Tak jak już gdzieś pisałem ten silnik nie nadaje się do miasta, widać to po wpisach tych którzy poruszają się tylko w mieście, że ich spalanie jest od 9 w górę. Nie wiem czemu tak jest, że ten silnik w warunkach miejskich pali jak smok a jeżdżąc tak jak ja do pracy po za miastem to ostatnio na baku jeżdżąc eko prawie 800km zrobiłem, spalanie 5.2 z kompa (5.4 z kalkulatora). Normalnie jeżdżąc bez spiny, zbędnych przyspieszeń/ wyprzedzań mam koło 6 spalanie.
Wysokie spalanie silnika 120 / 165 KM. Czy mam jakiś problem?
Wyjedź z miasta
Tak jak już gdzieś pisałem ten silnik nie nadaje się do miasta, widać to po wpisach tych którzy poruszają się tylko w mieście, że ich spalanie jest od 9 w górę. Nie wiem czemu tak jest, że ten silnik w warunkach miejskich pali jak smok a jeżdżąc tak jak ja do pracy po za miastem to ostatnio na baku jeżdżąc eko prawie 800km zrobiłem, spalanie 5.2 z kompa (5.4 z kalkulatora). Normalnie jeżdżąc bez spiny, zbędnych przyspieszeń/ wyprzedzań mam koło 6 spalanie.
Moim zdaniem to jest nie tyle kwestia samych warunków miejskich, co jazdy miejskiej na nierozgrzanym silniku.
Moja droga do pracy to 17km, mniej więcej pół na pół miasto i trasa. Mam zauważalnie niższe spalanie kiedy jadę do pracy (najpierw trasa, potem miasto), niż z pracy (najpierw miasto, potem trasa).
Moja droga do pracy to 17km, mniej więcej pół na pół miasto i trasa. Mam zauważalnie niższe spalanie kiedy jadę do pracy (najpierw trasa, potem miasto), niż z pracy (najpierw miasto, potem trasa).
Hej,
Trochę poczytałem waszą konwersacje i trochę się zaniepokoiłem swoim spalaniem.
Posiadam tegoroczną Mazdę 3 165km. Średnie spalanie mam w okolicach 8 litrów. W trakcie docierania nie przekraczałem zbytnio 3000 obrotów na minutę. Zauważyłem niestety po przejechaniu prawie 8 tysiaków km, żę dość często wstępuje na stację, więc zacząłem liczyć kilometry przejechane na tankowaniu.
Wynik nie jest raczej zadowalający bo po wlaniu około 41-42 litrów benzyny 95 pozwala mi to na przejechanie 400-450 km w trybie miejskim ;/ Czyli moje spalanie waha się w trybie miejskim między 9.6-10 litrów czyli o nawet 2,5 litra więcej niżeli katalogowo i o 2 litry niżeli wskazuje "średnie spalanie".
O ile na trasie lubię przygazować to w mieście nie ma zbytnio gdzie, także jeżdżę raczej delikatnie korzystając maksymalnie z i-stop również tak by jak najrzadziej podjeżdżać w korkach.
Umówiłem się na diagnostykę.
ps. Fajnie, że do żadnego serwisu Mazdy na terenie Warszawy nie można się dodzwonić. Oczywiście salon odbiera ;]
Trochę poczytałem waszą konwersacje i trochę się zaniepokoiłem swoim spalaniem.
Posiadam tegoroczną Mazdę 3 165km. Średnie spalanie mam w okolicach 8 litrów. W trakcie docierania nie przekraczałem zbytnio 3000 obrotów na minutę. Zauważyłem niestety po przejechaniu prawie 8 tysiaków km, żę dość często wstępuje na stację, więc zacząłem liczyć kilometry przejechane na tankowaniu.
Wynik nie jest raczej zadowalający bo po wlaniu około 41-42 litrów benzyny 95 pozwala mi to na przejechanie 400-450 km w trybie miejskim ;/ Czyli moje spalanie waha się w trybie miejskim między 9.6-10 litrów czyli o nawet 2,5 litra więcej niżeli katalogowo i o 2 litry niżeli wskazuje "średnie spalanie".
O ile na trasie lubię przygazować to w mieście nie ma zbytnio gdzie, także jeżdżę raczej delikatnie korzystając maksymalnie z i-stop również tak by jak najrzadziej podjeżdżać w korkach.
Umówiłem się na diagnostykę.
ps. Fajnie, że do żadnego serwisu Mazdy na terenie Warszawy nie można się dodzwonić. Oczywiście salon odbiera ;]
- Od: 29 lis 2017, 16:55
- Auto: Mazda 3 165KM 2017
Skoro umówiłeś się na diagnostykę to chyba można jakoś się z nimi skontaktować ?;)
Tak @Mariusz-TT. Tak jak napisałem, że salon odbiera, lecz osobny numer na serwis niestety milczy.
@kropek8989 – Szkoda czasu na diagnostykę. Tak jak koledzy wcześniej pisali, o tej porze roku po mieście tyle po prostu Ci będzie palić i nie ma na to mocnych. Pocieszę Cię, że moje poprzednie auto (1,6 turbo, 156 KM) w tych samych warunkach paliło 11,5 l.
tomeq83 napisał(a):Wyjedź z miasta![]()
Nie wiem czemu tak jest, że ten silnik w warunkach miejskich pali jak smok
Dlaczego uważasz, że pali jak smok? Jakiego spalania byś oczekiwał od 2 litrowego, benzynowego silnika o mocy prawie 170 KM w czasie turlania się w wielkomiejskich korkach. Dla kontrastu podam Ci spalanie auta, którym moja żona jeździ po Wrocławiu (Peugeot 107, 1,0 benzyna 68 KM) – wychodzi zazwyczaj jakieś 7,5 – 8 l. Jak do tego się porówna pojemność silnika i osiągi Mazdy to wychodzi na to, że jednak jest dość oszczędna (w tych samych warunkach co ww. Peugeot'em spalam Mazdą jakieś 9,5 l).
No tak, ale średnie spalanie pokazuje mi 8 litrow. Wiec po co tak przeklamywac ;/
nexus30 napisał(a):Dlaczego uważasz, że pali jak smok?
Bo chcieli by 300 KM i po mieście 5 L

Bo to zalezy od tego ile stoisz w korku... jak stoisz na wlaczonym silniku i nie ruszysz sie specjalnie to tego chwilowego spalania nie policzy, bo by musial liczyc nieskonczonosc na km
Kiedys to zauwazylem stojac na zimnym silniku przy wahadle
ale to tylko moje przypuszczenie.
Wiekszosci ludzi srednie od wyliczanego nie specjalnie sie rozni (0.2L/100km czasem wiecej ale nigdy az tak duzo).
BTW. resetujesz co tankowanie licznik? czy patrzysz na srednia z przejazdow kolejnych i spisujesz?
Kiedys to zauwazylem stojac na zimnym silniku przy wahadle
Wiekszosci ludzi srednie od wyliczanego nie specjalnie sie rozni (0.2L/100km czasem wiecej ale nigdy az tak duzo).
BTW. resetujesz co tankowanie licznik? czy patrzysz na srednia z przejazdow kolejnych i spisujesz?
marcin255 napisał(a):nexus30 napisał(a):Dlaczego uważasz, że pali jak smok?
Bo chcieli by 300 KM i po mieście 5 Lw trasie paliwa powinno przybywać w baku
Mi odpowiadałoby spalanie z prospektów mazdy cytat: "cykl miejski hb/sd – 6.5/6.5. No ale praktyką koncernów motoryzacyjnych jest szturchanie kupujących kłamstwami w zadek. Nie rozumiem skąd takie ochocze usprawiedliwianie wysokiego spalania w mazdzie 3 bm. Tak, jest wysokie względem deklarowanych 6.5 l w cyklu miejskim. Ja np. zostałem oszukany na ok 1,5l/100 km.
I niestety widzę, że sporo osób na tym forum uważa taki stan rzeczy za normalny. Ludzie piszą że auto, którego silnik jest reklamowany jako rewolucyjny, o niskim spalaniu, skajaktiv i dżinba srittaj, spala ok 9 litrów, czy nawet 10 z automatem i dostają odpowiedzi, że mają jakieś wymagania od czapy. Wg. mnie te wymagania nie są od czapy, informacje o spalaniu na poziomie 6.5 litrów w mieście widnieją w oficjalnych dokumentach sprzedażowych mazdy. Nie kupiliśmy 300 konnego auta i nikt nie chce, żeby paliwo samo pojawiało się w baku
Kupiłem nowoczesne-dżinba-dupai auto z segmentu C w 2017 roku, a nie 13 letniego vana
10l/100 mieście w 2017 w segmencie C – kpina
Nie żebym był jakimś hejterem, auto ma piękną sylwetkę, świetnie wygląda w środku, ogólnie bardzo mi się podoba – dlatego je kupiłem, jednak uważam że pewne rzeczy trzeba nazywać po imieniu – mazda poleciała w kulki ze reklamami i spalaniem
Kup dowolne inne auto, popatrz sobie na katalogowe spalanie a potem nim pojeździj i zobacz ile faktycznie pali. Czy to wina Mazdy, że w UE mamy cykl pomiarowy z czapy, a jego wyniki są właściwie nie do uzyskania w czasie normalnej jazdy?. Poza tym, zdziwił się jak dużo zmienia natężenie ruchu. Przejedź się kiedyś po mieście o 23 i sprawdź spalanie. 6,5 l może nie zrobisz, ale 7,5 powinno być jak najbardziej do osiągnięcia.
W sumie to średniego spalania nie resetuje (myślałem, że bazuje na ostatnim przejechanym dystansie (np 100km). Bawiłem się jedynie odległościami przejechanymi na trasie resetując na przemian trasy A i B, a następnie przeliczam ile wyszło srednie spalanie na przejechaniu odcinka A i B.
Czyli wychodzi ze masz srednia z calej jazdy
Ot i rozwiazanie zagadki 
Na tablecie mozesz wlaczyc automatyczne resetowanie po kazdorazowym resecie TRIP A. Albo samemu recznie zresetowac. Wtedy beda pojawiac sie slupki na dolnym wykresie spalania.
Na tablecie mozesz wlaczyc automatyczne resetowanie po kazdorazowym resecie TRIP A. Albo samemu recznie zresetowac. Wtedy beda pojawiac sie slupki na dolnym wykresie spalania.
Pankracy, ja przesiadlem sie z Kii Cee'd 1.4 109KM i spalanie w miescie mam podobne. A jak w kijance wlaczalem klime to i o 1l wiecej palila w miescie.
Warto miec dobrze naladowany akumulator wtedy w korkach i-stop sie czesciej wlacza jak nie masz Mas nawiewu na szybe.
Ja bym nie dramatyzowal az tak bardzo bo na spalanie ma wplyw wiele czynnikow miedzy innymi i-stop, ktory moim zdaniem dziala swietnie i juz sie do niego przyzwyczailem.
Warto miec dobrze naladowany akumulator wtedy w korkach i-stop sie czesciej wlacza jak nie masz Mas nawiewu na szybe.
Ja bym nie dramatyzowal az tak bardzo bo na spalanie ma wplyw wiele czynnikow miedzy innymi i-stop, ktory moim zdaniem dziala swietnie i juz sie do niego przyzwyczailem.
Silnik Mazdy 2.0 jak na swoja pojemność/moc i to, że jest benzynowy pali mało w stosunku do konkurencyjnych jednostek 2.0 Toyoty czy Hondy to jest fakt. Ale zestawiajac spalanie Mazdy 3 z takim silnikiem do aut segmentu kompakt z 1,4-1,6 Turbo o podobnej mocy 150-160KM wychodzi już o ok 1 litr wiecej w przypadku Mazdy. 9-10 litrów w aucie klasy kompakt i masie ponizej 1300kg nie jest porywającym wynikiem. Małe turbo ma ta zalete ze delikatnie traktowane pali malo, duzy wolnossacy silnik Mazdy czy jedziesz emerycko czy jak poganiasz pali podobnie, co w przypadku powolnego krecenia sie po miescie powoduje własnie wysokie spalanie.
Volvo V40 z fordowskim 1,6 Ecoboost 150KM palilo mi w miescie ok 7-8 litrów bez klimyw okresie jesiennym, Golf 1,4 125KM z klima w lecie 8-8,5 a dynamika i odejscie z każdych obrotów nieporownywalne.
Pankracy, 165km wg. materiałów Mazdy w miescie ma palić 7.5 litra, mnie pali 9-10 więc zostałem oszukany na 2,5 litra więc całkiem sporo. Honda z tego co pamietam to podawała te wyniki spalania dość zblizone do realnym. Mając Accorda w miescie uzyskiwalem podbne wyniki jakie były w książce.
Volvo V40 z fordowskim 1,6 Ecoboost 150KM palilo mi w miescie ok 7-8 litrów bez klimyw okresie jesiennym, Golf 1,4 125KM z klima w lecie 8-8,5 a dynamika i odejscie z każdych obrotów nieporownywalne.
Pankracy, 165km wg. materiałów Mazdy w miescie ma palić 7.5 litra, mnie pali 9-10 więc zostałem oszukany na 2,5 litra więc całkiem sporo. Honda z tego co pamietam to podawała te wyniki spalania dość zblizone do realnym. Mając Accorda w miescie uzyskiwalem podbne wyniki jakie były w książce.