Mazda z USA / Kanady – problemy i porady
Mam dwie sprawy. Pierwsza techniczna:
Zauwyażyłem że tylna szyba w sedanie w górnej części (od dachu) nie jest podgrzewana, też tak macie czy u mnie coś nie działa?
Druga sprawa odnośnie ubezpieczenia AC – gdzie braliście i w jaki sposób ubezpieczyliście auto?
W wersji europejskiej nie ma w standardzie mocy 113kW oraz automatyczniej skrzyni biegów. Ubezpieczyciele mają tylko wersję 88kW z automatem. Jak z tego wybrnęliście?
Zauwyażyłem że tylna szyba w sedanie w górnej części (od dachu) nie jest podgrzewana, też tak macie czy u mnie coś nie działa?
Druga sprawa odnośnie ubezpieczenia AC – gdzie braliście i w jaki sposób ubezpieczyliście auto?
W wersji europejskiej nie ma w standardzie mocy 113kW oraz automatyczniej skrzyni biegów. Ubezpieczyciele mają tylko wersję 88kW z automatem. Jak z tego wybrnęliście?
- Od: 12 maja 2018, 21:15
popi2009 napisał(a):zostaje błąd w module FSC. Są dwa DTC
– kamera nieskalibrowana
– błędna konfiguracja
Forscanem da się przyuczyć?
Tutaj masz instrukcję dot. kalibracji, może ci się przyda.
A co do błędnej konfiguracji – jaki to konkretnie DTC?
- Załączniki
-
FORWARD SENSING CAMERA (FSC) AIMING.pdf
- Kalibracja FSC
- (298.37 KiB) Pobrane 113 razy
Spmat: w kwestii ubezpieczenia: mojej wersji też nigdzie nie ma, ale niektórzy ubezpieczyciele robią wycenę indywidualną i nie ma problemu. Polecam Link 4 lub Generali -wróciła wojna o klienta wiec można dobra stawkę wynegocjować. Ja za moja m3 z 2,5 benz z 2015 r zapłaciłem Oc i Ac 2.5 t, a rok temu było 3.2 t!
Dopisano 16 gru 2018, 13:51:
Ps. Trzeba najpierw robić kalkulację w necie A potem dzwonić na infolinię że nie ma Twojej wersji
Ps. Trzeba najpierw robić kalkulację w necie A potem dzwonić na infolinię że nie ma Twojej wersji
rafik.d napisał(a):Ja za moja m3 z 2,5 benz z 2015 r zapłaciłem Oc i Ac 2.5 t, a rok temu było 3.2 t!
To ile w końcu zapłaciłeś

rafik.d napisał(a):Spmat: w kwestii ubezpieczenia: mojej wersji też nigdzie nie ma, ale niektórzy ubezpieczyciele robią wycenę indywidualną i nie ma problemu. Polecam Link 4 lub Generali -wróciła wojna o klienta wiec można dobra stawkę wynegocjować. Ja za moja m3 z 2,5 benz z 2015 r zapłaciłem Oc i Ac 2.5 t, a rok temu było 3.2 t!
już tak próbowałem i ceny ubezpieczenia wychodzą kosmiczne – po 5k. W Compensie udało mi się znależć za 3,3k. W Proamie jak wycenili pojazd dodając do bazy danych to określili wartość na 40400.
Ostatecznie, po konsultacjach telefonicznych z CUK chyba zrobię taki manewr:
1. ubezpieczam wersje SkyEnergy 88kW w automacie
2. przez infolinie pośrednik CUKu robi ankes do umowy na 113kW i dopłacam do składki parę złotych
całość powinna się zamknąć w 2,8k.
- Od: 12 maja 2018, 21:15
spmat napisał(a):Mam dwie sprawy. Pierwsza techniczna:
W górnej części masz antenę od radia, dopiero poniżej jest grzanie szyby
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
popi2009 napisał(a):O ch Ci chodzi? Licznik polift wsadziłem do auta polift
aaa ok to przepraszam. Myślałem, że masz przed liftem :–)
Dopisano 20 gru 2018, 15:59:
Raptor77 napisał(a):Czyli trzeba szukać licznika z podobnym przebiegiem albo olać sprawę bo jak rozumiem licznik jest potrzebny tylko żeby kontrolka działała ?
W każdym liczniku można przebieg zmienić, musisz mieć OBDStar F100 – takie magiczne urządzenie które nie każdy elektronik ma. I tak masz rację, wymiana jest tylko by kontrolka działała.
A sprawdzałeś czy działa ten chińczyk na liczniku z polifta? Bo definitywnie ma problem z analogowymi z 2 i CX3 (przedlift 2015 i 2016), a z cyfrowym działa bez problemu. Z analogowym od 3 nie miałem okazji sprawdzić
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
ja zrobiłem wywiad w ubezpieczeniach przez znajomego agenta to za 3 sedan w automacie 2016 krzyknęli od 3 do 17 tys za pakiet OC/AC (nie mam zniżek na AC) – potem z tym udałem się leasingu i załatwili 2850 za OC/AC/NW/Assist cały pakiet.
- Od: 19 maja 2009, 19:05
- Auto: RX-8 USDM '04,
Fiat 500e '16,
Tesla 3H '23
darrecki napisał(a):A sprawdzałeś czy działa ten chińczyk na liczniku z polifta? Bo definitywnie ma problem z analogowymi z 2 i CX3 (przedlift 2015 i 2016), a z cyfrowym działa bez problemu. Z analogowym od 3 nie miałem okazji sprawdzić
Tak w 3 z polifta działa jak najbardziej. Przynajmniej na cyfrowym bo z analogowego zaczytałem tylko eeprom
Jeśli chodzi o 3 przedlift działa zarówno z analogowym jak i cyfrowym sprawdzone
-
popi2009
Jakby ktoś był z Was w potrzebie to zakupiłem urządzenie OBDSTAR z możliwością zakodowania kluczkow oraz przypisania przebiegu przy zmianie np licznika.
-
popi2009
Różnica w samym OC Mazda 5 ponad 4000 zł
Aplikacja KupDirect z Google Play
https://play.google.com/store/apps/deta ... direct.app
Aplikacja KupDirect z Google Play
https://play.google.com/store/apps/deta ... direct.app
- Od: 18 gru 2018, 15:12
garcia napisał(a):ssik napisał(a):Jeszcze jedno. Jak zrobiłeś włącznik świateł przeciwmgłowych tylnych?
Ten temat jeszcze przede mna. Chętnie posłucham jakiś rad.
panowie .
jak poradzić z intensywnością światła czerwonego ( przeciwmgielnego ) .czy przerabialiście tylne światła ?
kupuje , szukam , montuje różne żarówki czerwone ale niestety kolor jaki emitują to róż lub róż bliski bieli
pozdrawiam
Dopisano 9 sty 2019, 14:24:
tylne światło przeciwmgielne to żarówka świecąca na czerwono i dodatkowy przycisk z lewej strony położony niedaleko otwierania maski – przycisk mało widać, nie przeszkadza, i tak korzystam od święta (jeszcze tego święta nie grali) – a diagnosta nie marudził.
witam
czy przerabiałeś tylną lampę montowałeś odblaski wewnątrz lampy ? bo umnue wszystkie czerwone żarówki które montowałem świecą na różowo lub biało – różowo
,
- Od: 7 lut 2011, 14:04
- Auto: MAZDA 3 2,0 BENZYNA 2015