Dane techniczne
Model: Protege BA (323s)
Silnik: Z5 1489 ccm, 88 km i 132 Nm.
Rok produkcji: 1997 (polift)
Wyposażenie
-klimatyzacja manualna
-tempomat
-4x elektryczne szyby
-2x poduszka powietrzna
Naprawy
planowane:
olej i rozrząd, wymiana rury dolotu, nowy grill i tylny zderzak, usunięcia haka, glinkowanie i wosk.
Modyfikacje
– kołpaki z 626 ge USA
Plany
– jakieś felgi OEM Mazda 15' lub 16'
– sprężyny -35
– nowe głosniki
– może lotka na klapie
Jest to już moja druga Mazda, jej poprzedniczką była 626 ge, również w wersji USDM.
626 jeździłem niecały rok, w wakacje miała być robiona blacharka, po czym chciałem ją pokazać na forum, niestety, pewnej niedzieli dostała uderzenie w tył, na pierwszy rzut oka wyglądało niegroźnie, jednak okazało się, że tył jest dość mocno zdeformowany.
Odszkodowanie – 1500zł..., wypłacone po ustaleniu przez sąd sprawcy..
Na szczęście się nie paliło, ale musiałem się rozejrzeć za czymś nowym, przynajmniej na jakiś czas.
W posiadanym budżecie praktycznie same wymęczone trupy, aż któregoś wieczora przypadkiem natrafiłem na ogłoszenie z moja już Mazdą. Na zdjęciach wyglądała ładnie, cena ok no i wersja usa, więc nie będę aż tak tęsknił za 626. Następnego dnia telefon, akurat majówka więc można przyjeżdżać.
Na miejscu jest trochę gorzej, sporo zaprawek, trochę poobijana, progi trzymają się już tylko na farbie, ale tez nie spodziewałem się cudów. Auto stało już od jakiegoś czasu nieruszane, po odpaleniu miła niespodzianka – nawet najmniejszego dymku, a słyszałem już o Z5, bo rozglądałem się kiedyś za 323f.
Poza blacharka auto wygląda na zadbane, czyste, niezniszczone wnętrze, sprawna klima po serwisie, sporo rzeczy wymienionych. Obniżka ceny i jest już moja
Na miejscu szybkie mycie, polerka reflektorów i przerzucenie kołpaków z 626, zaczyna już jakoś wyglądać.
Drugiego dnia mały spacer i szybka sesja, po prawdziwym myciu postaram się o lepsze zdjęcia.
Zdjęcie wnętrza z ogłoszenia, dodam swoje jak tylko je trochę ogarnę.
Co do planów, na razie chciałbym ją chociaż trochę ogarnąć wizualnie, zobaczymy co wyjdzie ze spraw technicznych, a potem to już zależy jak madzia będzie się sprawować