Zapraszam do dyskusji
Od dziś możemy nie wozić ze sobą dowodu rejestracyjnego :)
1, 2
Dobra wiadomość! Od 1 października możemy nie zabierać ze sobą dowodu rejestracyjnego samochodu
Już była pierwsza przymiarka, ale nieskuteczna. Tym razem już na 100%
Zapraszam do dyskusji
Zapraszam do dyskusji
Na co dzień znajdziesz mnie w serwisie Mazdy:
>> Zapraszam serdecznie :) <<
>> Zapraszam serdecznie :) <<
Zrobiło się lżej w portfelu. Miejsce na jedną kredytówkę więcej
Bimbak, Ty wyjedziesz a jak złodziej zajrzy do domu, to drugi komplet kluczy, polisa i dowód rejestracyjny jego

Bimbak, Ty wyjedziesz a jak złodziej zajrzy do domu, to drugi komplet kluczy, polisa i dowód rejestracyjny jego

-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Co więcej ... znajdzie też kartę pojazdu, a może nawet paszport (jak podróżuje w granicach EU). Spisze sobie umowę KS i sobie legalnie ukradnie, podpisując się za mnie na umowie.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
Drinking wine and killing time
Pod warunkiem że działa, że masz smartfona itp itd....
Jak dla mnie nic sie nie zmienia. Zawsze mam dokumenty ze sobą i nawet do głowy mi nie wpadnie żeby nie mieć ich w portfelu.
Inna sprawa, że w razie ich braku nie dostaniemy mandatu. Aczkolwiek u mnie to nie zadziała bo jak nie będę mieć dokumentów auta, to nie będę miał też prawa jazdy czy dowodu osobistego. I mandat i tak wleci.
Jak dla mnie nic sie nie zmienia. Zawsze mam dokumenty ze sobą i nawet do głowy mi nie wpadnie żeby nie mieć ich w portfelu.
Inna sprawa, że w razie ich braku nie dostaniemy mandatu. Aczkolwiek u mnie to nie zadziała bo jak nie będę mieć dokumentów auta, to nie będę miał też prawa jazdy czy dowodu osobistego. I mandat i tak wleci.
No właśnie, drobna stłuczka, brak polisy przy sobie, chęć spisania oświadczenia i schody..
Chyba jednak będę dalej woził papier.

Chyba jednak będę dalej woził papier.
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
-
Maciek
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Z moich doświadczeń z narodową cyfryzacją: w CEPiK-u możemy sobie sprawdzić podstawowe dane dotyczące auta,właściciela pojazdu,punkty itd. Tyle że właśnie mija rok od mojej ostatniej wizyty na SKP, adnotacji na wspomnianej stronie brak,to samo dotyczy ubezpieczenia. W UFG oczywiście wszystko figuruje i tu rodzi się pytanie,czy może raczej obawa,bo jeśli Policja korzysta z tej samej bazy danych co np. ja to w przypadku braku dokumentów jestem ugotowany.
Ja tam wolę wozić dokumenty.
Ja tam wolę wozić dokumenty.
-
rav 75
macvas napisał(a):No właśnie, drobna stłuczka, brak polisy przy sobie, chęć spisania oświadczenia i schody..
Chyba jednak będę dalej woził papier
A to posiadanie papierowego OC coś zmienia? Przecież taki świstek można sobie zrobić w 5 minut. Tak samo jak opłacić polisę np za pół roku tylko, a na papierze jest cały rok
Ja już skorzystałem z nowego prawa i dowód leży w domu na półce. Przy ciągłym zamienianiu się z żoną autami jest to dla mnie miłe udogodnienie.
loockas napisał(a):Tak samo jak opłacić polisę np za pół roku tylko, a na papierze jest cały rok![]()
Ale jak zapłacisz jedną ratę to ubezpieczenie jest normalnie ważne cały rok. A że nie zapłaciłeś to już tylko i wyłącznie problem ubezpieczalni, w kwestii wypłaty odszkodowania nic to nie zmienia.
Ostatnio edytowano 1 paź 2018, 21:50 przez Krzemol, łącznie edytowano 1 raz
loockas napisał(a):Przy ciągłym zamienianiu się z żoną autami jest to dla mnie miłe udogodnienie.
Dokładnie – to duże udogodnienie, mamy osobne komplety kluczyków a trzeba się było wymieniać dokumentami o czym często zapominaliśmy, teraz problemu nie ma.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Bardzo dobrze że wprowadzili takie zmiany. Niejednokrotnie można zapomnieć dokumentów i myk mandat. W UK nie trzeba nawet prawa jazdy wozić, nie wspominając o innych dokumentach. W dodatku jeżdżą samochody coś Ala google ze skanerami tablic rejestracyjnych i na bieżąco kontrolują kto ma opłacony tax i ubezpieczenie. Kontroli drogowych sporo mniej niż u nas. Żyją ludzie i nie narzekają.
Grzyby napisał(a):(...) Zawsze mam dokumenty ze sobą i nawet do głowy mi nie wpadnie żeby nie mieć ich w portfelu.
Całe życie dokumenty noszę w osobnym etui (począwszy od legitymacji szkolnej), a portfel służy mi tylko do przechowywania pieniędzy, karty debetowej i kart lojalnościowych – choć te ostatnie zwirtualizowałem "przerzucając" na smartfona i uszczuplając tym samym portfel. Noszenie wszystkiego w jednym miejscu to wygoda, ale gdy spotkamy kieszonkowca – tracimy wszystko naraz, a nie tylko pieniądze. A ile wówczas stresu, czasu i dodatkowych kosztów, żeby załatwić sprawy związane z utratą różnych dokumentów...
kubsztyk napisał(a):choć te ostatnie zwirtualizowałem "przerzucając" na smartfona i uszczuplając tym samym portfel.
O to to to, dokładnie. Jak jeszcze wdrożą w życie projekt mObywatel (dowód osobisty w smartfonie) i razem z dowodem rejestracyjnym pozwolą zostawić w domu prawko, to będę mógł zapomnieć o portfelu
1, 2