Zbliża się wyjazd na narty i również poszukuję bagażnika. Poprzednio miałem C4GP, tam wszystko mieściło się do bagażnika
Bagażnik dachowy Mazda3 BM
Cześć Wszystkim,
Zbliża się wyjazd na narty i również poszukuję bagażnika. Poprzednio miałem C4GP, tam wszystko mieściło się do bagażnika
. Mam po jeszcze wcześniejszym Citroenie C5 kombi belki bazowe z firmy ATERA, z wymiennymi stopami. Ale teraz nie mogę do nich dobrać mocowań do karoserii mazdy. Doszukałem się, że ATERA ma model SIGNO ASF 045194, dedykowany do mazdy 3, mocowany w punkty fabryczne. Testował ktoś? Cena jest podobna jak do fabrycznych. Poprzednie sprawowały się bardzo dobrze, więc korci mnie przynajmniej obejrzeć.
Witajcie,
Mam pytanie do użytkowników bagażnika Whispbar – jaka jest realna szerokość "robocza" tych belek? Wydaje mi się patrząc na zdjęcia, że z uwagi na nachodzenie łap na belkę nie ma za wiele miejsca na montaż akcesoriów.
Docelowo chciałbym móc zamontować box + jeden uchwyt rowerowy.
Na stronie producenta jest też wersja tych belek o nazwie "through", gdzie przestrzeni na pewno jest więcej, niestety kosztem ładnego wyglądu..
Mam pytanie do użytkowników bagażnika Whispbar – jaka jest realna szerokość "robocza" tych belek? Wydaje mi się patrząc na zdjęcia, że z uwagi na nachodzenie łap na belkę nie ma za wiele miejsca na montaż akcesoriów.
Docelowo chciałbym móc zamontować box + jeden uchwyt rowerowy.
Na stronie producenta jest też wersja tych belek o nazwie "through", gdzie przestrzeni na pewno jest więcej, niestety kosztem ładnego wyglądu..
- Od: 15 maja 2016, 20:10
- Auto: Mazda 3 SkyActive-G 120 2016 Enso
Mała aktualizacja.
Whispbarów będzie coraz mniej, bo właściciel m.in. tej marki, czyli firma Yakima likwiduje ten brand i teraz te same bagażniki będą jako Yakima właśnie.
Tak było w moim przypadku, mogłem kupić Whispbara z belkami srebrnymi jeszcze, ale jako, że zależało mi na czarnych to już nie było... Więc z czarnymi jest to samo, tylko nazywa się teraz Yakima i ma też te balki w kształcie skrzydła Flushbar. Cena dokładnie ta sama. A prezentuje się tak:
Whispbarów będzie coraz mniej, bo właściciel m.in. tej marki, czyli firma Yakima likwiduje ten brand i teraz te same bagażniki będą jako Yakima właśnie.
Tak było w moim przypadku, mogłem kupić Whispbara z belkami srebrnymi jeszcze, ale jako, że zależało mi na czarnych to już nie było... Więc z czarnymi jest to samo, tylko nazywa się teraz Yakima i ma też te balki w kształcie skrzydła Flushbar. Cena dokładnie ta sama. A prezentuje się tak:
Gash napisał(a):Mała aktualizacja.
Zamontowałem identyczną Yakimę 2 tygodnie temu, całkiem ładnie wygląda ( jak na 2 bele w poprzek dachu
Rowniez zamierzam kupic bagaznik na rowery do mojem M3 BL.
Z tego co sie rozeznalem najrozsadniejszy wybor to:
https://allegro.pl/2x-bagaznik-rowerowy ... 00597.html
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-bazo ... 7312042319
https://allegro.pl/taurus-carryup-bagaz ... 33308.html
Biore pod uwage jakosc/ latwosc montazu/ estetyke aby bagaznik nie psul wygladu samochodu
Czy ma ktos jakas inna propozycje lepsza cenowo?
Tutaj calosc wychodzi okolo 1600zl
Z tego co sie rozeznalem najrozsadniejszy wybor to:

Biore pod uwage jakosc/ latwosc montazu/ estetyke aby bagaznik nie psul wygladu samochodu
Czy ma ktos jakas inna propozycje lepsza cenowo?
Tutaj calosc wychodzi okolo 1600zl
Belki YAKIMA Flush bar black
Bagażnik THULE touring M200 (400 litrow, 175cm dlugosci)
Zastanawialem sie tez nad thule touring 600 sport, ale wg mnie troszke za duzo wystawal z przodu nad szyba (190cm dlugosci) byl otwierany tylko z 1 strony, mial mniejsza pojemnosc 300 litrow i byl dostepny tylko w czarnym macie, choć bardziej sportowo wygladal
Zalezalo mi na wysokiej jakosci, mam nadzieje ze sie nie zawiode
Bagażnik THULE touring M200 (400 litrow, 175cm dlugosci)
Zastanawialem sie tez nad thule touring 600 sport, ale wg mnie troszke za duzo wystawal z przodu nad szyba (190cm dlugosci) byl otwierany tylko z 1 strony, mial mniejsza pojemnosc 300 litrow i byl dostepny tylko w czarnym macie, choć bardziej sportowo wygladal

Zalezalo mi na wysokiej jakosci, mam nadzieje ze sie nie zawiode
- Od: 24 mar 2013, 20:11
- Auto: Mazda3/G120/Revolution (2015)
@gaffel i jak po czasie oceniasz swój bagażnik? Też się przez długi czas zastanawiałem nad tym modelem, jednak coś nie mogę się do niego przekonać. Ostatnio korzystałem z http://www.amos.auto.pl/ i próbowałem się rozeznać, jakie są ceny zarówno belek jak i innych rozwiązań i widzę, że to wcale nie jest duży wydatek.
No i przy okazji – ktoś z Was montował może bagażnik rowerowy na hak? Podobno w jakiś sposób trzeba go adaptować? Nie bardzo się na tym znam, dlatego wolę się zapytać osób bardziej doświadczonych.
No i przy okazji – ktoś z Was montował może bagażnik rowerowy na hak? Podobno w jakiś sposób trzeba go adaptować? Nie bardzo się na tym znam, dlatego wolę się zapytać osób bardziej doświadczonych.
- Od: 15 maja 2019, 22:21
Podepne sie pod ten waytek, jestem na etapie zakupu boxa do mojej 3 fastback. Mam belki Yakima flushbar i zastanawiam sie nad Thule Touring 200 tylko nie wiem czy nie bedzie za dlugi? Czy ktos z forumowiczow ma jakies doswiadczenia z tym boxem? Inna opcja jest Touring 100 ale troche szerszy i nie wiem czy sie zmiesci? Z gory dziekuje za info...
- Od: 3 wrz 2014, 17:14
- Auto: Mazda3 Fastback 2.0 Skyactive benz, 2015
Panowie, wymieniał ktoś z Was samemu listwy dachowe pod bagażnik i wie jak to zrobić
? Muszę pożyczyć od rodziców bagażnik dachowy, ale muszę też podmienić ich listwy. Nie chcę czegoś urwać, a im wymieniali w serwisie...
EDIT: znalazłem fotorelację na drugiej stronie. Moderatorze, proszę o usunięcie postu
EDIT: znalazłem fotorelację na drugiej stronie. Moderatorze, proszę o usunięcie postu
Czy można dostać te listwy z otworami na bagażnik w sklepie ? Czy tylko serwis ?
Tak nie do końca na temat, ale...
od pewnego czasu, po deszczu słyszałem przelewającą się wodę po prawej stronie w słupku A. Doprowadzało mnie to przez dobry rok do tzw. szału. Aż w końcu postanowiłem zdjąć listwy dachowe i przeczyścić te ciasne szpary pomiędzy szybą a słupkiem A oraz C (sedan). Pod listwami było zielono, a pod uszczelkami "oknowymi" w cholerę syfu. Przy użyciu myjki ciśnieniowej, starej karty bankomatowej i ściereczki wszystko ładnie umyłem. I to przeklęte chlupanie zniknęło! Teraz deszczowa angielska jesień nie będzie tak wkurzająca jak poprzednia
Puenta:
Przy zdejmowaniu listew polecam umyć to, co pod nimi urosło + spływy wzdłuż szyb przedniej i tylnej (jeśli to sedan)
od pewnego czasu, po deszczu słyszałem przelewającą się wodę po prawej stronie w słupku A. Doprowadzało mnie to przez dobry rok do tzw. szału. Aż w końcu postanowiłem zdjąć listwy dachowe i przeczyścić te ciasne szpary pomiędzy szybą a słupkiem A oraz C (sedan). Pod listwami było zielono, a pod uszczelkami "oknowymi" w cholerę syfu. Przy użyciu myjki ciśnieniowej, starej karty bankomatowej i ściereczki wszystko ładnie umyłem. I to przeklęte chlupanie zniknęło! Teraz deszczowa angielska jesień nie będzie tak wkurzająca jak poprzednia

Puenta:
Przy zdejmowaniu listew polecam umyć to, co pod nimi urosło + spływy wzdłuż szyb przedniej i tylnej (jeśli to sedan)
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Powaznie ? Dzieki za informacje, mam ten sam problem. Doprowadza mnie to do szalu po myciu i w czasie deszczu. Jak auto wroci z naprawy sprawdze te listwy ! Najlepsze, ze to tylko prawa strona...
Ostatnio edytowano 17 gru 2019, 21:54 przez piotear, łącznie edytowano 2 razy
A ktoś montował może coś takiego?
https://allegro.pl/oferta/bagaznik-plat ... 8082630152
Powinno mniej świstac w czasie jazdy i generalnie dużo łatwiejszy dostęp do rzeczy...

Powinno mniej świstac w czasie jazdy i generalnie dużo łatwiejszy dostęp do rzeczy...
Jak mi ten samochód podnosi adrenalinę. Wy też się trzęsiecie jak wychodzicie z auta? Bo mnie drżą ręce i cały jakiś roztrzęsiony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 0&t=115720
http://www.youtube.com/watch?v=ZhyGC3jS ... r_embedded
https://www.youtube.com/watch?v=jj-Hbid ... iwowarczyk
Nie miałem, nie testowałem ale na oko to dojście do bagażnika samochodu utrudnione do tego jak ktoś ma kamerę cofania i czujniki to będą bezużyteczne a jednak auto się wydłuża. Raczej lepiej sobie rozważyć wady i zalety takiej opcji.
Ciekawa propozycja !
Myślę , że szczególnie w wyższych autach taki rodzaj bagażnika przeważy w zaletach szczególnie dla tych co wożą ze sobą rowery ! W poprzednim Qq miałem taki uniwersalny rodzaj bagażnika na haku lecz bez zabudowy i sobie b. chwaliłem !

Myślę , że szczególnie w wyższych autach taki rodzaj bagażnika przeważy w zaletach szczególnie dla tych co wożą ze sobą rowery ! W poprzednim Qq miałem taki uniwersalny rodzaj bagażnika na haku lecz bez zabudowy i sobie b. chwaliłem !
jak w ogolę oceniacie jazdę z bagażnikiem dachowym ze względu na głośność? zwiększenie spalania? sterowanie autem?
rozumiem ze same belki typu Yakima FlushBar S26 (kiedyś to nazywało się Whispbar) – są w miarę ciche i prawie nie czuć nic po ich zamontowaniu
a co odnośnie bagażnika? z jaka prędkością można w miarę komfortowo podróżować z nim? o ile rośnie spalanie?
czy jest sens w drogich modelach czy całkiem wystarczy czegoś za 1000-1200 zł?
rozumiem ze same belki typu Yakima FlushBar S26 (kiedyś to nazywało się Whispbar) – są w miarę ciche i prawie nie czuć nic po ich zamontowaniu
a co odnośnie bagażnika? z jaka prędkością można w miarę komfortowo podróżować z nim? o ile rośnie spalanie?
czy jest sens w drogich modelach czy całkiem wystarczy czegoś za 1000-1200 zł?
Same belki (ori mazdy) powodują już duży hałas powyżej 80 km/h, więc box już raczej dużej różnicy nie robi... Ten hałas jest bardzo irytujący.
Co do spalania, nie zwróciłem na to szczerze nigdy uwagi.
Nie jeździłem nigdy z boxem thule, więc nie mam porównania co do ewentualnego hałasu poza hałasem z belek. Sam mam taurusa od jakichś 6-7 lat. Szczerze – polecam
Co do spalania, nie zwróciłem na to szczerze nigdy uwagi.
Nie jeździłem nigdy z boxem thule, więc nie mam porównania co do ewentualnego hałasu poza hałasem z belek. Sam mam taurusa od jakichś 6-7 lat. Szczerze – polecam