Czateria... 2021

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez Szymon » 16 lip 2020, 19:37

TheMonster napisał(a):teraz tyle tych zabezpieczeń tam ładują...

Antykorozyjnych? ;P
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez JohnnyB » 16 lip 2020, 19:40

Niewazne ;) i taknie dzialaj na jedno i drugie ;)
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 20:02

TheMonster napisał(a):Bierz pan szóstkę <3 teraz tyle tych zabezpieczeń tam ładują...

Przede wszystkim wyjaśnijmy sobie jedno – traktujmy sobie tą dyskusję jako gonienie króliczka i dyskusję bez spiny. Naprawdę NIC nie zamierzam kupować, po prostu rozmowy o autach są fajne i tyle. Ok?

Dla mnie wadą 6 jest straszna chodliwość tego towaru w Warszawie (a przecież spod moich okien ukradli już moją Toyotę i 2-3 miesiące temu Rav4 sąsiadów – z Mazdą jest chyba tylko gorzej). Sądzę, że przez 4 lata eksploatacji nie dałoby się zejść z 5-6.000 zł za ubezpieczenie... Druga wada, to mniejszy rozstaw osi w kombi niż sedanie, a co za tym idzie mniej miejsca z tyłu. I legendarne hamulce :D.

Krzemol napisał(a):508 wygląda świetnie ale raz że wnętrze to dla mnie już przesadzony kosmos

Abstrachując od problemów technicznych, to dla mnie auto jest przekozackie. Zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Ale ono celuje w menadżera, który ma jeździć komfortowo sam czy z pasażerem. To nie jest auto skierowane do dzieciorobów ;), poza tym z tego co pamiętam cennik nie jest zbyt przyjazny :)

A tak w ogóle wróciłem z ASO VW. Musiałem wyskoczyć ze 159,60 za wymianę oleju (to samo w ASO Renault 280 zł – wybrałem jednak warsztat u pana Henia, wydaje mi się to grubą przesadą w ASO!). Zgłaszałem też usterkę gwarancyjną, żeby mi przesmarowali tuleje w zawieszeniu – koniec gwarancji już za momencik, więc skorzystałem ;). Nie wiem czy wszystkie serwisy to robią, ale przy okazji robią drobną kontrolę auta, sprawdzają układ kierowniczy, wycieki i ciśnienie w kołach. Na szczęście bez uwag...
Tak czy inaczej w Renault przez te 15 miesięcy gwarant już "wyskoczył" pewnie pi razy oko z 10.000 zł na naprawy, a do tego mają strasznie zaporowe stawki jednak. Będę dążył do wymiksowania się z tego.

Dopisano 16 lip 2020 20:04:

A tak w ogóle, to chyba bym zamienił :)
Załączniki
20200716_200513.jpg
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Grzyby » 16 lip 2020, 21:15

Neonixos666 napisał(a):Jaki to rok?

Auto z grudnia 2016.
Tam było 95KM, 115, 120-125-130. Te miały ponoć jedna turbinę. Ale kto wie co ma wkładali. To reno Panie, kto to ogarnie.....
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez marek » 16 lip 2020, 21:18

Podstawowy passat chyba za 110tys to ma 4 koła i kierownicę ;)
Klima ręczna, felgi stalowe, dobrze, że szyby są elektryczne ;)
Forumowicz

Od: 4 lis 2003, 02:08
Auto: FR+Django+Rail

Postprzez Neonixos666 » 16 lip 2020, 21:22

czyli tak jak w tym linku wersja 125 to 1.6 biturbo

vivaro.jpg
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez loockas » 16 lip 2020, 21:28

marek napisał(a):dobrze, że szyby są elektryczne

dobrze, że otwierane <lol>
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 21:28

Marek, tak i nie. Skopiuję ze swojego tematu odnośnie Golfa – Pastuch ma coś tam więcej zawsze:
Jak już wspomniałem – największa bieda w VW, Trendline z paroma drobiazgami. Składa się na nie:
Podłokietnik z przodu ze schowkiem
Fotel kierowcy z regulacją wysokości
Poduszki powietrzne (siedem): dwie czołowe, dwie boczne, dwie kurtynowe i kolanowa dla kierowcy
Asystent podjazdu i zjazdu
Rekuperacja – odzyskiwanie energii podczas hamowania
System Start-Stop – wyłączanie silnika na postoju
Szyby elektrycznie sterowane z przodu i z tyłu
Klimatyzacja z regulacją manualną "Climatic"
Reflektory bi-ksenonowe
spryskiwacze reflektorów
statyczne doświetlanie zakrętów (bardzo fajna rzecz!) i dynamiczna regulacja zasięgu
Kierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą, dźwignia zmiany biegów obszyta skórą, możliwość sterowania radiem, komputerem pokładowym
Komputer pokładowy
System "Park Pilot" – czujniki parkowania z przodu i z tyłu z wizualizacją odległości na ekranie radia, automatycznie obniżane lusterko zewnętrzne po stronie pasażera przy włączonym biegu wstecznym
Obręcze aluminiowe
Czujnik deszczu
Automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne
Funkcja świateł – Coming / Leaving Home
Czujnik zmierzchu
Funkcja automatycznego włączania świateł
Lakier metalic
Przyciemniane szyby

I to prawda, że ten najtańszy może nie mieć prawie nic, ale VW ma taką tradycję, że jest opcjonalny pakiet "premium-sremium"/"biznes"/"marketingowy bełkot". I żaden dealer nie zamawia na plac takiego golasa, tylko zawsze dodaje ten pakiet za 1-2-3 kzł (w zależności od modelu i wersji).
Ja mam ten niby promocyjny pakiet za grosze (wybacz – nie pamiętam, ale niech będzie 1,5kzł) i on dodał alusy, czujnik zmierzchu, przyciemniane lusterko, czujniki przód/tył z wizualizacją, a za 400 czy 600 zł xenony.
Mój kosztował równiutko 70.000 z pakietem serwisowym i rozszerzoną do 4 lat gwarancją i 800 zł kosztowało przyciemnienie szyb już w salonie przez zewnętrzną firmę.

Dopisano 16 lip 2020 21:32:

Tak sobie patrzę w konfiguratorze – pakiet premium dla golasa za 1390 zł zmienia:
– fotele na lepsze
– Czujniki parkowania z przodu i z tyłu z funkcją hamowania awaryjnego i wizualizacją na ekranie radia
– Klimatyzacja automatyczna Climatronic AirCare, trzystrefowa z filtrem antyalergicznym
– Pakiet Światło – czujnik deszczu, czujnik zmierzchu

Mniej niż 1,5 zł... Naprawdę chyba nie ma człowieka, który zamówi auto bez tego. Tylko dla flot...
Forumowicz

Postprzez marek » 16 lip 2020, 21:47

Passat wg konfiguratora:
Pozycji jest bardzo dużo, ale np. wypisywanie że są zagłówki ;)

Nie ma tych czujników o których piszesz że masz w Golfie, ale dopłacając z 5000-7000zł wyrówna się wyposażenie. Ale fakt, żeby jakieś sensowne wyposażenie było to 130tys trzeba położyć (sam automat to 10k, w tej klasie auto bez automatu to pomyłka imho)

Dlatego ja jestem za kupowaniem aut 2-3 letnich zamiast nowych – za 140k mój ojciec kupił Audi A4 które cennikowo kosztowało pod 300tys zł

Obręcze stalowe 6.5J x 16 z kołpakami
Opony 215/60 R16 o obniżonym oporze toczenia
Zestaw naprawczy
Śruby kół standardowe
3 zagłówki w drugim rzędzie siedzeń, opuszczane
Fotel kierowcy i pasażera, z regulacją wysokości
Fotele przednie, standardowe
Oparcie tylnej kanapy dzielone (40/20/ 40), z podłokietnikiem
Panele drzwi wykończone tapicerką
Podłokietnik z przodu regulowany na wysokość, ze schowkiem oraz dwoma nawiewami powietrza dla pasażerów z tyłu
Schowek w konsoli środkowej z przodu z 2 miejscami na napoje z roletą
Tapicerka siedzeń Lizard
Zagłówki przednich foteli
8 głośników
Antena FM
Dwa gniazda USB (typu C) obsługujące iPod /iPhone
Instalacja telefoniczna (Bluetooth)
Komputer pokładowy Plus z wyświetlaczem monochromatycznym
Radio Composition Colour
We Connect Plus – mobline usługi online dla radia
Hamulce tarczowe z tyłu
Listwy boczne na drzwiach
Listwy dookoła szyb bocznych, czarne
Lusterka zewnętrzne regulowane elektrycznie, podgrzewane
Lusterko zewnętrzne po stronie kierowcy asferyczne
Lusterko zewnętrzne po stronie pasażera, convex
Plastikowe listwy ochronne na progach drzwi
Reflektory główne LED Basic oraz światła do jazdy dziennej LED
Regulacja zasięgu reflektorów
Relingi dachowe, czarne
Szyby boczne i tylna termoizolacyjne
Tylne światła w technologii LED
Tylne światło przeciwmgielne
Światła do jazdy dziennej
2 lampki do czytania z przodu
Bagażnik wyłożony tapicerką
Elementy przełączników chromowane
Gałka dźwigni zmiany biegów obszyta skórą
Kierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą
Konsola środkowa ze wstawkami New Brushed
Listwy dekoracyjne na desce rozdzielczej j, przednich drzwiach "New Brushed Design"
Lusterka "Make-up" w osłonach przeciwsłonecznych po stronie kierowcy i pasażera
Lusterko wsteczne, przyciemniane
Podsufitka Peal Grey
Składana podłoga bagażnika
Wspomaganie układu kierowniczego, elektromechaniczne
Zbiornik paliwa 66 litrów
Centralny zamek, zdalnie sterowany / 2 komplety kluczy / funkcja Press&Drive
Gniazdo 12 V w konsoli środkowej z przodu
Gniazdo 12 V w środkowej konsoli, z tyłu
Klimatyzacja z regulacją manualną "Climatic"
Lusterka zewnętrzne regulowane elektrycznie, podgrzewane
Przednia szyba ze szkła termoizolacyjnego
System Start-Stop 2.0 wyłączający silnik podczas postoju i odzyskujący energię podczas hamowania
Tempomat
Wycieraczki przedniej szyby z regulacją prędkości
Zabezpieczenie antykradzieżowe (Immobiliser)
Zdalne otwieranie pokrywy bagażnika
Zestaw narzędzi
3-punktowe pasy bezpieczeństwa z możliwością regulacji wysokości i napięcia
3-punktowy pas bezpieczeństwa dla środkowego fotela w drugim rzędzie siedzeń
Aktywny system ochrony pasażerów Pre-Crash
Apteczka i trójkąt ostrzegawczy
Asystent podjazdu
Elektromechaniczny hamulec postojowy z funkcją Auto Hold
Emergency call – automatyczne wzywanie pomocy
ESP, ASR, ABS, MSR, wraz z asystentem siły hamowania i stabilizacją toru jazdy z przyczepą
Fatigue Detection – system wykrywający zmęczenie kierowcy
Isofix – przygotowanie do montażu 2 fotelików z uchwytami Top Tether, zgodnie z normą I-Size
Kurtyny powietrzne dla pasażerów z przodu i z tyłu
Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera, poduszka pasażera z funkcją dezaktywacji , poduszka kolanowa dla kierowcy
Sygnalizacja niezapiętych pasów bezpieczeństwa
Sygnalizacja spadku ciśnienia w oponach
System Front Assist z funkcją awaryjnego hamowania City oraz rozpoznawaniem pieszych Pedestrian Detection
System Lane Assist – asystent utrzymania pasa ruchu
System wykrywający pieszych
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 16 lip 2020, 21:49

Za pierwszy pierd w fotel trzeba niestety sporo zapłacić <lol>
Forumowicz

Postprzez marek » 16 lip 2020, 21:54

Neonixos666 napisał(a):Za pierwszy pierd w fotel trzeba niestety sporo zapłacić <lol>

a temu co na placu w fabryce rozstawia auta z taśmy za ten pierwszy pierd nawet płacą <lol>
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 22:02

Prawdę mówiąc nie wiem jak się odnieść do tej listy. Czy za 110k to dobrze, czy źle. No i wiem, że za 1390 zł jest ta klima trójstrefowa i te czujniki co u mnie ;)

Jestem pewien, że np. Talisman ma lepsze wyposażenie, Kia też, ale nie porównywałem, żeby się nad tym pochylić.
Na pewno inne marki mogą dać więcej, ale z drugiej strony może to nie być tak dojrzała konstrukcja, albo jest mniej przestronny czy głośniejszy. Trzeba sobie wybrać, bo żeby mieć wszystko, to trzeba odpowiednio zapłacić. Mi akurat zawsze zależało, żeby była klima i centralny zamek, teraz bluetootha uważam za konieczność. Wolę duży bagażnik niż cyfrowe zegary ;)

A co do kupowania 2-3 letnich, które nowe kosztowały 300.000... Ja nie czuję, żeby mnie było na to stać w sensie kosztów utrzymania. W kwietniu za przegląd zapłaciłem 290 zł chociażby, mam wątpliwości, czy tyle kosztuje mały przegląd w tym za 300.000. Mam inne priorytety, pół bańki długu i wolę kasę wydawać na inne rzeczy. Ale rozumiem, że ktoś może chcieć inaczej i czerpać radość życia z faktu posiadania fajnego auta. Naprawdę jest to w porządku, ale mi aż tak na tym nie zależy :). Dla mnie parametr TCO jest bardzo ważny.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 lip 2020, 22:15

Ja raczej nie kupię auta bez wyposażenia full lub prawie full (mogę odpuścić skóry, bo nie przepadam). Jak już mam wydać taką kasę, to chce mieć wszystko co przydatne (lub mniej).
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 22:20

Ja wtedy musiałbym kupić kompakt.
Full w przypadku segmentu D, to pewnie ze 180kzł. To poza moją barierą :).

Ja chyba jednak wolę gołe auto oczko wyżej i tyle. Wyposażenie golfa mi wystarcza – brakuje mi bluetootha <rotfl>.
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 lip 2020, 22:25

No to dobrze, że się różnimy. Dzięki temu potem na rynku wtórnym można kupić każdą wersję wyposażenia :P

Właśnie przeleciałem z głupa konfigurator Mazdy 6. Za kombiaka z silnikiem 2,5 (ten 194km) w wersji sky passion (czyli nie najwyższej, ale chyba ma wszystko co potrzebuje), z szyberdachem – trzeba wyskoczyć "tylko" ze 175k PLN :D Kurde, sporo :/

nemi napisał(a):A co do kupowania 2-3 letnich, które nowe kosztowały 300.000...

Ja natomiast rozważam 2-3 letnie ale takie co kosztowały ~200k. Wtedy w cenie kompakta można liczyć na coś lepszego. Nie wiem, nie zapieram się ale być może będzie to jeden z kierunków przy zmianie auta.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 22:34

Ja po przygodach z nowym autem już mam fobię do używanych, szczególnie, jeśli naprawy mogą być drogie <rotfl>.

Ja mam pewność, że jak coś ma się zje***ć, to stanie się to u mnie. Takie "szczęście" i może dlatego wolę szyby na korbę, ale z gwarancją. Bardzo bym chciał inaczej, patrzę czasem na jakieś stare auta, którymi ktoś pojechał np do Włoch i zawsze sobie myślę, że na takiej trasie akurat mi zepsułby się 4 razy. A inni jeżdżą i jest dobrze <rotfl>
Forumowicz

Postprzez loockas » 16 lip 2020, 22:37

Może to kwestia podejścia. Mój kolega pojechał z rodziną, 20 letnim Mercedesem ML w stanie prawie agonalnym do Chorwacji. Oczywiście z przygodami, bo laweta interweniowała, ale czy się tym przejął? Nie... wrócił szczęśliwy po zajefajnych wakacjach ;) Dał mi do zrozumienia, że to tylko auta i nie ma co do tego podchodzić z takim stresem :)

Mnie zaczyna trochę boleć rocznik w MX-5, ale dzisiaj mnie onaniści przekonali, że trzeba wrzucić na luz. Jak się zje... to się zje... i się naprawi :) Jak zacznie się częściej psuć, to się opchnie :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 22:43

Może i racja :)

Ja tych przygód już trochę miałem, wystarczy mi już do końca życia :D.

Też podchodzę, że jak się zepsuje, to się naprawi. Życie, przyzwczajony jestem <lol>
Forumowicz

Postprzez Neonixos666 » 16 lip 2020, 22:57

Eh nowego Scenica to bym chciał :P
Forumowicz

Postprzez nemi » 16 lip 2020, 23:01

Ryzykowna zabawa <czarodziej>

Bywam w serwisie, ludzie tam trochę krzyczą na pracowników, bo chyba są zdziebko poirytowani. Chyba tylko ja parskam śmiechem i nie opier***m tego nic nie winnego człowieka :)

Przemyśl swoje życzenie ;)
Forumowicz