Wzorowałem się na opisie z forum m3r, do którego dodałem różne zmiany i wyjaśnienia. Mam nadzieję, że łopatologiczność opisu pozwoli wykonać modyfikację nawet największym ignorantom technicznym takim jak ja
Na czym polega problem z WiFI? Otóż układ WiFi w CMU jest niewłaściwie ekranowany, przez co inne elementy CMU "sieją" elektromagnetycznie powodując niestabilność połączenia WiFi. Nota serwisowa załączona poniżej.
Na tej stronie możemy sobie obejrzeć budowę CMU: http://www.2x4logic.com/mazdaconnect.html
Jak widać Mazda sugeruje wymianę CMU

Do wykonania poprawek potrzebujemy:
* taśmy aluminiowej (do kupienia w markecie za ok. 20zł)
* nożyczek albo nożyka do taśmy
* klucza nasadkowego 10mm z przedłużką (długą)
* klucza Torx T20
* śrubokręta krzyżowego
* ściągaczy do plastików (zdjęcie poniżej) – można sobie poradzić w inny sposób, ale ściągaczami najłatwiej i najmniejsze ryzyko połamania listwy
Schowek otwieramy lub ściągamy. Ja ściągnąłem, żeby nie przeszkadzał. Przy ściąganiu należy otworzyć schowek, lekko ścisnąc boki do środka, odciągnąć ogranicznik w prawo aż zejdzie z bolca, a schowek sam wypadnie. UWAGA: przy wkładaniu schowka z powrotem należy założyć ogranicznik przed zamknięciem schowka, bo można ten ogranicznik połamać! Takie jest oficjalne ostrzeżenie w instrukcji serwisowej, ale ja zamknąłem przez gapiostwo i nic się nie stało
Ściągamy listwę ozdobną wykonaną z cudownego plastiku piano black – razem z nawiewami. Listwę podważamy ściągaczem od dołu, a następnie podważamy obudowę nawiewów w miejscach oznaczonych strzałkami. Trzeba to robić z wyczuciem, lecz dość mocno. Trzeba uważać, żeby nie wyszarpać całości zbyt mocno, bo jest do niej podłączona wtyczka od świateł awaryjnych, którą można urwać. Po wyciągnięciu całego elementu, jeśli nie udało się nam urwać wtyczki trzeba ją odłączyć.
Następnym krokiem jest odkręcenie śruby mocującej CMU (w głębi między nawiewami) za pomocą klucza nasadkowego 10mm. UWAGA: trzeba to robić ostrożnie, żeby śrubka nam nie wypadła i nie wleciała pod plastik konsoli środkowej, bo skończy się rozbieraniem całego tunelu środkowego, żeby ją wyciągnąć.
Po odkręceniu i wyciągnięciu śruby wyciągamy CMU razem z ekranem ciągnąc do siebie plastik, do którego zamocowany jest ekran (chyba, że siedzimy na desce rozdzielczej, wtedy pchamy w kierunku tyłu samochodu
* jeśli wtyczka nie wychodzi, to zapomnieliśmy nacisnąć plastikową blokadę, w którą każda wtyczka jest zaopatrzona
* gniazdo USB (po prawej stronie na dole) jest podwójne, ale wtyczka jest tylko jedna. Wtyczki są lustrzanym odbiciem, więc jeśli przy podłączaniu wtyczka nie wchodzi, to należy spróbować włożyć ją w drugą część gniazda.
W tym momencie zabieramy CMU pod pachę i udajemy się do cieplejszego miejsca w celu wykonania modyfikacji
Odłączamy 2 wtyczki z CMU od ekranu
Odkręcamy 4 śruby łączące ekran z CMU i rozdzielamy ekran od CMU.
Odkręcamy 4 śruby uchwytu CMU i zdejmujemy go.
Odkręcamy 5 śrub Torx i zdejmujemy pokrywę CMU.
Wyciągamy płytę CMU. W zaznaczonych miejscach należy umieścić uszczelki elektromagnetyczne. Jeśli uszczelki już się tam znajdują, to oznacza, że mamy już poprawioną wersję CMU – gratulujemy sobie kawału dobrej, solidnej i naprawdę nikomu niepotrzebnej roboty i zabieramy się za składanie całości. Jeśli natomiast nie ma tam nic, to przystępujemy do najbardziej upierdliwego kroku, czyli wykonania uszczelki.
Uszczelki wykonujemy z taśmy aluminowej wycinając paski odpowiednich rozmiarów i naklejając je na siebie aż do osiagnięcia odpowiedniej grubości. Ponieważ grubość to ok. 2.3mm dla uszczelki podłużnej i ok. 2mm dla kwardratowej, to pasków trzeba uciąć kilkadziesiąt
Po wykonaniu uszczelek naklejamy je solidnie uważając, żeby unikać styku podłużnej uszczelki z elektroniką/ścieżkami.
Teraz składamy najpierw CMU z ekranem, potem plastiki, a następnie odpalamy WiFi w ustawieniach i cieszymy się stabilnym połączeniem SSH/Android Auto WiFi/usług połączonych.
Tutaj jeszcze drobna uwaga – testujemy połączenie na źródle znajdującym się w samochodzie, takim jak telefon. Mimo wykonania uszczelek jakość odbioru WiFi jest dalej nierewelacyjna i np. moja domowa sieć WiFi, którą w miejscu postoju samochodu odbiera dobrze każde inne urządzenie jak np. laptop czy telefon, w Madzie działa niestabilnie. Zatem – zanim zaczniemy się denerwować, że nie pomogło, połączmy się najpierw z telefonem.