Przewody mają średnicę zależnie od zapotrzebowania maksymalnie do 30cm (często używa się 15cm) rekuperator 100x100x30cm. Metr przewodu najgrubszego to ~20zł, cieńszego 7-8zł rekuperator koło 2-3kzł. Całość zwraca się w trzy sezony a komfortu nie sposób przecenić – nawet długie sesje pod prysznicem w łazience i wilgoci na ścianach brak. Jak w jednym pokoju siedzi ~10 osób to nawet okien nie trzeba otwierać

W lato też pomaga utrzymać niższą temperaturę.
Co do anemostatów – w każdym pomieszczeniu przydałby się jeden, przy czym, warto w pokojach dać nawiewowe a w łazience i kuchni wywiewowe – zapachy nie rozchodzą się po domu a w łazience para natychmiast ulatuje.
Z parterem mógłbyś sobie poradzić zaślepiając od góry komin wentylacyjny i włączając go do obiegu wentylacji mechanicznej, ja tak podłączyłem łazienkę, bo nie miałem nad nią spadów dachu. Jeżeli uda się w jakiś sensowny sposób zrobić w mieszkaniu "przeciąg" to nawet 2 bądź 3 anemostaty wystarczą na całe mieszkanie i wtedy nie muszą być w każdym pomieszczeniu ale lepiej żeby były.