Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez loockas » 10 lis 2017, 11:55

Przez tydzień w Poznaniu się ich trochę najadłem. Świetne są :) Teraz można allerogala zamówić, ale pewnie sq2jul dodaje własne nadzienie :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez brii » 10 lis 2017, 12:08

Całkiem niezłe są przy kababowni na rynku, nawet czuć je trochę kebabem :P

Wczoraj w lokalnym sklepie widziałem rogale "Marcińskie" – ktoś kto je piekł chyba w życiu nie jadł tych z Pyrlandii ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 12:10

Moje dojechały i czekają w domu.
Jeste też butelka Józkowego pięciodupla, więc nażrę się rogala, opiję się i zasnę <glupek2>
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez brii » 10 lis 2017, 12:20

Xenocyd napisał(a):pięciodupla

Jak będziesz kiedyś nabywał to cudo to weź proszę flaszkę albo i dwie więcej :D

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 12:29

0,75 litra? mogę na grudzień dowieźć :D
Forumowicz

Postprzez Beny » 10 lis 2017, 12:44

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7039479941 jak się sprawdza stare komentarze na allegro. ? Widzę gość jest 12lat ale nic poza tym mi się nie wyświetla. ?
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez brii » 10 lis 2017, 12:45

Xenocyd napisał(a):0,75 litra? mogę na grudzień dowieźć

<spoko>

Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 12:52

w niedzielę kupię bo będę w okolicy :)
A dzisiaj chyba się powożę Leafem na prunt, stoją pod robotą dostępne dla ludu, to se do domu wrócę i zużyję im baterię :D
Forumowicz

Postprzez brii » 10 lis 2017, 12:57

Kto Wam takie "elektryzujące" atrakcje zapewnia?? ;)

Forumowicz

Postprzez bullet » 10 lis 2017, 12:59

Beny napisał(a):jak się sprawdza stare komentarze na allegro. ? Widzę gość jest 12lat ale nic poza tym mi się nie wyświetla. ?

on jeszcze nie ma ocen, zobacz inną aukcję i klinij w nazwę sprzedawcy
losowo wybrany inny z P9 https://allegro.pl/uzytkownik/21616540/oceny
Forumowicz

Od: 28 kwi 2006, 23:20
Auto: a zależy kto kluczyki da

Postprzez loockas » 10 lis 2017, 13:01

Beny napisał(a):się sprawdza stare komentarze na allegro. ? Widzę gość jest 12lat ale nic poza tym mi się nie wyświetla. ?

No niestety, to jest "dobra zmiana" allegro. Wszystko starsze niż rok zostało zaorane. Dzięki temu na wiarygodnych wyglądają tylko Ci co sprzedają masowo (firmy), bo to jest target allegro :) Prywatni drobnicowi powinni spadać na OLX :(
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez bullet » 10 lis 2017, 13:03

loockas napisał(a):Wszystko starsze niż rok zostało zaorane.

o kuźwa <lol> <lol> <lol>
tu mnie zaskoczyłeś
sprawdziłem swoje i mi też wszystko starsze zaorali

przy czym ten koleś od P9 jeśli sprzedawał i go ocenili to powiniem mieć z boku jeszcze procenty np 99,7% poleca sprzedającego

...
rozumiem, że usunięcie niektórych informacji może jest spoko, po co komu wiedzieć jaki wibrator Stefan kupił jak był młody, ale oceny bez info o aukcji są przydatne
no cóż ... to czekamy na wysyp "Januszy" sprzedających długopisy i młotki oraz uszkodzony TV co pół roku :|
Ostatnio edytowano 10 lis 2017, 13:15 przez bullet, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 13:08

brii napisał(a):Kto Wam takie "elektryzujące" atrakcje zapewnia??

taka akcja, że jest 200 leafów we Wro i możesz sobie je wypożyczać na czas przejazdu po mieście. Do końca miesiąca godzina wypożyczenia kosztuje 30 zł, rozliczane co minutę
Do domu dotrę w 15-20 minut, więc jakieś 10 mnie szarpnie jazda na prunt a będę wiedział jak się jeździ.
Forumowicz

Postprzez bullet » 10 lis 2017, 13:22

spoko pomysł tylko nie ma dokumentów w samochodach,
kase zwrócą w razie mandatu, nie ma punktów ale i tak rejestr mandatów sobie psujesz :)
http://www.gazetawroclawska.pl/wiadomos ... ,12654594/

no i też są teraz przewałki z miejscami dla tych samochodów, porobili koperty jak zwykłe tylko z zielonym polem,
ludzie się [tiiit] bo z jednej strony takiego znaku nie ma w kodeksie, więc jest to jakiś "mazaj" na asfalcie i stawiają jak nie ma innych znaków ale straż we Wro odholowywyuje bo tak
nawet jakiś minister stwierdził, że to nie są znaki drogowe bo ich nie ma w kodeksie – a tu i tak robia co chco
samowolka jest <lol>
Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 13:38

Wiesz ile razy w życiu wiozłem sie bez dokumentów ? A ile razy w życiu zatrzymała mnie policja z jakiegokolwiek powodu? Aż raz, za wjazd w miejsce w którym był zakaz ;)

Z miejscami to jakaś guanoburza – wypożyczony pojazd można postawić gdziekolwiek, byle zgodnie z przepisami. W strefie płatnego parkowania w mieście można na dowolnym miejscu i bileciku ogarniać nie trzeba. A zamalować se na zielono mogą nawet wszystkie miejsca w centrum – i tak z nich nie korzystam ;)
Odholowywanie się skończy po prau wyrokach.
Ogólnie pomysł jest spoko, wykonanie trochę kuleje jak to u nas, ale i do tego dojdziemy.
W Berlinie nikt nie malował specjalnie miejsc na których można smarty z wypożyczalni zostawić – są wszędzie i wszędzie można je porzucać.
Forumowicz

Postprzez bullet » 10 lis 2017, 13:54

pomysł jak najbardziej popieram,
klikam w telefonie, biorę auto np pod jednym miejscem zostawiam pod innym bo więcej mi nie potrzebny – jestem na 100% za tylko wykonanie niech poprawią

z miejscami to nie chodziło mi o to, że np w tych możesz samochody vozilli brać/zostawiać tylko o to, że kierowcy innych aut są karani za to, że stawiają samochody na czymś co tylko przypomina znak drogowy bo tego czegoś kopertowego z zielonym polem nie ma w kodeksie.. więc znakiem nie jest, a straż i tak swoje

Xenocyd napisał(a):W Berlinie nikt nie malował specjalnie miejsc na których można smarty z wypożyczalni zostawić – są wszędzie i wszędzie można je porzucać.

było by idealnie, ale tu często jest taki tłok, że właśnie dlatego wprowadzili te zielone koperty dla vozilli

co do jazdy bez dokumentów, jak jedziesz swoim, zapomnisz papierów i nie zrobisz nic głupiego to masz prawie zerowe szanse na kontrole
natomiast vozilla jest cała w naklejkach, widać ją z daleka a wszyscy już wiedzą, że nie ma w nich papierów = łatwy cel
skończy się pewnie tak, że mundurówka dostanie "prikaz" od miasta, żeby ich nie tykać ... tyle w temacie postępowania zgodnie z prawem
Forumowicz

Postprzez loockas » 10 lis 2017, 13:59

bullet napisał(a):przy czym ten koleś od P9 jeśli sprzedawał i go ocenili to powiniem mieć z boku jeszcze procenty np 99,7% poleca sprzedającego

No właśnie tego nie jestem pewny, czy ta procentowa ocena to z całokształtu czy tylko z ostatniego roku.

EDIT:

Średnia ocen sprzedaży wraz z procentem poleceń z ostatnich 12 miesięcy, które widzisz na stronie Twoje oceny jest widoczna dla kupujących na Twojej karcie użytkownika. Dzięki temu kupujący wiedzą, że mają do czynienia z solidnym sprzedawcą.

Czyli jak nic nie sprzedałeś w przeciągu ostatnich 12 miesięcy, to jesteś niewiarygodny.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez bullet » 10 lis 2017, 14:07

loockas napisał(a):Czyli jak nic nie sprzedałeś w przeciągu ostatnich 12 miesięcy, to jesteś niewiarygodny.

same całościowe procenty i statsy mogli zostawić albo dać wykres, jak ktoś przestał kombinować to też widać,
z drugies strony takie odcięcie po roku to obrona przed nieuczciwymi kupującymi, gdzieś wśród znajomych słyszałem o negatywach bo "Januszowi" wielce kupującemu nie udało się wynegocjować zniżki
jak wszędzie ..... nie da się idelanie
Forumowicz

Postprzez Xenocyd » 10 lis 2017, 14:08

W pewien sposób to rozumiem, booking na przykład też archiwizuje oceny starsze niż 2 lata – to że w 2008 byłeś super, albo do pupy, nie oznacza, że teraz tak musi być.
Firmy sobie z tym poradzą, a osoby prywatne jako sprzedawcy nie są już targetem allegro. Po pierwsze nawet jako wieloletni user musisz się ponownie zweryfikować robiąc przelew jeżeli chcesz coś sprzedać. Prowizja wzrosła, bo zawiera teraz w sobie opłatę za wystawienie – ostatnio sprzedałem coś za ~100 zł i skasowało mi 9 złociszy za możliwość pozbycia się niepotrzebnej rzeczy.
No i jako zwykly user, który częściej kupuje niż sprzedaje pewnie w cyklu rocznym nie przekroczę nigdy 10 punktów w systemie komentarzy ;)
Niemniej jak wbijam na OLXa, to mi się śniadanie cofa <nie powiem>
Forumowicz

Postprzez loockas » 10 lis 2017, 14:13

Xenocyd napisał(a):Niemniej jak wbijam na OLXa, to mi się śniadanie cofa

No właśnie o to chodzi. Bo żeby OLX było normalne (czyli wymagało kont z danymi) to by nikt za allegro nie płakał.

Też po części rozumiem zamierzenia allegro. Zwłaszcza jak chodzi o firmy, bo to one zostawiają tam kasę. Z moich 5 sprzedanych w roku przedmiotów na Julka wypłatę nie będzie :P

Ale trzeba przyznać, że zakupy na allegro robi się coraz sprawniej. Integracja z BLIKiem cieszy mnie najbardziej i skraca czas potrzebny na wykonanie płatności. Nie wspomnę już o ratach 0 gdzie za drugim i kolejnym razem załatwiałem temat w 5 minut, bo dane już mają.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra