Czateria... 2021
Tak, Pilsko. Na górze mega warun, choć trasa na Polanę Strugi od Szawiny kiepsko. Niemniej, wyjeździłem się trochę. Jutro powtórka.
Fajnie się śmiga po trasach, które latem robiłem pod górę rowerem
Fajnie się śmiga po trasach, które latem robiłem pod górę rowerem
PeKa napisał(a):choć trasa na Polanę Strugi od Szawiny kiepsko
Ja unikam tej trasy. Wolę wracać Buczynką na Solisko i potem się przejść na parking. Zawsze można resztkę karnetu dojeździć na kanapie na Solisku. A trasa z Buczynki jest niesamowita. Żal, że ten wyciąg tam stoi i rdzewieje...
Krzemol napisał(a):Te z najśmieszniejszą nazwą, np Linglong
Rozważam, ale nie mogę dojść co oznacza "long" w nazwie – żywotność, czy drogę hamowania.
Dopisano 01 lut 2019 7:42:
loockas napisał(a):Tak, Pilsko.
loockas napisał(a):Wolę wracać Buczynką na Solisko
Czy możecie porównać te rejony do Beskidu Sądeckiego? Chodzi o miejsce dla kalapet-emerytów, którym jazda kojarzy się z bulem kolan.
the right man in the wrong place...
Paweł napisał(a):Czy możecie porównać te rejony do Beskidu Sądeckiego? Chodzi o miejsce dla kalapet-emerytów, którym jazda kojarzy się z bulem kolan.
Samo Pilsko to góra dla koneserów narciarstwa. Nie ma tam ani łatwych tras, ani infrastruktury. Wyciągi są z czasów gierka. Gdyby nie to, że ciężko się jeździ z kotwicą to miałbym już na pamiątkę dwie, które się na mnie urwały
Jeżeli śląsk to zdecydowanie w tej chwili najlepszy jest Szczyrk. 40km tras o różnych poziomach trudności (choć nie uważam, by były tam łatwe trasy). Problem w tym, że Szczyrk przechodzi narciarski renesans i jest zawalony ludźmi. Dzięki temu mimo ferii można pojeździć bez tłoku na sąsiednich mniejszych stacjach. Wczoraj w Wiśle do godziny 12:00 jeżdziłem sam na kanapie
Beskid Sądecki – mogę polecić Tylicz i Krynicę, bo tam jeździłem. Właściwie wszystkie ośrodki z Jaworzyną włącznie są rodzinne. Jaworzyna wiadomo najciekawsza, bo tras najwięcej i długie. Jadąc w okolice Krynicy masz w promieniu 10km kilka stacji, ewentualnie 20km i masz Wierchomlę. Niestety tam nie jeździłem, ale chwalą sobie również ten ośrodek.
My z dziećmi (w zasadzie żona z dziećmi, bo ja jestem na doczepkę ;)) jeździmy m.in do Tylicza, ale chyba zaczyna mi się przejadać oferta piwno-żywieniowa u podnóża i chętnie spróbowałbym czegoś nowego. Dziękuję za poświęcenie chwili i opisanie, czego się spodziewać. <3
BTW.: Wiecznej tułaczki ciąg dalszy:
8-)
BTW.: Wiecznej tułaczki ciąg dalszy:
8-)
the right man in the wrong place...
nemi napisał(a):Panowie, raz jeszcze ten sam temat: mamy na rynku leasing, wynajem długoterminowy i abonament. Czy którakolwiek forma użytkowania samochodu uprawnia do odliczenia całego VAT i 18/19% podatku od całej kwoty netto jeśli jest to auto "na firmę", którym jeździ się jak swoim (czyli skreślamy ciężarówki, dostawczaki, rozliczenie km)? Nie udało mi się odszukać pewnego źródła wiedzy w necie
Pewne źródło wiedzy o leasingu z 2019 roku masz np. tutaj: http://kalkulator-leasingowy.pl/leasing-kalkulator/ dodatkowo masz info nt. podatków od 2019
http://kalkulator-leasingowy.pl/leasing ... 2019-roku/
Dopisano 1 lut 2019, 16:08:
Grzyby napisał(a):brii napisał(a):Co do ubezpieczeń – PKO jest bardzo liberalne – pozwala na dowolne ubezpieczenie byle był GAP i suma ubezpieczenia się zgadzała. Nie biorą za to żadnej prowizji ani nie chcą opłat za zgody. Ubezpieczenia od nich zazwyczaj mają przyzwoitą cenę, niewiele odbiegającą od pakietu dealerskiego (jeśli w ogóle). Często po 2 bądź 3 latach potrafią mieć lepsze warunki niż przedłużanie pakietu dealerskiego. Nie zmienia to faktu, że dobry broker niekiedy potrafi jeszcze kilka złotych urwać.
W Getinie też nie ma jakichś wielkich obostrzeń, wymagania:– Obowiązkowe ubezpieczenie Odpowiedzialności Cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego
Auto Casco, czyli ochronę samochodu:
– (brak konsumpcji sumy ubezpieczenia po wypłacie odszkodowania, zniesione udziały własne w szkodach, wariant likwidacji szkody: serwisowy)
– Assistance, czyli pomoc drogowa (podstawowy- bezpłatny)
– ubezpieczenie Następstw Nieszczęśliwego Wypadku
Jest lista 7 TU do wyboru. Standardowo dają swoją propozycję, jak wybierzesz inną, płacisz 200zł.
Ja po 1 szkodzie w ubiegłym roku (na innym aucie) znalazłem w proponowanych TU ofertę o ... 1000zł niższą od proponowanej, więc opłatę dodatkową olałem sikiem prostym
Ale pierwszy raz zrezygnowałem z ubezpieczenia dealerskiego – kontynuacja w PZU była 8 stówek droższa od nowej oferty w Hestii (16xx zł)
Getin bym sobie odpuścił, zapytaj w Alior Leasing – brak tabeli opłat dodatkowych. http://al-leasing.pl albo na porównywarce leasingowej: http://kalkulator-leasingowy.pl
- Od: 24 wrz 2016, 12:14
- Auto: była Mazda 323 F – szkoda że już takich nie produkują. Mazda 6 2016 – piękne autko
Paweł napisał(a):chętnie spróbowałbym czegoś nowego.
Na śląsku poza Szczyrkiem i Pilskiem są raczej małe stacje narciarskie, porównywalne do Tylicza (chociaż Tylicz.Ski jest akurat większy). Jak nie byłeś to może warto. Jest tu tego na tyle, że możesz być 3x dziennie na innej stacji. Jak dzieci i żona dobrze jeżdżą to masz jeszcze Czantorię w Ustroniu. Piękna, ponad 2km czerwona trasa
Paweł napisał(a):BTW.: Wiecznej tułaczki ciąg dalszy:
A6?
JohnnyB napisał(a):Kurde, ZUS mi wzrósł o prawie 110 PLN :/ eh.
Dobrobyt mamy, pensje rosną podobno
Drugie podejście robię do przeglądu samochodu i czekam w kolejce. Wszyscy dzisiaj muszą zrobić, czy co?
Dopisano 01 lut 2019 20:58:
Okazało się, że szkoda jeździć tym moim BMW – stan kolekcjonerski

Ja mimo średniej infrastruktury żywieniowej poleciłbym Pilsko. Trasy są mega malownicze i urozmaicone. Dziś przez wiatr nie chodziło krzesło na Szczawiny. Rano trochę pochodziło i szczęśliwi ci co wjechali bo orczyki wyżej chodziły normalnie. Jutro uderzam od 8 do 16. Infrastruktura mi nie potrzebna. Zabieram parę power bar'ów i śmigam w opór.