przez greengo » 5 cze 2020, 14:21
Hej, nie chcę zakładac nowego wątku więc dopiszę tutaj.
Niestety ponad rok temu zatarłem silnik, byłem tak przyzwyczajony do bezawaryjności Mazdy, że przed wyjazdem w trasę nie sprawdziłem poziomu oleju (pomimo że szykowałem się do jego wymiany) i bach. Okazało się, że oleju było mało i jak depnąłem na trasie to nagle coś zaczęło stukać, pukać i to był koniec silnika.
Kupiłem drugi silnik teoretycznie z mniejszym przebiegiem, zamontowali mi go, sprawdzili że nigdzie nic nie cieknie i zadowolony chociaż biedniejszy o pare tyś. pojechałem do domu. Niestety podczas pierwszej podróży za miasto, okazało się że nowy silnik spala olej. Spala i to w olbrzymich ilościach, na trasie 100km+ przy jeździe w okolicach 3500 obrotów spokojnie znika +-litr. Jeżdżąc po mieście, ubytki są praktycznie niezauważalne ale jednorazowy przejazd odległości ok 200km już napawa strachem.
Przejeździłem tak blisko rok uzupełniając olej na bieżąco i nadszedł ten czas, że myślę o remoncie tego silnika.
Pytanie czy ktoś z Was zna/może polecić w Krakowie lub okolicach miejsce w którym taki remont mi wykonają? Wiadomo że zależy mi na tym żeby było to zrobione dobrze.