Temat auta do 30 tysięcy gdzieś w czeluściach forum istnieje, ale... no właśnie, w związku z dylematem odnośnie wyboru tego co szukać zakładam nowy.
To od początku. 5 ostatnich lat jeździłem 626. Jazda ok, ale wiadomo – auto się znudziło, zaczęło rdzewieć, mocy zaczęło brakować, a dodatkowo nie jeździłem zbyt dużo, więc z zamiarem podróżowania komunikacją publiczną sprzedałem auto. Po 2 miesiącach takiego podróżowania do pracy i nie tylko stwierdzam, że mam jednak dość użerania się z rozkładami jazdy i nie tylko. Czas więc poszukać nowego auta.
Jak wyselekcjonowałem pojazdy tj. co jest do czego potrzebne:
1. dojazd do pracy 8 km w jedną stronę 3 x w tygodniu – ale w godzinach gdzie nie ma korków, z racji planowanego remontu mostu w Toruniu od marca trasa będzie 2 x dłuższa.
2. trasy w delegację – raz w m-cu 300 km w jedną stronę – ale to jeden m-c może być, jeden nie.
3. trasy do rodziny – 120 km w dwie strony raz w tygodniu
4. jakieś wyjazdy w plener ze sprzętem astro / rowerami (mogą być w bagażniku) – ale to może z raz w m-cu i połączone z wyjazdami do rodziny.
Miesięcznie wychodzi więc około 900 – 1200 km.
Starym autem zazwyczaj jeździłem ja + z 30 % czasu 2-3 osoby dorosłe, czasami dość ciężkie (i to już mocy 115 KM z włączoną klimą było nieco za mało).
Więc co przede wszystkim mi potrzebne (lub mi się wydaje, że potrzebne):
1. moc więcej niż 115 KM
2. benzyna / benzyna z gazem
3. 4/5 drzwi
4. Cena do 30 tys., jeżeli będzie w tym pakiet wymian na start to super
Autem mam kolejny raz zamiar z 4 – 5 lat jeździć.
Co biorę pod uwagę (kolejność nieprzypadkowa)
1. Fiat Bravo 1.4 t-jet
na+: mała podatność na korozję, za 30 tys. można kupić auto z 2011 – 2012 roku z PL salonu z przebiegiem realnym około 100 – 160 tys. km, tanie części, dość ładny w środku, ładny na zewnątrz (ale na małej feldze sporo traci i ma nieco długi zwis przedni, ale całościowo jest ok), niskie koszty AC
na- utrata wartości, wiele aut z PL salonów ma słabe wyposażenie, podobno: słabo wyprofilowane fotele, słabe prowadzenie, w słabszych wersjach wyposażenia auto wygląda w środku dość tandetnie, słaba skrzynia w przedlifcie – nie wiem, czy problem z FL rozwiazany
W Bravo kusi mnie kupić diesla 2.0 – są najlepiej wyposażone i najszybsze – ale z racji ilości km raczej się nie skuszę.
2. Renault Megane 1.4 tCE
na+: ponownie dobre blachy, w miarę młody rocznik w tej cenie, lepsze niż w Fiacie wyposażenie, znów wiele aut z salonów PL, źle nie wygląda, części – nie sprawdzałem cen, ale tragedii się nie spodziewam, wnętrze chyba nawet lepsze jakościowo niże Fiacie, wygląda proporcjonalniej niż Bravo
na-: problemy z pękającą przednią szybą, mityczne problemy z elektryką, nie wiem jak z prowadzeniem
Tu od razu przyznam się, że kusi mnie wersja 3d, najlepiej w białej perle i z silnikiem 2.0 180 KM
3. Mitsubishi Lance 1.8
na+ wygląd, bezawaryjność, wiele aut na rynku z PL salonów, niektóre mają fabryczną instalację LPG, realna cena niższa niż 30 tysięcy,
na- mała podaż, problemy z korozją, drogie części, słaby lakier, smutne wnętrze, małe i słabo wykończone bagażniki, prowadzenie – są również podzielone opinie
4. Mazda 3 BL 1.6 / 2.0
na+ wygląd, prowadzenie, bezawaryjne silniki, dobrze pracująca skrzynia biegów, mała utrata wartości
na- wysokie AC, możliwe problemy z korozją, części droższe niż we Fiacie i Reno, za 30 tys. może być problem ze znalezieniem 2.0 dobrego, bardziej realnie 1.6, mimo przedstawicielstwa Mazdy w PL wiele aut sprowadzanych przez handlarzy i z niepewną historią, bagażniki małe
5. Mazda 6 GH 2.0
na+ wygląd (ale najbardziej kombi, może jeszcze sedan – ale ma malutki otwór bagażnika, hb ma problem większości aut tego typi – zbyt spompowany tył), dobry silnik, dobra skrzynia, dobrze pracujące zawieszenie (wiem, że twarde, ale chyba takie wolę), w miarę dużo miesca
na- korozja, wysokie AC, nadal sporo aut sprowadzanych
6. Honda Accord VII 2.0 / 2.4 sedan
na+ wygląd, dobrze skrojone wnętrze, bardzo dobry silnik 2.4, w miarę bezawaryjne, niska utrata wartości
na- korozja, wysokie AC, najstarsze auto rocznikowo i konstrukcyjnie w zestawieniu, sporo sprowadzanych aut w wątpliwym stanie, ograniczenia przewozowe sedana
7. Renault Laguna III 2.0t
na+ młodszy niż w Maździe i Accordzie rocznik, auto dobrze wyposażone i nowoczesne, dobre blachy, silniki mają już swój staż rynkowy i z tego co wiem problemów nie generują, ładnie wygląda w taki... nieagresywny sposób, podobno komfortowe trasie z powodu dobrego wyciszenia, spodziewam się niskiego AC
na- podobno nie najlepsze spasowanie wnętrza, nie wiem jak z prowadzeniem
Gdzieś tam jeszcze majaczą:
Civic UFO 1.8 – wysoka cena jak za rocznik, ale patenty magic seats i wygląd mi się podobają
Focus II FL 1.8 / 2.0 – ładny, dobrze się prowadzi, ale korozja i tandeta we wnętrzu nie są mu obce, dodatkowo w tej cenie można powoli szukać Mk3, kupując Mk2 można sporo z kwoty 30 tys. urwać, ale mamy konstrukcyjnie auto dość wiekowe
O innych autach nie myślałem na razie.