Z lusterkiem jest inaczej niż w S60. Tapicerka inaczej się ściąga. Narazie nie ruszam gdyż działa
Z rzeczy bieżących:
– Coś hałasuje od czasu do czasu podczas jezdzie na klimie (czyli prawie cały czas bo jezdze w trybie AUTO). Wyłaczenie klimy powoduje cisze. Hałas jest różny przy różnych prędkosciach i obrotach i ustaje wraz z wyłączeniem klimy. Jako że auto dobrze wyciszone to trudno o diagnoze. Podobny efekt miałem w drugim aucie (Corsa B) i zdecydowałem się wymienić wentylator klimy w Corsie. Cisza nastała, mimo że nie do konca bylem przekonany z początku czy winny jest wentylator . Na postoju zarowno w volvo jak i corsie jest cisza i zadnych dzwiekow wentylator nie wydawał.
Tym doświadczeniem posłuzyłem się i tutaj. W corsie mam osobny wentylator do klimy. W volvo 1 wentylator odpowiada za obydwie chłodnice. Przy klimatroniku, uznałem, że tyle lat prawie ciągłej pracy może dawać dziwne efekty podczas jazdy. Nowy zamiennik kosztował 260zł. Standardowo, pasuje tez do S-Maxa i Mondeo więc łatwo było cos znalezc w rozsądnej cenie. Jak narazie cisza po wymianie.
Tak wygląda u mnie konstrukcja wentylatora. Ja kupiłem sam wentylator bez obudowy i mofułu sterującego.
– Czujnik ciśnienia wspomagania kierownicy zaczął cieknąć od strony wtyczki. Przy dolewce jak poziom spadł do minimum, zauważyłem że olej ma kolor herbaty. Mając doświadczenie z olejem hydrauliczym z Xantii, wiem że to oznacza brak jakichkolwiek własciwości bazowych. Nowy płyn... Fordowski

100zł za 2L. Wchodzi litr. Drugi litr na przepłukanie.
Zabiła mnie cena czujnika ciśnienia wspomagania. Tylko oryginał dostępny. 200zł. Oczywiście Fordowski.
Kupiłem używkę za 50zł. Narazie działa.
Tak wygląda ten kawałek w cenie złota. Nie wiem czym się różni od czujnika ciśnienia oleju silnikowego w cenie 20 razy mniejszej. Może ktoś wie to wzbogace swoją wiedze z ogromną przyjemnością.
Całość została już zrobiona przez mojego mechanika i wszystko jest w porządku narazie.
Na koniec w czasie jazdy do mechanika, jeden z ksenonów wyzionął ducha i łoś stał się cyborgiem.
Żarówki jakie mam zamontowane to Phillips XenStart D1S. Ile mają lat? NIe wiem. Da się to sprawdzic?
Cena ksenonów zwaliła mnie z nóg a trzeba zakupić 2 żarówki
Po kolejnym dniu spędzonym na poszukiwaniu częsci w internecie i czytaniu recenzji, zdecydowałem się na BOSMA D1S 6000K. 100zł za sztuke żeby nie zbańczyć.
Jeszcze nie zamontowałem ponieważ w międzyczasie Corsa zaczeła gubić zioloną krew i trzebabyło ją reanimować i odstawić... do tego samego mechanika.
Chłodnica wody skończyła żywot.
Pogoda w postaci deszczu i wiatru oraz ciemności, nie sprzyja wymianie xenonów. Plan jest na piątek. Postaram się wrzucić porównanie w postaci obecnie działającej żarówki i nowej w drugiej lampie.
Zamiast choinki są xenony a zamiast prezentów są częsci zamienne. Jestem lżejszy o tysiączka i odwołuje święta