No i minęło pierwsze 5 miesięcy, i 8000 km
8000km przy średniej prędkości 37km/h = 216 motogodzin
I co trzeba zrobić? taaaak, wymienić olej
Zdecydowałem się na Olej Shell Helix Ultra SN 0W-20, bo to jest moim zdaniem jeden z najlepszych olejów 0w20 dla Mazda
1. GTL baza oleju — najnowszy i najczystszy olej na ten moment
2. Bardzo niska temperatura zamrażania -54, co potwierdza bardzo dobry bazowy olej
3. NOACK- 10,7% – średni wskaźnik, ale u nas nie ma turbo, i olej nie powinien się wyparowywać, bo nie ma takich wysokich temperatur
4. Lepkość przy 40C – 47,42, przy 100C – 8,94, olej jest prawie na pograniczu lepkości i mało co mu brakuje do 0w30, i to jest super, bo jest zapas do rozpuszczenia i spadku lepkości
5. Bardzo wysoki poziom Ca(calcium) – 2447 mg/kg, silnik będzie czysty
6. dużą przewaga nad olejem 5w30 Mazda/Total/Elf/Valvoline – jest to, ze Shell jednak ma molibdenum 74mg/kg, a to jest bardzo dobry modyfikator tarcia, 5w30 Mazda/Total/Elf/Valvoline – ma 0 molibdenum, również jak Bor którego w Shell jest 115 mg/kg, a w 5w30 jest 60mg/kg
co dają molibdenum i bor? Silnik jest lepiej chroniony przed zużyciem, łatwiej się rozkręca, pracuje ciszej, i t.d..
7. W teście oleju Shell 0w20, gdzie bylo 25% paliwa w oleju, lepkość spadła do 18,8/5,2, w oleju było tylko 24mg/kg żelaza, co znaczy ze nawet taki rozpuszczony olej i tak daje rade chronić silnik od zużycia
na przykład jest test Mazda 0w20, gdzie było tylko 5,2% paliwa, olej miał lepkość 29,2/7,1, a w oleju było 32mg/kg żelaza.

+ filtr OEM MAZDA
Wymieniałem w serwisie ACG AUTO w Krakowie, nie chciałem płacić w ASO za wymianę oleju 200zl
Tak wygląda olej po 8000km

A tak wygląda Mazda z tylu

to be continued