Gib napisał(a):Mam pomysła, niech Harleye będą ciche jak mój saab a ryk silnika puszczają sobie w kasku
Aprobuję i w pełni popieram
Gib napisał(a):Brii – LS600h tez ma CVT o ile mnie słuch nie myli.
Też
radzi89 napisał(a):Brii, jesteś największym fanem hybryd na tym forumPowiedz, jakie Twoim zdaniem hybrydy są warte polecenia ? Oprócz twojej
Szczerze mówiąc korci nas zakup hyvrydy bo jeździmy autami tylko po mieście i to ostatnio dość dużo. Lexus is300h moim zdaniem nie robi żadnego wrażenia jeśli chodzi o napęd. fajnie jakby auto miało trochę mocy i wyposażenia. Klasa w sumie każdą można brać pod uwagę od typowo miejskiego auta po coś rozmiarów BMW 3 albo x3.
Fanem hybryd nie jestem (jeśli już to czystych elektryków), trochę się musiałem rozeznać w temacie bo samochody spełniające kryteria (sedna segmentu D, RWD/AWD, 0-100km/h < 7s) przy szukaniu następcy Legacy były dostępne w tych wersjach. Cały czas twierdzę, że jest to technologia przejściowa ale całkiem sensowna. Wybrałem hybyrdę bo kosztowała praktycznie tyle samo a ma sporo zalet (oprócz ekonomii).
IS zrobił na mnie słabe wrażenie po części dlatego, że wszyscy twierdzą jakie to Lexusy są ach i och a na żywo okazało się, że pod żadnym względem szału nie ma takiego o jakim to ludzie mówią/piszą. Wnętrze średnio mi się spodobało, audio zamiast rewelacyjnego okazało się najwyżej dobre. Osiągi gorsze niż większość pojazdów z 2.0T, ale na co dzień wystarczające a ekonomia bardzo dobra.
IS300h jak i reszta Lexusów ma napęd skonstruowany w taki sam sposób jak Prius. Może robić lepsze wrażenie niż Prius/Auris bo silnik jest po prostu mocniejszy i przez to tak często nie wchodzi na wysokie obroty (i nie trzyma ich długo co powodowało dziwne odczucia kierowców) ale ciągle jest to eCVT i sprawia wrażenie napędu z gumki od majtek. Przyjęta przez Toyotę koncepcja napędu nie pozwala na sumowanie mocy obu silników i nie jest nastawiona na osiągi. Ktoś kto lubi jeździć i "czuje mechanikę" nie będzie z tego zadowolony, nawet w przypadku GS/LS – tam efekt gumy i jednostajnego wycia jest jeszcze słabszy niż w małych Toyotach ale ciągle występuje i moc się dalej nie sumuje.
Mimo tego, że nie lubię tego rozwiązania to odmówić mu kunsztu nie mogę – to naprawdę się sprawdza i nawet osoba która nie ma pojęcia jak jeździć nie spali takimi samochodami dużo a osiągi jakie za tą ilość paliwa dostanie będą lepsze niż godne. Oczywiście jeśli ktoś nastawia się na pałowanie (jak nasz forumowy posiadacz stada Imprez
Jeżeli zależy Ci na osiągach i wrażeniu jazdy slinym samochodem z konwencjonalnym napędem to na razie wybór jest bardzo prosty
Z mniejszych pojazdów sensowny jest Ioniq, z większych prócz Q50 jest C350e ale nie miałem okazji potestować – jak kupowałem to dostępność była zerowa, a do tego ludzie z M-B mnie wkurzyli.
Jeśli możesz poczekać to poczekaj – na 2019/2020 ogrom producentów zapowiedział hybrydyzację/elektryfikację praktyczne każdego modelu i wybór będzie duży.
Co do cen ASO Mercedesa – mnie raczej rozczarowali, zabrałem do nich W204 teścia na serwis "B". Mimo załapania się do najtańszego progu (stały klient, samochód powyżej 7 lat) to skasowali za to 6100zł. Według mnie absurd, bo porządne serwisy zewnętrzne za taką imprezę kasują max ~1800zł brutto.
yasko napisał(a):Ostatnio pojeździłem trochę najnowszym M-B C200 i mimo 9 biegowej skrzyni w M-B
Ta skrzynia zamiast 9-GTronic powinna nazywać się Geriatronic
Grzyby napisał(a):Z drugiej strony rozumiem taki Getin czy inny leasing że chcą jak najlepsze zabezpieczenia.
Z niektórymi firmami leasingowymi można ubezpieczyć przedmiot leasingu jak się chce (pod warunkiem podpisania weksla
loockas napisał(a):coraz bardziej chce mi się 4x4
Dobrze mówisz
loockas napisał(a):Nawet bym się do SUVa przekonał
Nie idź tą drogą

Nemi – gratulując furacza, oby się sprawował i nie zrujnował arkusza