Migająca lampka ciśnienia oleju na biegu jałowym

Postprzez slavutek » 24 cze 2016, 07:37

Witam serdecznie,

nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc postanowiłem poprosić Was o pomoc.

W madzi (5 diesel 2.0 143 km 2006r) od kilku dni po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym zaczyna mrugać lampka ciśnienia oleju. Przy zimnym silniku oraz jak jadę nie ma żadnych objawów. Jak tylko dobrze się rozgrzeje i stoję np w korku zaczyna migać lampka. Co może być przyczyną ? Dodam że ostatnio był wymieniany olej (mazda 5w30), smok czyszczony przy wcześniejszej wymianie oleju.

Gorąca prośba o pomoc.
Początkujący
 
Od: 28 lis 2014, 21:36
Posty: 9
Auto: Mazda 5 1.8 benzyna 116 kkm 2006 rok

Postprzez Wilson » 24 cze 2016, 09:04

skoro smok masz czysty, to wydaje mi się że możesz mieć problem z pompą, zimny olej jest gęściejszy to jeszcze go jakoś pompuje, po rozgrzaniu olej się rozrzedza, ciśnienie oleju też rośnie wraz z obrotami, dlatego nie świeci jak jedziesz, niestety nie wiem czy to jest element"rozbieralny" na części, czy tylko pompa w całości, poziom oleju w normie? no i z jakiego oleju na jaki przeszedłeś?
Forumowicz
 
Od: 12 sty 2015, 13:46
Posty: 139 (3/12)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: M6s 3.0 AT 2006 +podtlenek LPG w kole:) -w naprawie ;/

Postprzez slavutek » 24 cze 2016, 10:30

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Jeśli chodzi o poziom oleju to jest w normie. Zastanawia mnie jednak ten rodzaj oleju bo wcześniej miałem mobila 5w40 (jeśli dobrze pamiętam) teraz wróciłem do mazdy i niedługo po zmianie oleju pojawiły się te obajwy mrygania lampki ciśnienia oleju. Może tu jest problem ? Jak myślicie ?
Początkujący
 
Od: 28 lis 2014, 21:36
Posty: 9
Auto: Mazda 5 1.8 benzyna 116 kkm 2006 rok

Postprzez Wilson » 29 cze 2016, 09:53

kolego, wyjaśniło się coś? gdzie leżał problem?
Forumowicz
 
Od: 12 sty 2015, 13:46
Posty: 139 (3/12)
Skąd: Bydgoszcz
Auto: M6s 3.0 AT 2006 +podtlenek LPG w kole:) -w naprawie ;/

Postprzez slavutek » 30 cze 2016, 10:26

Jeszcze niestety nie. Na razie autko stoi i czeka do weekendu. Wtedy odstawiam do majstra. Dam znać jaka jest przyczyna.
Początkujący
 
Od: 28 lis 2014, 21:36
Posty: 9
Auto: Mazda 5 1.8 benzyna 116 kkm 2006 rok

Postprzez slavutek » 19 sie 2016, 06:39

Witam,
trochę późno (brak czasu okres urlopowy) ale chciałbym Was poinformować że w moim przypadku migająca lampka od ciśnienia oleju to albo źle założony filtr oleju albo trefny olej (niby olej dexelia ale kupiony przez allegro więc może podróba).

W każdym razie po wymianie oleju i filtra wszystko śmiga aż miło :)
Początkujący
 
Od: 28 lis 2014, 21:36
Posty: 9
Auto: Mazda 5 1.8 benzyna 116 kkm 2006 rok

Postprzez Andy1111 » 27 lis 2017, 12:55

olej kupowany na allegro widziałem i nie miał nic wspólnego z oryginalną dexelią. szkoda pieniędzy i auta, żeby tak eksperymentować.
Początkujący
 
Od: 16 paź 2012, 09:55
Posty: 4
Skąd: Góra Puławska
Auto: mazda 5, 2008, diesel

Postprzez wojtek229 » 19 gru 2017, 14:20

slavutek napisał(a):Witam serdecznie,

nie znalazłem odpowiedzi na mój problem więc postanowiłem poprosić Was o pomoc.

W madzi (5 diesel 2.0 143 km 2006r) od kilku dni po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym zaczyna mrugać lampka ciśnienia oleju. Przy zimnym silniku oraz jak jadę nie ma żadnych objawów. Jak tylko dobrze się rozgrzeje i stoję np w korku zaczyna migać lampka. Co może być przyczyną ? Dodam że ostatnio był wymieniany olej (mazda 5w30), smok czyszczony przy wcześniejszej wymianie oleju.

Gorąca prośba o pomoc.

Niema co eksperymentować.
Początkujący
 
Od: 19 gru 2017, 14:12
Posty: 1
Auto: skoda benzyna silnik 1.2
2005

Postprzez telek25 » 11 sie 2019, 17:16

Witam, mam problem z kontrolką ciśnienia oleju. Po całej nocy( ewentualnie po 8 godzinach) jak odpalę auto kontrolka gaśnie około 2 sekund dłużej niż jak zgaszę i odpalę jeszcze raz. W czym może być problem.
Forumowicz
 
Od: 12 lut 2014, 20:25
Posty: 44
Skąd: Bełchatów
Auto: Mazda 5 2007 CR 2.0D 143KM

Postprzez chicken0703 » 12 sie 2019, 22:57

Zakładam że sitko smoka jest czyste, więc pewnie masz już rozrzedzony olej paliwem. Miałem podobnie i po wymianie oleju nawet po dłuższym postoju łapie ciśnienie bez opóźnienia
Początkujący
 
Od: 21 sie 2018, 22:18
Posty: 1
Auto: Mazda 5 2.0 110km
2008

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy