Klimatyzacja nie tylko latem
1, 2
Używam klimatyzacji cały rok, na okrągło – ustawiona w trybie "auto eco" i nie wyobrażam sobie inaczej. Znajomi, co 'oszczędzają' na korzystaniu z klimy, w różnych autach, z reguły co dwa lata mają z nią jakieś problemy (nieszczelności, zatarcia itp.). A ja, choć auto mam już leciwe, od 5 lat nawet nie musiałem uzupełniać czynnika. Dbam tylko o regularny serwis, a więc wymiana filtrów, odgrzybianie, sprawdzenie parametrów. A w zamian prawdziwy komfort jazdy, w aucie zawsze 21,5 stopnia, czy lato, czy zima, żadnych zaparowanych szyb itd. – climatronic steruje nie tylko przecież klimatyzacją ale całym układem chłodzenia/grzania/wentylacji. Zasada jest chyba dość oczywista – tego typu układy nie lubią nie pracować, bo wtedy się psują. A więc gdy climatronic – to tylko tryb AUTO 
Robak AT napisał(a):tzw. climatronic, potocznie używane określenie klimatyzacji automatycznej
Otóż to.
Znalazłem taki wpis na forum klimatyzacji samochodowych:
Praktycznie układ auto klimatyzacji nie powinien się załączyć jeśli temperatura spadnie poniżej 3-5 stopni – są to granice pracy parownika zabezpieczone czujnikiem szronienia parownika. Okres zimowy to ogólne pojęcie a obiegowe opinie o konieczności załączania układu klimatyzacji nie wspominają o temperaturze zewnętrznej. Wielu kierowców w okresie odwilży używa opcji odparowania szyb ale nikt nie zwraca uwagi na temperaturę otoczenia w tym czasie. Załączenie klimatyzacji w takim przypadku pozwala na osuszenie powietrza a łączy się to z pracą klimatyzacji. Załączenie sprawnego układu klimatyzacji w temperaturach poniżej 0 nie jest możliwe – dbają o to czujniki- a czy szukać innego sposobu załączenia układu klimatyzacji ? nie radzę, jeśli nie chce się Pan narazić na jego uszkodzenie.
- Od: 23 lut 2016, 13:50
- Auto: Volvo S80 2.0 PB+LPG
automatyczną klimę
AC – włączamy kompresor klimatyzacji (oziębione powietrze), zaś przycisk AUTO -automatyczną regulację – w tym trybie automatyczna klimatyzacja stara się uzyskać nastawioną temperaturę w pojeździe regulując wlotami powietrza oraz siłą nadmuchu.
1, 2