Noszę się powoli z zamiarem wymiany swojej 323f BJ z 2003r. (mam ją od dziewięciu lat) na duże kombi z racji powiększenia się rodziny.
Dane wyjściowe są takie:
1- duże kombi (raczej klasa średnia bądź większe)
2- raczej benzyna + LPG (to mocno zawęża poszukiwania), moc >170 km
3- koszty miesięczne łącznie z utratą wartości nie przekraczające 1000 zł (wiadomo im mniej tym lepiej
4- musi się podobać żonie i mi i mieć coś w sobie, bo nudy nie lubię
5- rok nie ma dla mnie takiego znaczenia, ważny jest stan samochodu zarówno mechaniczny jak i blacharski
6- kwota: <50 000 zł
W drugiej mojej Maździe (3) koszty miesięczne oscylują na poziomie 500 zł + utrata wartości co da sumę około 700 zł.
Modele, które analizowałem (alfabetycznie):
1). BMW 5 Touring
2). Citroen C5
3). Ford Mondeo MK IV
4). Honda Accord
5). Honda Civic
6). Hyundai I40
7). Kia Optima
8). Mazda 6 GH 2.5
9). Mazda 6 GJ (tu cena zmusza do silnika 2.0)
10). Mercedes E klasa
11). Peugeot 508
12). Renault Laguna 2.0 T
13). Volvo V70 III
14). Volvo XC70 II
15). Volvo XC70 III
Jak widać jest tego trochę ale z różnych powodów na placu boju zostały raczej te (choć nie zamykam się na inne):
8). Mazda 6 GH 2.5
9). Mazda 6 GJ (tu cena zmusza do silnika 2.0)
13). Volvo V70 III
14). Volvo XC70 II
15). Volvo XC70 III
Szybka analiza kosztów, przy założeniu, że jeździmy samochodem 5 lat, przebiegi jak mówiłem i wychodzi, że koszta są zbliżone (tylko XC70 III odstaje znacznie, 6 GJ za nim).
Volvo V70 II, Mazda 6 GH 2.5 oraz Volvo XC70 II – tu koszt jest podobny.
Oczywiście założyłem, że Volvo nie jest tak bezawaryjne jak nasze kochane Mazdy, wliczone jest to w koszty
Generalnie chciałbym poznać Waszą opinię – co wybrać w takim budżecie i przy takich danych wejściowych jak podałem. Volvo kusi mnie wygodą, XC70 jest trochę wyższe, co przy dziecku może okazać się zaletą, odstrasza natomiast automatami Geartronic albo Aisin i drobnymi problemami, Mazda ciągle mi się podoba (GH), ma to coś w sobie, świetnie trzyma się w zakrętach ale jest trochę plastikowa w środku. Ma to być bezpieczny samochód do przewożenia rodziny, więc do szaleństwa zostanie mi 3
Zapraszam do dyskusji!