Różnica jest w dekorach, materiale na drzwiach, są dwa wielkie wyświetlacze i pewnie wszystko, co sobie można wymarzyć w samochodzie, są zupełnie inne siedzenia jeśli chodzi tapicerkę i profil. Oczywiście różnicę widać na pierwszy rzut oka, ale główne elementy są współdzielone.
No i zastanawiam się, czy faktycznie w Renault jest różnica w tych głównych elementach – czy np. deska rozdzielcza jest zrobiona z czegoś innego i lepiej spasowana. Bo że tapicerka jest inna, że są dodane sportowe akcenty i dużo fajniejsze wyświetlacze, to jasna sprawa. No i nie wiem, czy ja jestem aż tak czepialski, czy trafiłem na taki egzemplarz... Byłem na forum Megane i przeczytałem, że większość ludzi jeździ na początku do serwisu poprawić fabrykę. Podobno w Renault tylko nieparzyste serie danego modelu i to ph2 są udane, a ja mam 4 ph1
To były tylko takie luźne spostrzeżenia, na nic nie narzekam!
Renault robię teraz 10 km tygodniowo (i nie sądzę, że to się zmieni), więc mam to wszystko głęboko
Z kolejnych spostrzeżeń, to wreszcie trafiłem na tiguana allspace. To w ramach chorowania na suvy. Stoi wersja 292 KM czy coś koło tego, za 220k. Za kierownicą bajka jak dla mnie. Bagażnik super jeśli chodzi o wielkość, ale jakiś taki bajzel tam jest przez siedzenia w podłodze. Ale środkowa kanapa jakaś taka słaba, nie ma tej przestrzeni, której bym oczekiwał
Stoi też touran. Szare, pudełkowate auto. Nigdy nie zwracał mojej uwagi. Ale wydaje mi się to [tiiit] praktyczne auto. Spory kufer, odrębne, chociaż małe siedzenia z tyłu. Gdyby nie realizować fanaberii i położyć lachę na wygląd, to dla rodziny 2+2 na wakacje auto kozackie, a jednocześnie niekłopotliwe w użytkowaniu po mieście. Naprawdę szkoda, że ten segment umiera na naszych oczach, bo gdyby traktować te samochody jako rzecz użytkową jedynie, to chyba nic ich nie pobije. Piszę ogólnie, nie o touranie, chociaż przyznam, że myślę teraz o nim cieplej
Dopisano 19 wrz 2019 18:56:
Btw, touran pokazuje, jakim oczkiem w głowie jest golf dla firmy VW. Gorsze uchwyty na kubki w touranie, nie da się ich zasłonić, brak dbałości o detale – touran za 134k w wersji comfortline ma np. gołą blachę w bagażniku (jak lexus