Chciałbym pokazać Wam moją Mazdę 3. Jest to moje pierwsze japońskie auto. Wcześniej jeździłem Alfą Romeo 159 oraz 156.
Jeszcze wcześnie był Opel Astra GSI który był moim oczkiem w głowie
Jak widać rozrzut marek dość szeroki, ale ja nie mam motoryzacyjnych uprzedzeń. I tak właśnie stałem się posiadaczem Mazdy 3 z dwólitrowym 120 konnym silnikiem, w wersji Nakama czyli niemiecke Center-Line plus:
-Bi-Xenon
-18 calowe felgi
-SCBS
-RVM
-Kamera cofania, czujniki parkowania tył
-Nawigacja
-Półskurzana tapicerka + a'la Alcantara
-Ledowe świarła do jazdy dziennej&
–...i pewnie jeszcze parę innych bajerów
Nie będe rozpisywał się o wyposażeniu bo i po co
Auto spodobało mi się ze względu na piękne linie oraz na wolnossący dwòlitrowy silnik....mam do nich sentyment.
Mazda jest z 2016 roku z października. Kupiłem ją 13 maja 2017 z przebiegiem 4200 km w salonie Mazdy u mnie w Marktoberdorf. Oto fotka z dnia odbioru
I parę innych zrobionych wtrakcie roku
Jak dotąd przejechała ze mną 36550 km, zaraz po kupnie odwiedziłem DiSi Tune w Piasecznie aby zoptymalizować nieco pracé przepustnicy i wyregulować zapłon
Seria:
I po leczeniu:
A tak prezentuje się dzisiaj:
A tutaj razem z MX-5 którą miałem przyjemność pojeździć cały zeszły weekend dzięki mojej kochanej żonie
Auto nie jest idealne, nie ma takich. Są rzeczy które w nim uwielbiam- takie jak prowadzenie, silnik , niska masa, wygląd, spalanie- po modyfikacji spadło do około 6,1/100 . Są też gorsze strony tak jak- lakier który jest tak miękki, że boję się czy deszcz nie zrobi dziur, strzelające zawieszenie przednie (w poniedziałek będą wymieniane łożyska amortyzatorów), wskaźnik paliwa, który za wcześnie pokazuje rezerwę...itp, itd. Lecz nie przesłania mi to zalet samochodu.
Do samochodów przywiązuję się dosyć mocno i staram się poznawać zawsze historię danej marki i jej filozofię tworzenia samchodów.
Pozdrawiam wszystkich Mazdomaniaków!