Witajcie. Mam chyba problem w mojej Madzi. Mianowicie podczas normalnego ruszania (z jedynki, płaska droga, sucha nawierzchnia, ruszanie z lekkim gazem) odczuwalny jest bardzo efekt jakby koła buksowały. Jeśli mam dokładnie opisać jak to wygląda to, całym autem szarpie, wydobywa się z przodu auta dźwięk jakby stukania, jakby coś miało odpaść, jakby właśnie koła buksowały. Po odpuszczeniu gazu, dociśnięciu sprzęgła i ponownej próbie ruszenia autem jednak z obrotami 2 tyś. już to nie występuje. Zauważyłem że taki efekt nie zawsze występuje. Czasami z małym gazem auto elegancko rusza, a czasami zachowuje się jak powyżej. Nie ważne czy zimny czy ciepły. Gdy auto lekko się toczy i mam zamiar startować z jedynki to również tego efektu brak. Taki efekt czasami występuje gdy ruszam z samego sprzęgła, bez gazu.
Byłem na stacji diagnostycznej, luzów w zawieszeniu brak (przód/tył). Amortyzatory przód 60-65% skuteczności, tył 50-55% skuteczności. Opony w dobrym stanie, wielosezonowe 205/60R16. Podczas jazdy brak luzów na kierownicy, na żadną stronę nie znosi. Obroty silnika rozgrzanego poniżej 900, nie falują.
Pytanie, dlaczego występuje taki efekt, co może być przyczyną? Zaczynam się martwić, a zbliża się zima więc chciałbym mieć sprawne auto.
Buksowanie kół podczas normalnego ruszania
Strona 1 z 1
A jak zdiagnozować koło zamachowe? Przeguby raczej też bym wykluczył bo zawieszenie i wszystkie inne podzespoły podwozia są w naprawdę dobrym stanie. Efekt opisany w pierwszym poście, nie zawsze występuje lub właśnie po dodaniu więcej gazu podczas ruszania praktycznie w ogóle, więc też mnie to zastanawia.
Śruby mocujące mogły się poluzować i koło wpada w rezonans. Najprościej mówiąc poluzowane jest, lata i obija się jak poje.... . Podejrzewam, że z czasem już nie będziesz mógł operować tak sprzęgłem, żeby nie było słychać tych zgrzytów. Kiedy było wymieniane sprzęgło, docisk, łożysko oporowe? A biegi wchodzą normalnie bez oporów i bez użycia siły?
Sprzęgło wymieniane z 7 miesięcy temu, biegi czasami wchodzą ciasno ale nie żeby trzeba było zaraz używać nie wiadomo ile siły po prostu raz na jakiś czas czuć że np. 1 wchodzi ciut ciężej niż zazwyczaj.
Jeszcze jedno, zauważyłem że gdy auto się rozgrzeje, lub gdy temperatura otoczenia jest wysoka to przy skręcaniu kierownicą słychać jakby strzelanie/przeskakiwanie czegoś. Występuje na postoju gdy mam uruchomiony silnik i skręcam kierownicą (w obu kierunkach) oraz przy lekkim już ruchu i manewrowaniu kierownicą (np. podczas parkowania). Czytałem żeby przesmarować lunetę kierownicy w kabinie auta, tak zrobiłem ale nadal to występuje (możliwe że zbyt krótki odcinek posmarowałem).
Jeszcze jedno, zauważyłem że gdy auto się rozgrzeje, lub gdy temperatura otoczenia jest wysoka to przy skręcaniu kierownicą słychać jakby strzelanie/przeskakiwanie czegoś. Występuje na postoju gdy mam uruchomiony silnik i skręcam kierownicą (w obu kierunkach) oraz przy lekkim już ruchu i manewrowaniu kierownicą (np. podczas parkowania). Czytałem żeby przesmarować lunetę kierownicy w kabinie auta, tak zrobiłem ale nadal to występuje (możliwe że zbyt krótki odcinek posmarowałem).
objaw o którym piszesz w ostatnim poście to ewidentnie przeguby bądź (łożyska) na kolumnie MCpersona (chociaż to wielowahacz, więc nie wiem czy dobrego określenia użyłem Macperson) chodzi o mocowanie w kielichu łożyska amortyzatorów. Na postoju przy wyłączonym silniku podnieś maskę, przyłóż rękę do kielicha amortyzatora a druga osoba niech buja autem na boki. będziesz czuł czy to poduszka i łożysko mocowania amorków. A przeguby diagnozujesz następująco: znajdź większy luźny parking, gdzie możesz maksymalnie skręcić kołami i powolutku ruszyć zataczając 8 na 1 potem na wstecznym. wyczujesz czy strzela przegub.
Mialem podobny problem tylko, że w Fordzie C-max. Te same objawy, które minęły po ostatnim serwisie gdzie zdiagnozowano uszkodzony tłoczek hamulca w tylnym kole. Po jego wymianie problem póki co zniknął więc obstawiam, że to właśnie było przyczyną.
Tak dla potomności ;–)
Tak dla potomności ;–)
- Od: 3 paź 2024, 07:43
Strona 1 z 1