Problem z wyciem, buczeniem
1, 2
Witam. Posiadam Mazde CX-5 2.2 AWD z 2015 r. Borykam się z nastepującym problemem. W czasie jazdy 70-110 km/h z koła z prawej strony dochodzi wycie które jest bardzo głośne, można by to opisać jakby buczenie. Po wymianie łożysk oraz opon na zimowe zjawisko to nie ustępuje. Jakie mogą być tego przyczyny?
- Od: 17 lis 2017, 18:20
- Auto: Mazda CX-5 2.2 AWD 2015 r.
Witam. Problem z buczeniem występuje także u mnie dokładnie przy tych samych prędkościach. Ciekawy jestem czy rozszerzona gwarancja go obejmie
Do tej pory od 3 lat serwis nie potrafi naprawić RVM (świeci kiedy chce), no i lusterko kierowcy przestało się składać 

- Od: 8 maja 2017, 19:58
- Auto: CX-3 2.0 AT SkyPassion 2016r.,
CX-5 2.2 AWD AT SkyPassion 2014r.
Czy ten dźwięk to takie "jęczenie"? Takie jak słychać na filmiku po zjechaniu z rolek po 51 sekundzie?
https://www.youtube.com/watch?v=91lddlco2mk&t=51
https://www.youtube.com/watch?v=91lddlco2mk&t=51
Witam mam problem z nową Mazdą CX5 2,5 Grand Touring 17r automat napęd przód. Buczy mi w kole przednim lewym. Wymieniłem opony, łożyska z piastami z lewej i prawej strony i dalej huczy . Samochód kupiłem lekko uszkodzony z prawej strony wiec nie wiem dlaczego huczy z lewej. Czy ktoś miał taki problem. czy jest możliwość że łożysko w skrzyni padło po przebiegu 8500 km. Mam zamiar przełożyć półoś z innej Mazdy CX-5 i wykluczyć wadę półosi. Wówczas zostanie tylko chyba skrzynia biegów. Proszę o Wasze opinie i komentarze z Waszych doświadczeń.
- Od: 9 sty 2019, 12:10
- Auto: Mazda CX-5 Grand Touring 2,5B 2017r
zapewne łożyska, skoro na wybranych biegach a nie na wszystkich, to pewnie igiełkowe, pod zębatkąandyg napisał(a):przypomina odgłos z filmów lecącego bombowca
to w takim razie dziwne, nie znam przypadku by je zabić tak szybko...
a chodzi o łożysko np. 11 lub 12 ze zdjęcia

a chodzi o łożysko np. 11 lub 12 ze zdjęcia

Ostatnio edytowano 1 wrz 2020, 21:20 przez KrzyzakMitsu, łącznie edytowano 1 raz
Czy ktoś może potwierdzić co okazało się przyczyną? Czy znaleźliście łożysko winowajce?
Niestety obrazek z posta KrzyzakMitsu się nie wyświetla i nie wiem które łożysko miał na myśli.
Mam to samo w CX-5 Grand Touring 2016 i nie chciałbym wymienić połowy zawieszenia
Niestety obrazek z posta KrzyzakMitsu się nie wyświetla i nie wiem które łożysko miał na myśli.
Mam to samo w CX-5 Grand Touring 2016 i nie chciałbym wymienić połowy zawieszenia

- Od: 1 wrz 2020, 10:52
- Auto: Mazda CX-5 2,5 AWD 2016
Mazda 3 BL Z6-VE 1,6 2009
flamin napisał(a):obrazek z posta KrzyzakMitsu się nie wyświetla
to był tylko przykładowy obrazek – nie to, że dokładnie to konkretne łożysko
tu masz np. rozebraną skrzynię – niemal każda w środku wygląda identycznie:
https://motofocus.pl/technika/66127/ust ... iagnostyka
najczęściej są 2 wałki i na jednym i drugim część zębatek jest zdejmowalna a pozostałe są na stałe
pod tymi zdejmowalnymi kołami zębatymi są łożyska igiełkowe – takiego typu (np.):

Ja powiem tak, wymieniałem dwa razy łożysko koła lewego – dwa razy mi huczało i po wymianie cisza. Teraz, ponownie ten sam huk z lewej strony... Zamienniki piast to taki szajs, że tym razem wymieniam na oryginał (który zmieniałem przy ~200k km).
rufi-30 napisał(a):Witam mam problem z nową Mazdą CX5 2,5 Grand Touring 17r automat napęd przód. Buczy mi w kole przednim lewym. Wymieniłem opony, łożyska z piastami z lewej i prawej strony i dalej huczy . Samochód kupiłem lekko uszkodzony z prawej strony wiec nie wiem dlaczego huczy z lewej. Czy ktoś miał taki problem. czy jest możliwość że łożysko w skrzyni padło po przebiegu 8500 km. Mam zamiar przełożyć półoś z innej Mazdy CX-5 i wykluczyć wadę półosi. Wówczas zostanie tylko chyba skrzynia biegów. Proszę o Wasze opinie i komentarze z Waszych doświadczeń.
sam sprowadzales ze lekko uszkodzony czy uwierzyles handlarzowi?
jestes pewien ze masz grand touring czy tylko handlarz Ci to wmowil? Nie spotkalem jeszcze grand touringa w FWD
Ciekawa sprawa z tym buczeniem – u mnie też występuje. Zrobiłem kilka testów na zatrzymywanym aucie z kołami uniesionymi. Dźwięk jest słyszalny praktycznie tylko w kabinie, na zewnątrz jest cisza wiec piasty raczej odpadają. Dźwięk ma częstotliwość 117Hz przy 70km/h i pulsuje co ok 1sek. Wygląda że coś wpada w rezonans bo po przyspieszeniu/zwolnieniu analogicznie zmienia się częstotliwość ale amplituda szybko spada. Po zdjęciu kół buczenie nie występuje co sugerowało by może problemy z wyważeniem jednak przełożyłem koła z tyłu i jest to samo. Jakieś pomysły?
- Od: 13 mar 2021, 23:19
- Auto: CX-5 KF 2019 2.5AT (USA)
1, 2