Prośba o pomoc w wyborze wygodnego rodzinnego auta (budżet do 60.000)
1, 2
Witam.Prosze Was drogich forumowiczów o pomoc w wyszukaniu auta rodzinnego typu ban/kombi do 60 tyś zł. Zależy mi na wsadzeniu do bagażnika dosyć dużego wózka dziecięcego.Silnik najlepiej do 2 litrów.Byc może będzie auto sprowadzane i nie chce płacić zabójczej akcyzy.Silnik preferowany to benzyna,ale dobrym dieslem nie pogardzę. Na oku mam ford S-max,ewentualnie vw passat b7,volvo v70,peugeot 508 sw.Zalezy mi na komforcie podróżowania ,dobrym wyciszenie kabiny i w miarę bezproblemowej obsługi auta.M6 z różnych względów odpada.Proszę o jakieś propozycje.
Ostatnio edytowano 13 paź 2018, 12:30 przez STARY1977MJ, łącznie edytowano 2 razy
Passat to dobry wybór, bezawaryjna eksploatacja i dużo przestrzeni... tylko musisz sobie zadać pytanie czy chcesz jeździć kolejnym passatem, którego na polskich drogach i tak sporo.
Od siebie poleciłbym Mazde 6 II w kombi... ale skoro ten wybór odpada dla Ciebie to może Toyota Avensis? Jeśli cenisz sobie spokojną, bezawaryjną jazdę pomyślałbym o niej. W tym budżecie można znaleźć III generację po 2009 roczniku.
I wydaje mi się, że spełni twoje wymagania, zresztą zawsze można się próbnie przejechać.
Od siebie poleciłbym Mazde 6 II w kombi... ale skoro ten wybór odpada dla Ciebie to może Toyota Avensis? Jeśli cenisz sobie spokojną, bezawaryjną jazdę pomyślałbym o niej. W tym budżecie można znaleźć III generację po 2009 roczniku.
Mazda jak już pisałem odpada...ponieważ właśnie taką sprzedałem w tamtym tygodniu,z tym tylko że w sedanie w wersji z 2.5 litrowy silnikiem.Toyota jakoś mi nie bardzo pasuje.Zalezy mi na dużym komforcie i wydaje mi się że passat mi to da.Moze jeszcze V70.
S-MAX jest moim faworytem. Duże auto, niezależne fotele z tyłu. Prowadzenie i komfort na poziomie segmentu D, bo auto bazuje na Mondeo. Jest to podobno najlepiej prowadzący się minivan. Jeździłem starszą wersję niż ta w Twoim zasięgu i byłem naprawdę pod wrażeniem.
Z czystym sumieniem mogę polecić też Grand Scenica 3. Wprawdzie to tylko kompakt, ale wyciszenie i komfort jest na naprawdę dobrym poziomie. Miejsca nie brakuje, bagażnik jest potężny, a przy tym samo auto wciąż niewielkie. Ale jak miałbym wybór to brałbym S-MAX
Miałem kombi, teraz mam minivana. Dla mnie to dwie różne kategorie samochodów. Kombi bym kupił tylko gdybym potrzebował bagażnika. Minivan sprawdzi się lepiej przy dzieciach i fotelikach, bo zazwyczaj zamiast kanapy są regulowane i niezależne fotele. Miejsca z tyłu jest też więcej, to istotne jeżeli masz duże foteliki lub gdy dorosły ma siedzieć z dziećmi. Wysokość auta znowu powoduje, że pakowanie dzieci jest łatwiejsze. Bagażnik też w większości minivanów jest większy i bardziej ustawny.
Z czystym sumieniem mogę polecić też Grand Scenica 3. Wprawdzie to tylko kompakt, ale wyciszenie i komfort jest na naprawdę dobrym poziomie. Miejsca nie brakuje, bagażnik jest potężny, a przy tym samo auto wciąż niewielkie. Ale jak miałbym wybór to brałbym S-MAX
Miałem kombi, teraz mam minivana. Dla mnie to dwie różne kategorie samochodów. Kombi bym kupił tylko gdybym potrzebował bagażnika. Minivan sprawdzi się lepiej przy dzieciach i fotelikach, bo zazwyczaj zamiast kanapy są regulowane i niezależne fotele. Miejsca z tyłu jest też więcej, to istotne jeżeli masz duże foteliki lub gdy dorosły ma siedzieć z dziećmi. Wysokość auta znowu powoduje, że pakowanie dzieci jest łatwiejsze. Bagażnik też w większości minivanów jest większy i bardziej ustawny.
S-max też moim faworytem.Tylko benzyn 203KM lub 240 KM jak na lekarstwo.A jak mają się diesle te 163 KM?
To nie oznaczenia ale moc silników.
Ja pisałem o oznaczeniach diesli, bo ich trochę tam było przez okres produkcji S-MAXa. Nie wszystkie były polecane, musiałbyś na forum forda szukać. W starszym smax na pewno nie polecali 2.2 tdci bez wzgledu na okres produkcji.
Potwierdzę Citroen C 5 to komfort wyposażenie i bardzo dobry diesel
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

Na razie bardziej skupiam się na silniku benzynowym.I to takim który nie jest za bardzo zamulony .Po 2.5 benzyna w mażdzie nie chce nic słabszego.
A na przykład coś takiego?
Jeździłem podobnym i powiem szczerze,że kawał fajnego samochodu.
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford- ... 04900.html
Jeździłem podobnym i powiem szczerze,że kawał fajnego samochodu.
https://www.mobile.de/pl/Samochod/Ford- ... 04900.html
STARY1977MJ napisał(a):Po 2.5 benzyna w mażdzie nie chce nic słabszego.
To będziesz mieć problem albo zjedziesz z któregoś z wymagań: rocznik albo cena.
Duża fura żeby nie zamulała i była bardzo komfortowa to albo musi byc C5 dieslem którego nie chcesz (2.0 HDI 163km naprawde daje rade w kombi i najmniej awaryjne z diesli) albo kupisz sobie troszke starsze Volvo V70 z zaturbionym 2.5 albo nowsze z zaturbionym 2.0.
Jest tez XC60 z podobnymi silnikami.
Zastanawiam się tez do czego Ci taka moc. WIelu uważa ze musi mieć na wszelki wypadek tylko nie wiadomo po co
Mój 2.0 Pb jest taki sam jak Wasz 2.0 Pb :)
- Od: 23 lut 2016, 13:50
- Auto: Volvo S80 2.0 PB+LPG
Bigbluee napisał(a):Jest tez XC60 z podobnymi silnikami.
Raczej niemożliwe jest znalezienie dobrej benzyny w tym budżecie
Bigbluee napisał(a):Zastanawiam się tez do czego Ci taka moc
A jaka to znowu moc???170 KM.Teraz silniki 1,5 są mocniejsze
Bigbluee napisał(a):WIelu uważa ze musi mieć na wszelki wypadek tylko nie wiadomo po co
A na przykład po to żeby sprawnie i bezpiecznie wyprzedzić tira na drodze.
ford mondeo jest świetnym autem, spełnia twoje warunki i będziesz zaskoczony jakością generacji IV wzwyż
smax też spoko, ale przy 7os. bagażnik jest symboliczny
smax też spoko, ale przy 7os. bagażnik jest symboliczny
Bigbluee napisał(a):Zastanawiam się tez do czego Ci taka moc.
A nie piszesz tak, bo masz wielki samochód z dwulitrowym silnikiem?
Obecnie jeżdżę małym kompaktem, który ma ponad 170 KM i jednak mocy nigdy dość, nawet jeśli nie korzystam z tego każdego dnia. Nie twierdzę, że słabszymi autami nie da się jeździć, ale jednak mając moc i przyspieszenie jeździ się lepiej
A w temacie: wydaje mi się, że Mondeo może być fajnym wyborem.
Chyba coraz bardziej skłaniam się ku mondeo.
Co do Volvo s80 z 2,0 Pb 145KM raczej wyścigówka to nie jest.
nemi napisał(a): nie piszesz tak, bo masz wielki samochód z dwulitrowym silnikiem?
Co do Volvo s80 z 2,0 Pb 145KM raczej wyścigówka to nie jest.
testowałem V70 z takim silnikiem i to była straszna męczarnia czekając aż auto rozpędzi się choć trochę. Nie wyobrażam sobie jeździć tym na codzień. A z drugiej strony Mondeo z tym silnikiem porusza się już całkiem żwawo.
Ale z jakim silnikiem?
Bo ten 2,0 145KM ma ponad 11s do setki...
Bo ten 2,0 145KM ma ponad 11s do setki...
Moim zdaniem jeśli chodzi o jakość do ceny to 508 SW może być bardzo ciekawym wyborem i mówię to jako osoba, która miała 5 sztuk Volvo i dotychczas żadnego Peugeota
Wnętrze bardzo dobrze wykończone + możliwość zakupu świeżego auta z bogatym wyposażeniem w tym budżecie. Pozostaje kwestia silnika – 1.6 THP w rocznikach po 2012 jest mniej problemowe niż wcześniej, a HDI jest naprawdę bezawaryjne i sensowne nawet do miasta ze względu na mokre DPFy.
1, 2