Witam,
zastanawiam się nad zakupem Mazdy 3 bm 2014 r. z silnikiem Skyactiv-G 100 KM 1.5. Mam już na oku jedną ofertę, tylko nie potrafiłem znaleźć na popularnych serwisach aukcyjnych oraz stronach z częściami typowe osprzętu dla wspomnianego samochodu. Chodzi np. Sprzęgło lub rozrząd. Czy ma ktoś z Was informacje jak wygląda sprawa zamienników do tego silnika? Czy pozostaje tylko serwis mazdy?
Z góry dziękuję.
Mazda 3 bm 1.5 SKYACTIV-G 100KM – części zamienne
Strona 1 z 1
Silnik ten sam co w Mazdzie 2 –
nie urywa. 3 z tym silnikiem to wręcz egzotyka, więc nie dziw się, że nie ma zamienników. 3 z 1.5 to jak Mondeo z 1.0 – kiepskie zestawienie. Nie lepiej dołożyć do 2.0?

- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
ryszard5 napisał(a):Wyjechałem taką w styczniu z salonu 2014 roku
Wtedy byl wybor wersji innej jak SkyGo?
bo w ostatnich folderach BM wydawalo mi sie z 1.5 bylo juz tylko SkyGo a wyzsze juz byly z 2.0
ew. Skyactive-D mogly byc inne ale juz folderow nie mam wiec nie sprawdze.
Wtedy był wybór do skyenergy włącznie. Ja mam skymotion. Różnice w cenach były znośne. Był to początek tego modelu na naszym rynku. Dostępność była ograniczona. na 2.0l trzeba było czekać – nie chciałem. Żal mi tej dwu litrówki wtedy gdy za nią jadę ...o te dwie rury! Ale nie długo 0,9 l będzie je posiadać. Karol Olgierd Borchardt w " Znaczy Kapitan" już opisywał jak na statku wstawiano dodatkowy (sztuczny) komin by na morzu konkurent był zazdrosny . Ale to czasy między wojenne. Coś jednak w tym jest. No jeśli chodzi o spalanie tego modelu to miasto 7 do 7,5 l na 100 km po mieście. Mieszkam w małym mieście. 3km do 5km pokonywane odległości. Ale to inny wątek. Części te same co w 2.0l tylko tarcze i klocki inne (to co zauważyłem) ale dostępne. Wady i zalety takie same jak w pojemniejszej wersji.
Strona 1 z 1