że ty sobie wymieniasz częściej?
No właśnie mogłoby by się wydawać, że obchodzi, jak chciałem wymienić po 3 tysiącach. Powiedzieli, że nie ma potrzeby, a mogli wymienić i skasować.
Ja zmieniałem na własne życzenie po 5tys i na moje życzenie oleju na rocznym nie zmieniali a co do interwałów to 20tys przy użyciu autostradowym może i nie jest kosmiczne o tyle przy użytkowaniiu miejskim na krótkich odcinkach gdzie czasem nawet 10tys w rok sie nie robi to już inna bajka, ja zmieniam np co rok lunb 10tys gdzie np w acie żony ten rok to 3500km
Duzo rzeczy moga nie zrobic na Twoje zyczenie, pewnie i nawet by nie wjechali na warsztat gdybys poprosil – pamietaj tylko, ze dla nich to okazja do wykrecenia sie z naprawy gwarancyjnej danego podzespołu (bo o tym, ze straciles na cos gwarancje dowiesz sie dopiero wtedy, gdy postanowisz z niej skorzystać)
W instrukcji do BM jest taka tabelka – widocznie w BP zgodnie z najnowszymi trendami z niej zrezygnowano. Ale pamiętajcie, że te wartości dość mocno się różnią w zależności od regionu.