przez Kuzi1971 » 22 sty 2020, 13:57
Cześć. Spieszę z nowymi informacjami na temat mojego problemu. Chciałbym podzielić się z Wami ostatecznym wynikiem (rozwiązaniem), aby ułatwić ewentualnie sprawę w przyszłości użytkownikom, którym trafi się podobna usterka. Przecież to forum powinno do tego służyć :–)
Dotarłem w końcu ponownie do mojego sprawdzonego mechanika i dotarł również zamówiony czujnik pedału sprzęgła (taka była pierwsza diagnoza oparta na obserwacjach sytuacji, w których usterka występowała). Okazało się jednak, że w kolejnych przypadkach braku reakcji na dodawanie gazu, wystarczyło zdjąć nogę i ponownie go nacisnąć, wtedy samochód odzyskiwał przyspieszenie. To zmieniło punkt widzenia i poszukiwania rozwiązania :–).
Wspierając się również odczytem błędu, po podłączeniu do komputera (pojawił się w końcu podczas usterki), wszystko wskazywało na pedał hamulca (czujnik).
Wystarczyło odgiąć blaszkę, na której znajduje się czujnik, bez konieczności jego wymiany. Hamulec był zbyt "czuły", co powodowało błędy w pracy pedału gazu. Później zaczęły występować również inne (kilkukrotnie pojawiły się kontrolki informujące o kłopotach z tempomatem lub układem SCBS). Wszystko zniknęło po naprawie i do tej pory jest wszystko w porządku.
Mam nadzieję, że nie będziecie mieć takich problemów w przyszłości, ale jak się trafią, to może ktoś skorzysta.
Pozdrawiam, Tomek