Czateria... 2021
Ja swojego Dużego Fiata przez pierwszy kwartał użytkowania odpalałem tylko na pych – iglica w gaźniku była tak podjechana,że zalewało go przy każdej próbie odpalenia..
Po jakimś czasie padł silnik, a dalej (już z nowym serduszkiem) sworzeń wahacza kumplowi się rozleciał na poznańskiej krzyżówce gdy pożyczył ode mnie brykę aby odwieźć swoją panią do domu w luksusie.. akurat to 1 kwietnia było – do południa w chacie mnie przekonywał,że to nie primaaprylisowy żart.
Klepaliśmy później pod samochodem młotkami 2 dni w deszczu jesienią na chodniku, żeby wybić stożek .. laweta była naprawdę blisko...
Dalej tylko gorzej – skończyło się złamanym resorem i sprzedażą całości dla zdrowego silnika, bo ubezpieczyciel przypomniał sobie,że jest OC do zapłacenia..
Wspaniałe auto..
Szkoła cierpliwości i podstaw techniki motoryzacyjnej.
Nemi – przegrałbyś...
Mimo wszystko fajnie wspominam..
Po jakimś czasie padł silnik, a dalej (już z nowym serduszkiem) sworzeń wahacza kumplowi się rozleciał na poznańskiej krzyżówce gdy pożyczył ode mnie brykę aby odwieźć swoją panią do domu w luksusie.. akurat to 1 kwietnia było – do południa w chacie mnie przekonywał,że to nie primaaprylisowy żart.

Klepaliśmy później pod samochodem młotkami 2 dni w deszczu jesienią na chodniku, żeby wybić stożek .. laweta była naprawdę blisko...

Dalej tylko gorzej – skończyło się złamanym resorem i sprzedażą całości dla zdrowego silnika, bo ubezpieczyciel przypomniał sobie,że jest OC do zapłacenia..
Wspaniałe auto..
Szkoła cierpliwości i podstaw techniki motoryzacyjnej.

Nemi – przegrałbyś...
Mimo wszystko fajnie wspominam..
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
A ja dzisiaj dostałem anonim do skrzynki na listy od jakiegoś "somsiada" że to lekka przesada mieć 3 samochody w rodzinie. Każde jest użytkowane regularnie tzn. żona co 2-3 dni ja dzień w dzień na zmiane dwoma samochodami. Niby że nie mają gdzie parkowac przez to i jeszcze inne żale z pupy (szkoda że miejsca parkowania są bezpłatne) a w obrębie bloku lekko 5 innych samochodów nie ruszyło się z miejsca od ponad miesiąca. Chyba kuwra zazdrosc kompleksy czy uj wie co. A tak swoją drogą sprzedał bym jedno z aut. Jak by ktoś poszukiwał w miarę pewne to peugeot 308 swT7 2.0hdi manual 2008r do oddania za 15kzl. Do wymiany wygłuszenie maski wyjedzone przez kunę i do obszycia kierownica bo nowa już nie jest. Reszta na bieżąco raczej bez wkladu. Przebieg 227kkm.
nemi napisał(a):Ale zacząłeś ze 200.000 km później?
220 nawet
Dominator napisał(a):A ja dzisiaj dostałem anonim do skrzynki na listy od jakiegoś "somsiada" że to lekka przesada mieć 3 samochody w rodzinie.
Ja sam chwilę miałem trzy – 5, 166 i Colt

Kosiarkę poskładałem, pali ładnie i nie dymi ale przerywa (tzw misfire), jutro dalej walka i będę sprawdzał czy klin na kole magnetycznym się nie zerwał i cewka nie jest brudna.
sprzedał bym jedno z aut
Wstaw kartkę w okno auta "sprzedam tanio", to się somsiad dupokrążca uspokoi, pomyśli, że ma wpływ na rzeczywistość i otoczenie w którym mieszka.
Przy dobrych wiatrach może sam zapuka zapytać za ile pójdzie to fajne auto..

Skoro tak mu przeszkadza, to może jeszcze weźmie sprawy w swoje ręce i zacznie Ci koła przebijać i lakier gwoździem rysować..

Dobrze gdybyś parkował w zasięgu kamer monitoringu, żeby ewentualnie łatwiej szukać sprawcę..
Papier zatrzymaj, może kiedyś Policji pokażesz, że komuś się jakość życia nie podobała i przysyłał pogróżki (międzywersami)...
10 samochodów przez 17 lat, z czego najdłużej Mazda (prawie 3 lata), dwa auta po 2,5 roku (przy czym jednym jeszcze jeżdżę, więc niedługo przebije Mazdę
Ale nigdy nie miałem dwóch aut naraz 
a co do serwisu to Mercedes raz stał w serwisie jakieś 6 miesięcy bo musieli części wyprodukować...
A Stelvio fajne – imho jedyny poza Porsche Macanem sensowny SUV (pomijając auta z innej ligi jak np. Urus
) Choć trudno jest wyrokować na temat przyszłości marki Alfa Romeo, bo coś mam wrażenie że się nie maluje w różowych barwach 
Miałem okazję pojeździć wersję 280KM, a na jazdę testową jechałem Toyotą RAV4 (nową). Toyota to był dramat w kwestii prowadzenia w porównaniu do Alfy.
Wersja 200km wystarczajaca, obecnie coraz więcej się śmiga po ekspresówkach czy autostradach, na których tak naprawdę 150 koni i długa skrzynia jest wystarczająca. W mieście też taka moc wystarczy, a na trasach jednopasmowych bywa takie natężenie ruchu, że nie ma znaczenia czy się ma 450 czy 150 koni bo i tak nie ma gdzie wyprzedzać.
a co do serwisu to Mercedes raz stał w serwisie jakieś 6 miesięcy bo musieli części wyprodukować...
A Stelvio fajne – imho jedyny poza Porsche Macanem sensowny SUV (pomijając auta z innej ligi jak np. Urus
Miałem okazję pojeździć wersję 280KM, a na jazdę testową jechałem Toyotą RAV4 (nową). Toyota to był dramat w kwestii prowadzenia w porównaniu do Alfy.
Wersja 200km wystarczajaca, obecnie coraz więcej się śmiga po ekspresówkach czy autostradach, na których tak naprawdę 150 koni i długa skrzynia jest wystarczająca. W mieście też taka moc wystarczy, a na trasach jednopasmowych bywa takie natężenie ruchu, że nie ma znaczenia czy się ma 450 czy 150 koni bo i tak nie ma gdzie wyprzedzać.
Dominator napisał(a):A ja dzisiaj dostałem anonim do skrzynki na listy od jakiegoś "somsiada" że to lekka przesada mieć 3 samochody w rodzinie.
Ja zrobiłem somsiadom "mind fak" jak pojawił się mój ioniq który jest niebieski, a z pracy przyjeżdzałem szarym. Miesiąc później pojawiła się MX-5 szara, która po zimie zmieniła się w czerwoną

Polećcie jakąś sensowną, nie rujnującą budżetu, kamerkę samochodową. Przy okazji ustrzelenia mnie przez Nemiego (chciałem odnaleźć moment jak jedziesz przede mną) zauważyłem, że moja nadpisuje pliki jakoś z czapy, nie od najstarszych do najnowszych, tylko skacze po dniach, ale co ważniejsze, nie zapisuje mi plików, które kliknąłem do zablokowania przed nadpisaniem 
Ja mam Xblitzx Black Bird i jakość jest super, ale niestety dyskwalifikuje ją to, że kasuje mi pliki, które miały być zablokowane.
Trochę kaszanka, bo znowu czeka mnie lutowanie nowej do lusterka
Trochę kaszanka, bo znowu czeka mnie lutowanie nowej do lusterka
jakie macie zdanie na temat kamerki podpiętej do "zestawu multimedialnego" 2din ekran-androidowy?
Są takie cuda dostępne na wschodzie, ale nie wiem, czy to może dobrze działać tym bardziej, że chciałbym obsłużyć również tył auta..
no i wpadłem na ślad układu kamer 360st. 4-y kamery kontrolują obszar wokół auta..
Ostatnie obcierki znacząco wpływają na moje samopoczucie..
Są takie cuda dostępne na wschodzie, ale nie wiem, czy to może dobrze działać tym bardziej, że chciałbym obsłużyć również tył auta..
no i wpadłem na ślad układu kamer 360st. 4-y kamery kontrolują obszar wokół auta..
Ostatnie obcierki znacząco wpływają na moje samopoczucie..
Pierwszy kontakt z Wsparciem Apple za mną....
Zamówiona rozmowa na następny dzień....telefon z Dublina
.....10 minut tłumaczenia kolesiowi, nie bede konfigurował ponownie sieci WiFi w swoim telefonie ponownie, że o słabymdziałaniu WiFi w teelfonie już są elaboraty w sieci.........po kolejnych 15 minutach oczekiwania na infolinii – "Recovery przez Itunes".
No więc włączam tel w tryb recovery.....a na Itunes wielkie info że wykryto, iż telefon działa nie poprawnie i wymaga recovery do fabrycznych...
A teraz w trakcie przywracania telefonu....zobaczymy....
Dopisano środa, 15 lip 2020, 18:58:
Wygląda lepiej.....
Zamówiona rozmowa na następny dzień....telefon z Dublina
No więc włączam tel w tryb recovery.....a na Itunes wielkie info że wykryto, iż telefon działa nie poprawnie i wymaga recovery do fabrycznych...
A teraz w trakcie przywracania telefonu....zobaczymy....
Dopisano środa, 15 lip 2020, 18:58:
Wygląda lepiej.....
..::Born To Rise Hell::..
Wreszcie kupiłem (seniorowi) busika 
Trafic z symbolicznym 80kkm przebiegiem.
I w końcu mam czym pociągnąć przyczepę
Dopisano 15 lip 2020 21:04:
Nemi, pociesze cię. W ciągu 3 lat i 80kkm auto ma już 3 zestaw tarcz hamulcowych (każde po 1200 PLN na fakturach z ASO)
Ale Poza tym same wymiany oleju plus filtry i klocki
Trafic z symbolicznym 80kkm przebiegiem.
I w końcu mam czym pociągnąć przyczepę

Dopisano 15 lip 2020 21:04:
Nemi, pociesze cię. W ciągu 3 lat i 80kkm auto ma już 3 zestaw tarcz hamulcowych (każde po 1200 PLN na fakturach z ASO)
Ale Poza tym same wymiany oleju plus filtry i klocki
Wcale mnie to nie pociesza 
Jutro budzę w sobie wieśniaka, jadę do VW i obejrzę paska. Właśnie YT mi zaproponował test Patucha Alltrack. Absolutnie szczerze moje marzenie, tylko ta cena... Absolutnie nie do przełknięcia. Nie za tą markę i ten model. No i nie te dochody.
Jutro budzę w sobie wieśniaka, jadę do VW i obejrzę paska. Właśnie YT mi zaproponował test Patucha Alltrack. Absolutnie szczerze moje marzenie, tylko ta cena... Absolutnie nie do przełknięcia. Nie za tą markę i ten model. No i nie te dochody.
Grzyby napisał(a):Trafic z symbolicznym 80kkm przebiegiem.
Jaki motór?
Dopisano 15 lip 2020 21:37:
loockas napisał(a):Ja po 250km wymieniam zacisk, klocki i tarcze...
tak samo trzeba podobno wymieniać w nowych Mazdach