Serwisowanie Mazdy – Pytania
Właśnie chińska firma krzak dostarczała felgi do mazdy, na dowód czego masz pełno pęcherzy pod bezbarwnym lakierem. Rodzicom w BN z poczatku 2017 wymieniali, 2 tygodnie temu, 2 felgi 16'
Już nie współpracują z tym dostawcą, a jedynie go obciążają kosztami. Niech mi nikt nie mówi, że jak producent bierze coś z chin to jest super.
piotear napisał(a):Niech mi nikt nie mówi, że jak producent bierze coś z chin to jest super.
Gwoli wyjaśnienia, bo temat zbacza nieco z kursu – robisz trochę nadinterpretację tego co powiedziałem
tutaj:
m1a1 napisał(a):tylko porządnym produktem za który producent czuje się odpowiedzialny
i tutaj:
m1a1 napisał(a):jest różnica pomiędzy robieniem czegoś przez Mazdę, Mercedesa, BMW itd. (pod ich kontrolą jakości i zgodnie z ich technologią) przez Chińczyków, a robieniem przez chińską firmę-krzak ja własną rękę
Więc nie powiedziałem że
tylko że jest różnica.piotear napisał(a):jak producent bierze coś z chin to jest super
Na przykład taka (pierwszy lepszy test replika vs. oryginalna felga):
https://www.youtube.com/watch?v=BJeFB6SRslk
Przyznasz chyba, że te pęcherze na felgach to pikuś przy jej ewentualnym pęknięciu przy wchodzeniu w zakręt? I to jest właśnie ta różnica, a wtopy się zdarzają i będą się zdarzać. To nie ta sama jakość co 20 lat temu
Im nowsze auta tym stare zasady zanikają , wole wymienic filtr chociaz raz w roku niz wydac na Laryngologa ....czarmi napisał(a):No właśnie, wg. pracy przeglądów wymiana filtra powietrza i kabinowego, wymagana jest znacznie później aniżeli sugerowano w ASO do którego dzwoniłem. Tak więc pytać i pytać o szczegóły przeglądu.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Ja kabinówkę wymieniałem jakieś pół roku po zakupie auta.
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Dawne auta:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003|Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT|Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"|Mazda 3 Hikari, 2,0 150KM AT|Seat Arona FR 1.5 TSI DSG :(|...
Poza gwarancją gdzie serwisujecie swoje Mazdy? ASO czy niezależne warsztaty?
Jeżeli niezależne to możecie polecić jakiś z Krakowa/okolic? Mam przegląda w przyszłym miesiacu, pierwszy po zakończeniu gwarancji i się zastanawiam czy jechać do ASO czy szukać poza.
Wiem, że jest temat warsztaty/sklepy w ogólnym forum, ale tam wypowiadają się osoby (małopolska) posiadające starsze modele i w sumie z 5 warsztatów podanych jest.
Jeżeli niezależne to możecie polecić jakiś z Krakowa/okolic? Mam przegląda w przyszłym miesiacu, pierwszy po zakończeniu gwarancji i się zastanawiam czy jechać do ASO czy szukać poza.
Wiem, że jest temat warsztaty/sklepy w ogólnym forum, ale tam wypowiadają się osoby (małopolska) posiadające starsze modele i w sumie z 5 warsztatów podanych jest.
http://carspeed.pl
Przez 6 lat kupowania części do Mazd zero problemów, konkurencyjne ceny i fachowa obsługa.
Przez 6 lat kupowania części do Mazd zero problemów, konkurencyjne ceny i fachowa obsługa.
Kritik napisał(a):gdzie zamawiacie czesci do swich aut?
Ja kupuję u tego sprzedawcy też od paru lat i bez problemów
https://allegro.pl/oe-mazda-dexelia-sup ... 95839.htmla ponieważ blisko to odbieram osobiście
Pozdrawiam
andrep napisał(a):Kritik napisał(a):gdzie zamawiacie czesci do swich aut?
Ja kupuję u tego sprzedawcy też od paru lat i bez problemówhttps://allegro.pl/oe-mazda-dexelia-sup ... 95839.html
a ponieważ blisko to odbieram osobiście![]()
Pozdrawiam
kupowalem u nich czesci do swoich poprzednich aut, i bylem zadowolony, wiec moze bede kontynuowac wspolprace, rowniez mam prawie po drodze z/do pracy
i widzialem ze maja cale zestawy filtrow oryginalnych do Mazdy
tylko olej boje sie kupowac "Mazda" nie w Mazdzie, bo czytalem jest bardzo duzo podrobek
kupie Mobil1 albo Shell w dealera
Niedługo czeka mnie trzeci przegląd gwarancję mam również trzyletnią nie kupowałem dodatkowego ubezpieczenia na kolejne dwa lata. Moje pytanie w związku z tym czy wykonywać ten przegląd w serwisie czy w dowolnym warsztacie. Trzeci przegląd to tyko olej i filtry no i sprawdzenie lakieru – cena ok. 1200 zł. Czy w związku z rezygnacją z serwisu coś tracę ?
Zyskujesz 850 zł. Przegląd lakieru to dla mnie jakaś kpina, że mam za to płacić. Osoba, która w miarę dba o swój samochód wie, gdzie ma mniejsze, czy większe rysy, a szczególnie tą pierwszą, która ponoć boli najbardziej
. Przecież wiadomo, że nawet jakby coś wyszło to by i tak pewnie tego nie zauważyli. Bo jak wiadomo pracownicy serwisu mają problem ze słuchem co juz niejednokrotnie zostało stwierdzone na tym forum i z oczami pewnie też. A gwarancja na perforację? Chyba mało kto serwisuje w ASO przez 12 lat. No chyba że wpisy w system, ale to samo można zyskać przy okazaniu faktur z przeglądów przy ewentualnej odsprzedaży.
wojtix napisał(a):Przegląd lakieru to dla mnie jakaś kpina, że mam za to płacić.
A dlaczego masz płacić? Ja przy przeglądzie nigdy nie płaciłem.
Inna sprawa, że pomimo kilkukrotnego pytania w ASO dalej nie rozumiem, jak ta gwarancja na lakier działa. Jest 12 lat gwarancji na perforację, ale pod warunkiem naprawiania problemów z lakierem na bieżąco. Tylko kto ma płacić za to naprawianie na bieżąco?
No chyba że wpisy w system, ale to samo można zyskać przy okazaniu faktur z przeglądów przy ewentualnej odsprzedaży.
To absolutnie nie jest to samo. Dla mnie wpisy w systemie Mazdy to coś dużo ważniejszego niż jakiś niezależny serwis. Wbrew temu, co pisałeś, oni naprawdę oglądają trochę auto i znajdują różne problemy (zwłaszcza kiedy gwarancja już się skończyła
). Dodatkowo (a może przede wszystkim) jest to potwierdzenie oryginalności przebiegu.Mam pytanie odnośnie kolorowych kresek w komorze
silnika. Jaby ktoś pozaznaczał kolorami niektóre elementy
Na przykład niebieską zieloną farbą lub mazakiem. Zauważyłem to po wizycie w serwisie. Wydaje mi się, że wcześniej takich kresek na elementach silnika i osprzętu nie było.
silnika. Jaby ktoś pozaznaczał kolorami niektóre elementy
Na przykład niebieską zieloną farbą lub mazakiem. Zauważyłem to po wizycie w serwisie. Wydaje mi się, że wcześniej takich kresek na elementach silnika i osprzętu nie było.