Witam wszystkich klubowiczów!
Jak poprzedni właściciele xedosa, również jestem pasjonatem japońskiej myśli technologicznej .
Post ten będzie kontynuował historię tego samochodu na forum, a mianowicie:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=171107
Kupno samochodu
Jak pewnie większość posiadaczy dobrych egzemplarzy, tak i ja mam za sobą odyseję poszukiwania dobrego samochodu. Auta szukałem parę miesięcy oglądając wiele samochodów różnych marek, w różnych przedziałach cenowych. W końcu zapadła decyzja – niech to będzie Xedos bądź 626. Po oglądnięciu 4 Xedosów i jednej Mazdy 626, nareszcie trafiła się porządna sztuka (w międzyczasie byłem już umówiony na zakup innego xedosa 6, KF'a z 98'). Po przeczytaniu historii poprzedniego właściciela (Daniel, kawał dobrej roboty ), wiedziałem że to jest ten samochód.
Specyfikacja:
Marka i model: Mazda Xedos 6 CA
Rok produkcji: 1995
Przebieg w momencie zakupu: 242182km
Silnik: 2.5 V6 24V KL-DE
Moc: 155KM (wynik z hamowni poprzedniego właściciela)
Kolor: Satellite Blue Mica – A5
Wyposażenie:
– ABS
– CB
– Centralny zamek na pilota
– Elektryczne lusterka (podgrzewane)
– Elektrycznie wysuwana i chowana antena
– Elektryczny szyberdach
– Elektryczne szyby z przodu i z tyłu
– Felgi 17"
– Immobiliser
– Kierownica, gałka zmiany biegów i dźwignia hamulca ręcznego pokryte skórą
– Poduszka powietrzna kierowcy
– Przednie fotele z regulacją wysokości, nachylenia i zagłówków (kieszeń z tyłu oparć)
– Radio CD/MP3
– Regulacja wysokości kierownicy
– Sekwencyjna instalacja LPG
– Tapicerka z alcantary (fotele i boczki paneli drzwiowych)
– Tempomat sterowany z kierownicy
– piaskowanie i konserwacja belki
– Tylne siedzenia składane, podzielone asymetrycznie (60:40) ze zintegrowanymi zagłówkami
– Wspomaganie kierownicy zależne od prędkości
Zrobione:
– konserwacja belki
– regeneracja lamp przednich
– naprawa/wymiana anteny (nie chowa się)
Do zrobienia:
– wymieniana oringów na wale i wałkach rozrządu
– prawy tylny zacisk hamulcowy do regeneracji
– malowanie dachu (zszedł klar na środku) i polerowanie/regeneracja lakieru
– podpięcie podgrzewania foteli (fotele mają podgrzewanie, przyciski są, wiązka jest)
– wymiana przedniego zderzaka
– zmiana/obszycie gałki skrzyni biegów
Dziennik pokładowy – dzień 1 [26.01.2019r]
Zakup
Tankowanie (oczywiście podtlenku LPG ) i i krótka przejażdżka po mieście.
Dziennik pokładowy – dzień 5 [30.01.2019]
Stwierdziłem, że pora przepalić furę i pojechać na zlot we Wroclavii (czasami potrzebna przerwa od nauki – inżyniera się zachciało ). Pierwszy kontakt z właścicielami zadbanych egzemplarzy, kierunek wyznaczony!
Dziennik pokładowy – dzień 14 [08.02.2019, 242600km]
W końcu trasa (Wrocław->Gorzów Wlkp.) , czyli prawdziwy test nabytku. Nic się nie działo, kolejne kilometry lecą. Zbieram się do wymiany prawego tylnego zacisku, niby przejechane 500km, ale troszkę denerwuje. Dodatkowo w planach renowacja alcantary (fotele i boczki).
Dziennik pokładowy – dzień 81 [17.04.2019, 244700km]
Dawno nic się nie działo, więc czas na coś konkretnego czyli renowacja belki. Postanowiłem sam się tym zająć i znalazłem ciekawe rozwiązanie: neutralizator rdzy.
Plan renowacji podzieliłem na cztery etapy:
- 1. Dokładne wyczyszczenie z powierzchownej rdzy – szczotka i jazda
2. Wymycie elementów środkiem czyszczącym – Korreador –> środek do usuwania rdzy i czyszczenia elementów ze stali i żeliwa
3. Nałożenie dwóch warstw neutralizatora – Brunox epoxy spray
4. Malowanie czarną farbą antykorozyjną –
A tu już efekt pracy.
Czy to coś pomoże? Napewno, czy na długo? To zależy ile prawdy jest napisanej o neutralizatorach.
Dziennik pokładowy – dzień 91 [17.04.2019, 245300km]
Madzia wystąpiła na Mega Zlocie w Poznaniu. Trochę się pościgaliśmy i można powiedzieć że czas 2:17 na drogowych oponach nie jest taki zły Chciałbym tutaj podziękować grupie dolnośląskiej za wypad (wspólny przejazd do PZ i sam zlot)
Dziennik pokładowy – dzień 133 [09.06.2019], 247300km]
Przyszła pora na wyczyszczenie lamp, poprzednio to była jakaś tragedia. Lampy zregenerował jeden z forumowiczów (Damian dobra robota ). Powoli przymierzam się do fajnych modów
Dziennik pokładowy – dzień 183 [29.07.2019], 249800km]
Sporo się działo z xedem od ostatniego update'u. Zacznę od zmiany wewnątrz czyli wylądowały chromowane klamki z x9
Osobiście bardziej mi się to podoba, wkońcu coś się odcina na tych drzwiach.
Kolejny mod to lotka/spojler (jak zwał tak zwał).
I dodatkowo, wymiana prawej tylnej lampy, w poprzedniej zrobiło się akwarium.
Dziennik pokładowy – dzień 209 [24.08.2019, 250300km]
Efekt oceniłbym jako 7/10, ale porównując do tego co było to niebo a ziemia. Dodatkowo odnowiłem ramiona wycieraczek na pół macik