1. Podnosimy samochód, by zdemontować prawe przednie koło.
2. Demontujemy nadkole wykręcając i wyjmując plastikowe kołki
3. Demontujemy plastikową osłonę zakrywającą bok silnika – ukażą się koła zamachowe i pasek wielorowkowy wraz z jego napinaczem

duże zdjęcie
4. Bierzemy klucz nasadkowy "15" zakładamy go na śrubę znajdującą się na napinaczu (na zdjęciu narysowana żółta śruba) i jakby dokręcamy śrubę.
Napinacz podnosi się do góry luzując jednocześnie pasek. Dobrze jest pewnie zaklinować sobie klucz, aby napinacz nie opadł podczas wkładania tam naszych paluchów.
5. Zdejmujemy pasek z rolki napinającej – powinien zejść jeśli pasek jest już rozciągnięty.
Jeśli nie chce zejść, to zsuwamy pasek z innego koła. Niestety nie widać tego na zdjęciu, ale nad dolnym kołem pasowym na wysokości podłużnicy znajduje się duża rolka – od pompy wody. Dzięki temu, że jest gładka i nie posiada rowka na pasek klinowy, możemy bez roblemu zdjąć stary pasek.
6. Wyciągamy pasek z komory silnika – można z dołu, można z góry – jak wygodniej.
7. Puszczamy klucz "15", a napinacz wraca do swojego poprzedniego położenia – w dół.
8. Oczywiście jeśli chcemy wymienić napinacz lub rolkę, to wykręcamy dwie śruby "12" (górną i dolną), demontujemy starą część i zakładamy nową.
9. Napinamy ponownie kluczem "15" rolkę prowadzącą i blokujemy klucz w tej pozycji, aby się nie cofnął.
10. Zakładamy nowy pasek (w moim silniku 2.3 pasek ma długość 2310mm) zgodnie ze schematem na tym obrazku:
Łatwo nie będzie mimo założonego klucza "15" – ja zrobiłem tak:
założyłem pasek na wszystkie rolki, które mają kołnierz. Ostatnim kołem było koło pompy wody – nie ma kołnierza, więc nasunąłem pasek od dołu ile się dało.
Auto na biegu jałowym (luzie). Bierzemy klucz nasadowy "21" i zakładamy go na śrubę koła pasowego wału korbowego (na rys. pulley crankshaft, na zdjęciu to duże koło po prawej stronie). Dosciskając pasek do koła pompy wody, jednocześnie kręcimy zgodnie z ruchem zegara kluczem "21". Dzięki temu pasek wejdzie na koło pompy wody. Jeśli korbowód zbyt ciężko będzie się kręcić, wystarczy wykręcić jedną świecę, aby nie było kompresji. Mi się udało bez odkręcania świecy, ale miałem długi klucz.
Sprawdzamy ułożenie paska na całym jego obwodzie, jesli jest ok, puszczamy klucz "15" z rolki napinającej.
11. Kolejne kroki to składanie wszystkiego do kupy czyli pkt. 3,2,1.