Odnośnie klimatyzacji
Panowie , jeśli chcecie poprawic wydajnośc klimatyzacji to jest sposób. Wczoraj wpuściłem do układu środek do czyszczenia i odgrzybiania i jestem mile zaskoczony bo z kratek płynie jeszcze chłodniejsze powietrze. Wprowadziłem wężyk z dyszą do otworu w ścianie grodziowej , z którego wypływa woda gdy klima pracuje( tylko tak można się dostac do parownika) , wpuściłem środek, odczekałem 20 minut i włączyłem wentylator na poz. 1 na 5 minut ( wszystko wg instrukcji) , z otworu wypływał taki syf , że piana z białej zrobiła się czarna. Piana wypłukała kurz i inne brudy , a było tego tyle pewnie dlatego , że u mnie nie ma filtra pyłkowego. Polecam Wam ten zabieg bo warto 
dusz obojętnych nie chce ani niebo , ani piekło..
- Od: 24 mar 2006, 10:39
- Auto: mazda 323P (BA) 1.5(88) Z5 98r
A u mnie się okazało, że nie ma czynnika.
Uciekł przez rok, muszę mieć jakąś nieszczelność. Dodatkowo wyszło na jaw, że nie działa mi wiatrak klimatyzacji. Może ktoś ma do sprzedania?
Ale teraz po nabiciu to nie powiem złego słowa, chłodzi aż miło.
Aha, temparatura w kratce 6-7 stopni, czyli te hipotezy, że przy 8 się wyłącza są nieprawdziwe.
Ale teraz po nabiciu to nie powiem złego słowa, chłodzi aż miło.
Aha, temparatura w kratce 6-7 stopni, czyli te hipotezy, że przy 8 się wyłącza są nieprawdziwe.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
ja mam też naszą madzię około 3 mesięcy i nie mam pojęcia czy wogóle jest klima :–)... jest co prawda taki pstryczek elektryczek na kokpicie A/C co świeci na zielono :–)... chłodzi słabo... może nie nabita... może ktoś ma fotkę jak wygląda to sprytne urządzonko klimatyzacyjne :–) bo ja osobiście nie namierzyłem....
-
BobiX
BobiX napisał(a):jak wygląda to sprytne urządzonko klimatyzacyjne :–) bo ja osobiście nie namierzyłem....
podnieś maskę do góry i poszukaj drugiej chłodnicy przed chłodnica płynu. Jeśl nie ma to nie szukaj dalej

A przycisk AC mają chyba wszystkie 323, było wiele razy o tym
Cześć
Jak tak piszecie to ja też coś dorzucę, kurcze chyba od tej klimy to kataru dostałem, niby nie schładzam bardzo samochodu i ostatnio pomykam na krótkich odcinkach, przeważnie do pracy około 6km w jedną stronę a mimo to kataru dostałem. Mam Madzię od niedawna przy okazji powiedzcie mi gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy zajżał bym do niego może coś poprawię.
Jak tak piszecie to ja też coś dorzucę, kurcze chyba od tej klimy to kataru dostałem, niby nie schładzam bardzo samochodu i ostatnio pomykam na krótkich odcinkach, przeważnie do pracy około 6km w jedną stronę a mimo to kataru dostałem. Mam Madzię od niedawna przy okazji powiedzcie mi gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy zajżał bym do niego może coś poprawię.
TO JEST BARDZO FAJNE FORUM< LUBIĘ TU BYĆ!!!
ruper_323f napisał(a):. Mam Madzię od niedawna przy okazji powiedzcie mi gdzie znajduje się filtr przeciwpyłkowy zajżał bym do niego może coś poprawię.
Szukaj pod schowkiem od strony pasażera, ale nie wszystkie egzemplarze miały taki filtr.
- Od: 24 kwi 2005, 18:09
- Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI '99
Doookladnie
Ja zawsze otwieram drzwi na pare chwil, gdy auto stoi na sloncu... Najprzyjemniej jest jednak wyprowadzac samochod z chlodnego garazu. Warto nawet samemu sobie odgrzybic uklad (bez wycieczek prywatnych), poniewaz ostatnio zaklady typu auto-klima wyrosly jak grzyby po deszczu i kasuja 200 zl za samo nabicie czynnika. Nalezy oczywiscie pamietac, zeby klime uruchamiac co 2 tygodnie przynajmniej na kilka minut, a najlepiej zaprzyjaznic sie z nia i uzywac do odparowania szyb.
Mnie po napelnieniu w Protege chlodzila swietnie, chociaz nie sprawdzalem temperatury. Manual ma taka przypadlosc, ze rozdzial nawiewu nie jest zbyt subtelny, ale po wychlodzeniu wnetrza mozna ustawic 2. predkosc wentylatora plus przednia szyba. Raz na paredziesiat kilometrow wylaczam ustrojstwo, otwieram szybe lub dach i przedmuchuje deko wnetrze... Chociaz organizm szybko przyzwyczaja sie do dobrego i w mgnieniu oka odczuwa brak klimatyzowanego powietrza
Uwazajcie tez przy wychodzeniu z 19-stopniowego wnetrza samochodu na sloneczko, mozna sie poczuc jak po szklance whisky 
Mnie po napelnieniu w Protege chlodzila swietnie, chociaz nie sprawdzalem temperatury. Manual ma taka przypadlosc, ze rozdzial nawiewu nie jest zbyt subtelny, ale po wychlodzeniu wnetrza mozna ustawic 2. predkosc wentylatora plus przednia szyba. Raz na paredziesiat kilometrow wylaczam ustrojstwo, otwieram szybe lub dach i przedmuchuje deko wnetrze... Chociaz organizm szybko przyzwyczaja sie do dobrego i w mgnieniu oka odczuwa brak klimatyzowanego powietrza
Witam
Dziś naszło mnie i podjechałem nabić klime... miało być szybko, a okazało się, że miałem jakieś nieszczelności, zeszło ponad 2 godziny i jutro jeszcze mam podjechać dla sprawdzenia szczelności czy nadal trzyma (mam jakiś barwnik w niej reagujący na ultrafiolet).
Ale było mineło i chłodzi
. Zrobiłem pomiar w warunkach: auto w środku na obiegu zamknietym 36*C na Istopniu nawiewu, do tego nawiew na twarz zaknięte kratki boczne. Właczam klime i obserwuje skale termometru
schodziło do około5-6*Cpotem w góre do max 10*C i znów 5-6*C.
Wieje chłodem, aż miło do tego mam wrażenie jak by katar lekko się pojawiał bo dla testu grzałem na max ile wlezie jak jechałem z zakładu po nabiciu
Jak wysiadłem z auta to przeżyłem szok termiczny
Pozdrawiam wszystkich i nie polecam nadmiernej polityki w użyciu klimy
Dziś naszło mnie i podjechałem nabić klime... miało być szybko, a okazało się, że miałem jakieś nieszczelności, zeszło ponad 2 godziny i jutro jeszcze mam podjechać dla sprawdzenia szczelności czy nadal trzyma (mam jakiś barwnik w niej reagujący na ultrafiolet).
Ale było mineło i chłodzi

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Wieje chłodem, aż miło do tego mam wrażenie jak by katar lekko się pojawiał bo dla testu grzałem na max ile wlezie jak jechałem z zakładu po nabiciu

Pozdrawiam wszystkich i nie polecam nadmiernej polityki w użyciu klimy
- Od: 26 sty 2006, 14:22
- Auto: Mazda323F 1.5 16V 88PS 95r+SGI
Witam,
mam pytanie do forumowiczow. Po wielkich przejsciach panowie w serwisie uszczelnili mi uklad klimatyzacji. Wymienili kondenser i cos co nazywali osuszaczem czy jakos tak. Na koniec jednak stwierdzili ze nie potrafia z powrotem uruchomic bo nie wiedza gdzie jest czujnik niskiego i wysokiego cinienia.
Czy ktos na forum wie gdzie to ustrojstwo (czujnik cisnienia w klimatyzacji manualnej) jest? W jakis schematach patrzylem to teoretycznie powinno byc w tym osuszaczu albo przy nim ale pewny nie jestem. Czy mogli dac zly osuszacz?
W moim serwisie mechanicznym (inny od tego od klimy) stwierdzili ze nad osuszaczem wisi kabelek do niczego nie podlaczony i jak go spinaja na krotko to dziala ale nie maja go gdzie podpiac wiec rozlaczyli.
Pomozcie bo upaly sa straszne a serwis od klimy do bani.
mam pytanie do forumowiczow. Po wielkich przejsciach panowie w serwisie uszczelnili mi uklad klimatyzacji. Wymienili kondenser i cos co nazywali osuszaczem czy jakos tak. Na koniec jednak stwierdzili ze nie potrafia z powrotem uruchomic bo nie wiedza gdzie jest czujnik niskiego i wysokiego cinienia.
Czy ktos na forum wie gdzie to ustrojstwo (czujnik cisnienia w klimatyzacji manualnej) jest? W jakis schematach patrzylem to teoretycznie powinno byc w tym osuszaczu albo przy nim ale pewny nie jestem. Czy mogli dac zly osuszacz?
W moim serwisie mechanicznym (inny od tego od klimy) stwierdzili ze nad osuszaczem wisi kabelek do niczego nie podlaczony i jak go spinaja na krotko to dziala ale nie maja go gdzie podpiac wiec rozlaczyli.
Pomozcie bo upaly sa straszne a serwis od klimy do bani.
- Od: 12 lip 2006, 15:38
- Auto: Dodge Magnum SXT
LuK napisał(a):na biegu jalowym slychac niekiedy jakby gaz przemieszczal sie przez rureczki- ale mysle ze to normalne czy sie myle?
W mojej BJ nigdy tego nie słyszałem, ale coś na wzór chlupotu/bulgotu płynu słyszałem w Hondzie Jazz...Też podobno od klimy
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
U mnie klima byla napelniana 2 miesiace temu i ostatnio cos przestala chlodzic, wiec podejrzewam nieszczelnosc, a ze sewisowanie jest delikatnie mowiac drogie, kupilem sobie zestaw podobny do tego
http://cgi.ebay.co.uk/EZ-CHILL-DIY-AIRCONDITIONING-A-C-RECHARGE-KIT-r12-r134_W0QQitemZ330007382240QQihZ014QQcategoryZ108798QQrdZ1QQcmdZViewItem
i sam rozwiazalem problem, rzecz bardzo prosta do zrobienia.Teraz uklad dziala sprawnie i szybko, jeden tylko szczegol mnie interesuje, mianowicie podczas wlaczonej klimatyzacji kiedy spojrze z gory na taka metalowa puszke( nie wiem jak sie to nazywa) polozona na prawo od zbiornika wyrownawczego plynu chlodniczego, widze bulgoczaca ciecz przez male szklane okienko.Czy to prawidlowo?
http://cgi.ebay.co.uk/EZ-CHILL-DIY-AIRCONDITIONING-A-C-RECHARGE-KIT-r12-r134_W0QQitemZ330007382240QQihZ014QQcategoryZ108798QQrdZ1QQcmdZViewItem
i sam rozwiazalem problem, rzecz bardzo prosta do zrobienia.Teraz uklad dziala sprawnie i szybko, jeden tylko szczegol mnie interesuje, mianowicie podczas wlaczonej klimatyzacji kiedy spojrze z gory na taka metalowa puszke( nie wiem jak sie to nazywa) polozona na prawo od zbiornika wyrownawczego plynu chlodniczego, widze bulgoczaca ciecz przez male szklane okienko.Czy to prawidlowo?
- Od: 15 gru 2005, 22:36
- Auto: 323F Imola 1998 1.5 16V
tak to okienko pokazuje "czynnik z olejem ktory rowniez jest w ukladzie" wszystko git
napisz lepiej jak uzupelniles sam tym specyfikiem – nie widzialem tego jeszcze
! na allegro chyba tez nie widzialem
ciekawe ile czynnika jest w tym zestawie [objetosciowo]
napisz lepiej jak uzupelniles sam tym specyfikiem – nie widzialem tego jeszcze

ciekawe ile czynnika jest w tym zestawie [objetosciowo]
- Od: 15 wrz 2005, 09:30
- Auto: 323F 1.5 16v Z5 1998 BA
Wygodna sprawa, na poczatek trzeba odnalezc low pressure port w ukladzie klimatyzacji, bedzie mial na nakretce literke L powinien byc niebieski lub czarny, nie mozna pomylic z high pressure port(o wiele wyzsze cisnienie), ktory bedzie mial czerwona nakretke z litera H.U mnie znajduje sie z tylu za akumulatorem.Problem moze byc z lokalizacja portu jezeli nie ma nic na nakretce albo nakretki w ogole brak albo ktos je pozamienial.Ponoc isntnieja dwa typy obiegu w ktorych polozenie obydwu portow moze sie roznic, ale tu niestety moja wiedza na ten temat sie konczy.
Nastepnie odpalamy auto, zamykamy wszystkie szyby i drzwi, wlaczamy klime na maksymalny nawiew oraz na obieg zamkniety, suwak tempetarury na najchlodniejsze powietrze.Pozwalamy silnikowi pochodzic 10 minut – chyba ze jest cieply to od razu zabieramy sie do napelniania – potem podlaczamy do low pressure port koncowke z cisnieniomierzem upewniajac sie ze jest stabilnie zamocowana i patrzymy na wskazowke.Na tarczy cisnieniomierza jest kolorowa skala ktora mowi nam co i jak, czy czynnika jest za malo czy za duzo.Jesli jest za malo podlaczamy zbiornik z r134a do przewodu, wciskamy i przytrzymujemy przycisk na puszce potrzasajac ja dosc mocno i stale kontrolujac wskazanie cisnieniomierza, mozna kilka razy dodac gazu zeby umozliwic sprezarce szybsza prace, cisnienie wtedy powinno nieznacznie spadac(tak jest u mnie).Uklad napelniamy zgodnie z instrukcja do momentu kiedy wskazowka znajdzie sie na niebieskim polu, odlaczamy przewod, zakrecamy port, zamykamy maske, wracamy do auta i......
.Potem jezdzac po miescie z zamknietymi szybami patrzymy jak inni gotuja sie w swoich autach przy temperaturze 30 stopni
.
Milo ze cisnieniomierza mozna uzywac kiedy nam sie podoba , co pozwoli nam na stala kontrole i w razie czego dopelnienie ukladu.Dodam jeszcze ze wg instrukcji w mojej BA powinno byc od 700 do 750 g czynnika chlodzacego.Puszka zawiera 510 g z tym jest to i czynnik i olej i uszczelniacz i cos do czyszczenia wymieszane razem.Mi po dopelnieniu zostalo tego calkiem sporo
Nie wiem czy w PL mozna cos takiego dostac, ale jak znajde chwilke to pogoogluje i podziele sie informacjami.
Tutaj nabicie klimy kosztuje ok 150 funtow
, a taki zestawik 38 funtow, wiec roznica jest znaczna...
Dla zainteresowanych podaje link do strony na ktorej jest komplet dokladnie taki sam jaki ja uzylem, po za tym znajduje sie tu kilka filmikow i pare ciekawych odpowiedzi oraz instrukcji na temat A/C..
http://www.id-usa.com/product.asp?CID=27&PID=92
Teraz rowniez ja potrzebuje dopelnienia mojego ukladu

Nastepnie odpalamy auto, zamykamy wszystkie szyby i drzwi, wlaczamy klime na maksymalny nawiew oraz na obieg zamkniety, suwak tempetarury na najchlodniejsze powietrze.Pozwalamy silnikowi pochodzic 10 minut – chyba ze jest cieply to od razu zabieramy sie do napelniania – potem podlaczamy do low pressure port koncowke z cisnieniomierzem upewniajac sie ze jest stabilnie zamocowana i patrzymy na wskazowke.Na tarczy cisnieniomierza jest kolorowa skala ktora mowi nam co i jak, czy czynnika jest za malo czy za duzo.Jesli jest za malo podlaczamy zbiornik z r134a do przewodu, wciskamy i przytrzymujemy przycisk na puszce potrzasajac ja dosc mocno i stale kontrolujac wskazanie cisnieniomierza, mozna kilka razy dodac gazu zeby umozliwic sprezarce szybsza prace, cisnienie wtedy powinno nieznacznie spadac(tak jest u mnie).Uklad napelniamy zgodnie z instrukcja do momentu kiedy wskazowka znajdzie sie na niebieskim polu, odlaczamy przewod, zakrecamy port, zamykamy maske, wracamy do auta i......
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Milo ze cisnieniomierza mozna uzywac kiedy nam sie podoba , co pozwoli nam na stala kontrole i w razie czego dopelnienie ukladu.Dodam jeszcze ze wg instrukcji w mojej BA powinno byc od 700 do 750 g czynnika chlodzacego.Puszka zawiera 510 g z tym jest to i czynnik i olej i uszczelniacz i cos do czyszczenia wymieszane razem.Mi po dopelnieniu zostalo tego calkiem sporo
Nie wiem czy w PL mozna cos takiego dostac, ale jak znajde chwilke to pogoogluje i podziele sie informacjami.
Tutaj nabicie klimy kosztuje ok 150 funtow

Dla zainteresowanych podaje link do strony na ktorej jest komplet dokladnie taki sam jaki ja uzylem, po za tym znajduje sie tu kilka filmikow i pare ciekawych odpowiedzi oraz instrukcji na temat A/C..
http://www.id-usa.com/product.asp?CID=27&PID=92
Teraz rowniez ja potrzebuje dopelnienia mojego ukladu

scanioll napisał(a):Wczoraj wpuściłem do układu środek do czyszczenia i odgrzybiania i jestem mile zaskoczony bo z kratek płynie jeszcze chłodniejsze powietrze. Wprowadziłem wężyk z dyszą do otworu w ścianie grodziowej , z którego wypływa woda gdy klima pracuje( tylko tak można się dostac do parownika) , wpuściłem środek, odczekałem 20 minut i włączyłem wentylator na poz. 1 na 5 minut ( wszystko wg instrukcji) , z otworu wypływał taki syf , że piana z białej zrobiła się czarna. Piana wypłukała kurz i inne brudy , a było tego tyle pewnie dlatego , że u mnie nie ma filtra pyłkowego. Polecam Wam ten zabieg bo warto
A napisz jeszcze jak się to ustrojstwo nazywa, ile kosztuje

- Od: 10 cze 2004, 16:10
- Auto: 626 GE FS sedan
CoXo napisał(a):Teraz uklad dziala sprawnie i szybko, jeden tylko szczegol mnie interesuje, mianowicie podczas wlaczonej klimatyzacji kiedy spojrze z gory na taka metalowa puszke( nie wiem jak sie to nazywa) polozona na prawo od zbiornika wyrownawczego plynu chlodniczego, widze bulgoczaca ciecz przez male szklane okienko.Czy to prawidlowo?
To niestety nie jest prawidłowo. Gdy w tym okienku bulgocze to oznacza, że jest za mało czynnika chłodzącego w układzie.
- Od: 3 maja 2006, 22:53
- Auto: Mazda 626 GF 1.8 FP 98r
LuK napisał(a):tak to okienko pokazuje "czynnik z olejem ktory rowniez jest w ukladzie" wszystko git
karolus napisał(a):To niestety nie jest prawidłowo. Gdy w tym okienku bulgocze to oznacza, że jest za mało czynnika chłodzącego w układzie.

Pracowalem trochę z ludźmi zajmującymi się klimatyzacją i co nieco mnie nauczyli.
Co prawda dużo zapomniałem
ale tego jestem pewien na 100%.
a na dowód cytat ze strony o klimatyzacji:
więcej na http://www.autoklimatyzacja.com.pl/?page=klimatyzacja
Co prawda dużo zapomniałem
a na dowód cytat ze strony o klimatyzacji:
WZIERNIK KONTROLNY – Warunkiem pewnego działania zaworu rozprężnego jest płynny przepływ czynnika chłodniczeego, w którym nie ma pęcherzyków. Występowanie pęcherzyków sygnalizuje niedostatek czynnika w układzie. Sprawdzenie czynnika chłodniczego zapewnia wziernik, który powinien być usytuowany tuż przed zaworem rozprężnym. W urządzeniach klimatyzacyjnych pojazdów wziernik częśto znajduje się na wyjściu ze skraplacza. Jeżeli czynnik chłodniczy przepływa nie bryzgając na szkło wziernika, to znaczy, że proces przebiega prawidłowo.
więcej na http://www.autoklimatyzacja.com.pl/?page=klimatyzacja
- Od: 3 maja 2006, 22:53
- Auto: Mazda 626 GF 1.8 FP 98r