Witam wszystkich
Mam ostatnio problem z klimatyzacją a mianowicie późno się włącza.
Mam znajomego który dobija mi czynnik według tabeli gdyż delikatnie ucieka a ze względu na koszty, taniej jest dobić czynnik niż wymieniać podzespoły.
Przechodząc do problemu klimatyzacja nabita i na pierwszy rzut oka sprawna w momencie kiedy wyjeżdżam po około pięciu 10 minutach dopiero zaczyna działać sprężarka i wtedy zaczyna się dopiero robić chłodno w kabinie.
Dotychczas Myślałem że jest to spowodowane ubytkiem czynnika że musi wytworzyć się ciśnienie żeby klimatyzacja zaczęła działać jednak Wczoraj gdy podjechałem do znajomego okazało się że czynnik był i prawie nic nie uciekło.
Po podniesieniu maski i włączonej klimatyzacji na panelu elektronicznym sprężarka nie chodziła, widać to poprzez sprzęgło w kole od sprężarki które stoi w miejscu.
Po około 5 – 10 minutach sprężarka ruszyła i tym samym klimatyzacja działała poprawnie i było chłodno w kabinie.
Znajomy podejrzewa jakiś czujnik nasłonecznienia jeżeli coś takiego w ogóle jest bo zawór rozprężający gaz ma wpływ dopiero wtedy kiedy sprężarka dział, A w moim przypadku coś ewidentnie opóźnienia start klimatyzacji.
Proszę o podpowiedzi gdzie i czego szukać
Poźne załączanie klimatyzacji
Strona 1 z 1
Pierwsza odpowiedź i chyba od razu strzał w dziesiątkę, wczoraj wieczorem po zamianie przekaźników widziałem że sprężarka od razu zaczęła pracować a dzisiaj rano od razu czułem chłód z nawiewu.
Sprawdzę jeszcze w słoneczne dni bo teraz jest trochę chłodniej i nie ma słońca.
o Wynikach napiszę.
przekaźnik wymienić czy to raczej wina zaśniedziałych połączeń ?
na chwilę obecną dzięki za pomoc Lopez117
Potwierdzam – winny był przekaźnik. Teraz bez względu na to czy w samochodzie jest słonecznie i gorąco jak w piekarniku czy chłodno klima dziala od razu po zamianie przekaznika od ogrzewania tylnej szyby.
Dzięki Lopez117 za pomoc i tak skuteczną diagnozę.
Pozdrawiam
Sprawdzę jeszcze w słoneczne dni bo teraz jest trochę chłodniej i nie ma słońca.
o Wynikach napiszę.
przekaźnik wymienić czy to raczej wina zaśniedziałych połączeń ?
na chwilę obecną dzięki za pomoc Lopez117

Potwierdzam – winny był przekaźnik. Teraz bez względu na to czy w samochodzie jest słonecznie i gorąco jak w piekarniku czy chłodno klima dziala od razu po zamianie przekaznika od ogrzewania tylnej szyby.
Dzięki Lopez117 za pomoc i tak skuteczną diagnozę.
Pozdrawiam
Strona 1 z 1