Bieg wsteczny Mazda6
1, 2
Sprawdź pedał sprzęgła czy nie jest czasem pęknięty. Wymień płyn w wysprzęgliku.
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
W którym miejscu jest dostep do zaworu aby wymienić płyn w wysprzęgliku? Obok? Jak on wygląda? Tam mnie jeszcze nie było 
W innym poście widziałem objawy identyczne jak u mnie: zimą było wszystko ok, na zimnym silniku również wszystko jest ok. Dopiero jak temperatura podskoczyła dosyć mocno, oraz przy robieniu dłuższej trasy (~100km) biegi ciężko wchodzą.
Tam rozwiązaniem była regulacja śruby przy pedale sprzęgła, ale nie tej od wysokości pedału, a tej przy popychaczu. Dodam, że olej w skrzyni był wymieniony w kwietniu.
Edit:
Tutaj kolega opisywał swój problem, mam identyczne objawy:
viewtopic.php?f=412&t=119464&p=2019565&hilit=wysoko%C5%9B%C4%87+sprz%C4%99g%C5%82a#p2019565
Udało mi się też od mechanika dowiedzieć, że przy wymianie klocków i tarcz, wymienił płyn hamulcowy, odpowietrzył hamulce, ale sprzęgła już nie zrobił
Dlatego wolałbym sam to zrobić na dzień dzisiejszy.
W innym poście widziałem objawy identyczne jak u mnie: zimą było wszystko ok, na zimnym silniku również wszystko jest ok. Dopiero jak temperatura podskoczyła dosyć mocno, oraz przy robieniu dłuższej trasy (~100km) biegi ciężko wchodzą.
Tam rozwiązaniem była regulacja śruby przy pedale sprzęgła, ale nie tej od wysokości pedału, a tej przy popychaczu. Dodam, że olej w skrzyni był wymieniony w kwietniu.
Edit:
Tutaj kolega opisywał swój problem, mam identyczne objawy:
viewtopic.php?f=412&t=119464&p=2019565&hilit=wysoko%C5%9B%C4%87+sprz%C4%99g%C5%82a#p2019565
Udało mi się też od mechanika dowiedzieć, że przy wymianie klocków i tarcz, wymienił płyn hamulcowy, odpowietrzył hamulce, ale sprzęgła już nie zrobił

Na skrzyni masz wysprzęglik, zaraz koło rurki która idzie do wysprzęglika masz odpowietrznik. Jeśli to nie pomoże to sprawdz śrubę o której wspomniałes.
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Regulacja popychacza pomogła, odpowietrzenia jeszcze nie zrobiłem ze względu na stan pompki, którą po prostu od razu wymięnię. Biegi nie haczą w tej chwili na rozgrzanym silniku, podejrzewam, że po wymianie pompki twardość pedału sprzęgła zmięknie troszkę.
Dziękuję wszystkim za pomoc!
Dziękuję wszystkim za pomoc!
1, 2