Podsumowanie usterek w okresie gwarancyjnym
1, 2
Postanowilem założyć nowy wątek by podsumować wszystkie usterki, które wystąpiły w naszych CX-3 podczas okresu gwarancyjnego. Dla jednych będzie to miejsce wyłania frustracji , a dla innych podpowiedz na co zwrócić uwagę podczas eksploatacji.
Proponuję opis w postaci:
Opis Usterki – przebieg – Uznano / Nieuznano
Zacznę od siebie:
Padło składanie lusterek – 18tys km – Uznano
Ruszający się fotel kierowcy, jakby luz (reg. Elektryczna) – 20tys km – w trakcie zgłaszania
Proponuję opis w postaci:
Opis Usterki – przebieg – Uznano / Nieuznano
Zacznę od siebie:
Padło składanie lusterek – 18tys km – Uznano
Ruszający się fotel kierowcy, jakby luz (reg. Elektryczna) – 20tys km – w trakcie zgłaszania
- Od: 25 mar 2017, 13:11
- Auto: CX-3 Takumi 2.0 FWD AT Machine Gray
U mnie jedno lusterko nawaliło i wymienione + aktualizacja? (podobno) oprogramowania systemu i-eloop chociaż wszystko działało idealnie. Więcej grzechów nie pamiętam ,jak sobie coś przypomnę to dopiszę.
Wymiana parownika-chłodnicy? klimatyzacji podczas 2 przeglądu- akcja serwisowa, klimatyzacja działała po drodze na przegląd
Wymiana parownika-chłodnicy? klimatyzacji podczas 2 przeglądu- akcja serwisowa, klimatyzacja działała po drodze na przegląd
Ostatnio edytowano 2 lut 2019, 21:05 przez andrep, łącznie edytowano 4 razy
2x awaria obydwu lusterek – uznano
1x skrzypiące sprężyny – nie widza problemu
1x rozszczelnione klima- uznali
Po gwarancji: kolejna awaria lusterka tym razem tylko lewa- naprawa we własnym zakresie.
1x skrzypiące sprężyny – nie widza problemu
1x rozszczelnione klima- uznali
Po gwarancji: kolejna awaria lusterka tym razem tylko lewa- naprawa we własnym zakresie.
Dziwię się akcją z lusterkami bo rzekomo (słowa w ASO) moduł został poprawiony A dokładnie uszczelniony i problem ma nie powracać.
pamiętajcie, że po każdej wymianie od nowa biegnie gwarancja 2 lata (albo rak-do wyjasnienia) na wymieniony element:)
Jak nie uznają to sprawe kierujcie do rzecznika praw konsumenta.
pamiętajcie, że po każdej wymianie od nowa biegnie gwarancja 2 lata (albo rak-do wyjasnienia) na wymieniony element:)
Jak nie uznają to sprawe kierujcie do rzecznika praw konsumenta.
- Od: 25 mar 2017, 13:11
- Auto: CX-3 Takumi 2.0 FWD AT Machine Gray
Jak widzę jak oni to naprawiają to wole je sam naprawić. Moduł mimo ich zapewnień niczym nie jest uszczelniony. Na AliExpress widziałem ze sprzedają moduły ktorevpasuja do naszych lusterek ale wyglądają trochę inaczej, jedyny minus wtyczka jest inna i trzeba przerobić.
Miałem jeszcze jedna naprawę: łuszczący się materiał na daszku zegarów- uznali.
Miałem jeszcze jedna naprawę: łuszczący się materiał na daszku zegarów- uznali.
Składanie / rozkładanie lusterka od strony kierowcy – ok 20 tys – uznali – wymieniony mechanizm i podstawa lusterka
parowanie lamp w klapie bagażnika – ok 25 tys. – nie uznali
padnięta lampa (a dokładniej pasek ledowy w lampie – klapa bagażnika) – ok 28 tys. – uznane – wymienione na nową
parowanie lamp w klapie bagażnika – ok 25 tys. – nie uznali
padnięta lampa (a dokładniej pasek ledowy w lampie – klapa bagażnika) – ok 28 tys. – uznane – wymienione na nową
Wczoraj pierwszy przegląd lista usterek:
1 – składane lusterko kierowcy (wymiana)
2 – parownik klimatyzacji cieknie (wymiana)
3 – drganie lewarka biegów przy pewnym obciążeniu i zakresie obrotów (nie uwzględniono Mazda posiada twarde poduszki pod silnikiem ten typ tak ma)
4- auto zostawione na wstecznym samoczynnie zjeżdża (krótki skok biegu ten typ ma zaciągać ręczny)
1 – składane lusterko kierowcy (wymiana)
2 – parownik klimatyzacji cieknie (wymiana)
3 – drganie lewarka biegów przy pewnym obciążeniu i zakresie obrotów (nie uwzględniono Mazda posiada twarde poduszki pod silnikiem ten typ tak ma)
4- auto zostawione na wstecznym samoczynnie zjeżdża (krótki skok biegu ten typ ma zaciągać ręczny)
W moim przypadku składane są elektrycznie-ręcznie , opcja automatyczna kosztowała wtedy 500+
Ale taniej jest moduł lusterek i ewentualnie automatycznego otwierania/zamykania szyb dokupić na Aliexpres
Tu jest wątek:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=198519
U mnie działa bez zastrzeżeń 2 rok
Tu kolega dnf pisze o module lusterek
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9&start=40
Pozdrawiam
Ale taniej jest moduł lusterek i ewentualnie automatycznego otwierania/zamykania szyb dokupić na Aliexpres
Tu jest wątek:
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=198519
U mnie działa bez zastrzeżeń 2 rok
Tu kolega dnf pisze o module lusterek
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9&start=40
Pozdrawiam
Ja nie widzę powodu, żeby się składały automatycznie wraz z zamknięciem drzwi. Wiadomo, że któregoś dnia szlag trafi taki mechanizm. Wole tak jak w mam CR-V, czyli składam na życzenie przyciskiem w środku lub pilotem z zewnątrz. Kolega w mazdzie 6 2015 już też wymieniał oba na gwarancji. Także lipę zrobili. W CX-3 można złożyć lusterka pilotem?
Też wolę ręcznie decydować , dlatego modułu lusterek nie dokupiłem. Z tego co wiem z modułem z Aliexpres można z pilota sterować lusterkami , natomiast z tym montowanym w ASO z pilota nie da rady (pewności nie mam)
opis kol. JWSulak jak działa pilot z modułem szyb i tak działa u mnie
Działają następujące funkcje:
– domykanie szyb przy zamknięciu auta (obojętne czy pilot, przycisk na klamce czy samoistne zamknięcie po odejściu od auta)
– domykanie na przez pilota ( 2x razy zamknij na pilocie)
– otwieranie przez pilota ( otwórz zamknij otwórz)
– otworzenie kilkucentymetrowych szczelin ( zamknij otwórz zamknij)
– funkcja komfort wszystkich szyb z panelu kierowcy
opis kol. JWSulak jak działa pilot z modułem szyb i tak działa u mnie
Działają następujące funkcje:
– domykanie szyb przy zamknięciu auta (obojętne czy pilot, przycisk na klamce czy samoistne zamknięcie po odejściu od auta)
– domykanie na przez pilota ( 2x razy zamknij na pilocie)
– otwieranie przez pilota ( otwórz zamknij otwórz)
– otworzenie kilkucentymetrowych szczelin ( zamknij otwórz zamknij)
– funkcja komfort wszystkich szyb z panelu kierowcy
Mi lusterka składają się automatycznie po zamknięciu drzwi. Dzieję się to z kilkusekundowym opóźnieniem po odejściu od samochodu. Samochód zamyka się samoczynnie
Oczywiście otwierają się jak się otworzy drzwi
Oczywiście otwierają się jak się otworzy drzwi
Zamykanie samochodu na tablecie można ustawić , też tak ustawiłem że zamyka się po odejściu
Nie chce zakładać nowego wątku A w sumie usterka w okresie gwarancyjnym, mianowicie mam problem z drzeniem siedzenia pasażera w różnym zakresie prędkości, na kierownicy takie drżenie nie występuje. Wydaje mi sie że wcześniej tego nie było A może nie zauważyłem. Druga sprawa to przy wychodzeniu z auta słychać kilka razy odglos taki jak przy zamykaniu/otwieraniu auta. Kilkukrotne kliknięcie. Przy otwieraniu i zamykaniu z pilota bądź bezkluczykowo problem nie występuje. W maju będę na urlopie i będę miał 6 przeglad więc będę zgłaszał.
Może na tablecie ustawiłeś samo blokowanie po oddaleniu się z kluczykiem? głośność tego można też ustawiać i mruganie "migaczami". Jeśli przy zapalonym silniku się oddalisz to z kolei pika , tak jest u mnie.
Zobacz w instrukcji od str. 3-5 , jest dużo możliwości ustawień...,może Ci się coś przestawiło?
jest tam dużo funkcji
Zobacz w instrukcji od str. 3-5 , jest dużo możliwości ustawień...,może Ci się coś przestawiło?
jest tam dużo funkcji
1, 2