Mazda3 BM/BN – Ile palą wasze trójki?
Ja w podobnych okolicznościach jadąc +10% i max 120 przejechałem z południa na północ ze spalaniem 5,3. To chyba efekt temperatury. Zazwyczaj tę trasę w podobnym stylu pokonywałem w 5,7-6,0.
Witam,
Wakacyjna podróż Chorwacja wyspa Krk i z powrotem 2500 km, średnia przelotowa 100 km/h , spalanie komputer 6,2 l/100km, faktyczne 6,4l/100 km. Jestem mile zaskoczony biorąc pod uwagę 2.0 l benzynę i bardzo górzysty teren.
Wakacyjna podróż Chorwacja wyspa Krk i z powrotem 2500 km, średnia przelotowa 100 km/h , spalanie komputer 6,2 l/100km, faktyczne 6,4l/100 km. Jestem mile zaskoczony biorąc pod uwagę 2.0 l benzynę i bardzo górzysty teren.
-
wodnik1966
Ja miałem ostatnio podobną wycieczkę.
Kraków – Dubrownik – Kraków i wyszło 6.1 (3000km)
Zanim odwiedziłem wyspę Hvar i zanim zaliczyłem wjazd na Sveti Jure (ponad 1700m.n.p.m) to trzymało mi się cały czas 5.8
A z Krakowa do Węgier miałem 5.5 ale później zaczęło się więcej autostrad.
Komp mi zazwyczaj przekłamuje 0.1-0.2
Jazda z grubsza przepisowa.
Wynik dla mnie bardzo OK
Kraków – Dubrownik – Kraków i wyszło 6.1 (3000km)
Zanim odwiedziłem wyspę Hvar i zanim zaliczyłem wjazd na Sveti Jure (ponad 1700m.n.p.m) to trzymało mi się cały czas 5.8
A z Krakowa do Węgier miałem 5.5 ale później zaczęło się więcej autostrad.
Komp mi zazwyczaj przekłamuje 0.1-0.2
Jazda z grubsza przepisowa.
Wynik dla mnie bardzo OK
Dabek007 napisał(a):Po przejechaniu 350 km ( miasto stanowi 90%) spalanie 9,5 l.
Za dwa miesiące wrócę do wątku i podam aktualne dane .
Po przejechaniu 2200 km (90% miasto) ,spalanie spadło do 8,6 l na 100 km.
Trasa ponad 500 km, ponad 80% autostrada, prędkość 120-140 km/h (niestety nie sprawdziłem średniej z komputera) – spalanie 6,4 l/100 km.
Jechaliśmy z kolegą na dwa samochody – ja Mazdą 3, 2,0 120 KM, kolega Lancią Delta 1,4 turbo też 120 KM. Oba samochody identycznie załadowane – po 2 dorosłe osoby i dużo bagaży. Kolega przodem ja za nim.
U mnie jak napisałem Mazda spaliła 6,4 l/100 km, kolegi Lancia 8 l/100 km....
Jechaliśmy z kolegą na dwa samochody – ja Mazdą 3, 2,0 120 KM, kolega Lancią Delta 1,4 turbo też 120 KM. Oba samochody identycznie załadowane – po 2 dorosłe osoby i dużo bagaży. Kolega przodem ja za nim.
U mnie jak napisałem Mazda spaliła 6,4 l/100 km, kolegi Lancia 8 l/100 km....
Wrocław – Okęcie – Wrocław (S8 + A2). Dwie osoby + bagaż. Średnie spalanie: 7.2 wg. komputera przy prędkościach w okolicach dopuszczalnych z ew. lekkim przekroczeniem. Liczyłem, że będzie mniej 
Powrót z trasy do Włoch i z powrotem 3600 km, autostrada i trochę dróg lokalnych, prędkość nie przekraczająca 135 km/h, bo bagażnik dachowy, 3 osoby i bagaże. Spalanie średnie 6,7 l/100km.
Sedan
Sedan
- Od: 10 gru 2015, 12:56
- Auto: Mazda 3 BM 2015 2.0 120KM Sedan SkyEnergy +Xeon +Navi
Miasto 9.5 do 10.5, w trasie (głównie autostrada) około 7.5 przy 140 i 8.5 przy 160, o ile da się jechać w miarę równo.
W mieście da się zrobić mniej, ale bardzo zamulając i jeżdżąc jednak nie od świateł do świateł a po jakiejś przelotówce...
W mieście da się zrobić mniej, ale bardzo zamulając i jeżdżąc jednak nie od świateł do świateł a po jakiejś przelotówce...
5270km, w cztery osoby, z czego 3500 z boxem dachowym (120km/h), około 1000km w Alpach – bez boxu (Col de l'Iseran 2770m n.p.m., Cime de la Bonette 2802m n.p.m., generalnie wysokie Alpy) – 6,6/6,7 wg komputera. Ile zeżarła oleju – nie sprawdzałem ;–))
-
JancioWodnik
Niecałe 4000 przejechane mazda 2.0 120km
komputer od początku do dziś wskazuje że średnia to 6,7L
jazda zróżnicowana, od spokojnej, po dynamiczną, autostrady, miasto, krajówki
musiałbym przeliczyć wszystkie litry zatankowane z faktur żeby zweryfikować ile przekłamuje komputer
komputer od początku do dziś wskazuje że średnia to 6,7L
jazda zróżnicowana, od spokojnej, po dynamiczną, autostrady, miasto, krajówki
musiałbym przeliczyć wszystkie litry zatankowane z faktur żeby zweryfikować ile przekłamuje komputer
- Od: 31 sty 2017, 17:03
Wersja USA 2.0 sedan automat – 155 Km. Klima + pasażer, trasa poznań hanower 600 km – w pierwszą stronę 140-150 km/h – 6,8 litra. Powrót 130-135 km/h – 5,7 litra. Ogólnie jestem w szoku jak mało to auto pali, co dzień robię 70 km do pracy i średnia z baku wychodzi 6.2 – 6.3 litra. Teraz się zrobiło zimno i pierwsze tankowanie w zimie wyszło 6.5 litra. Ale klimatronik ustawiony na 20.5 stopnia. Skrzynia automat w tym samochodzie to mistrzostwo świata, przy spokojniej jeździe nie słychać silnika, trzyma niskie obroty. Jak chcesz pojechać szybko to wystarczy wcisnąć mocniej gaz.
Nie widzę różnicy między 95 i 98 w osiągach auta a różnica w spalaniu jest minimalna, wyszło mi 0.1-0.2 litra.
Na razie tylko Orlen testowałem, pewnie na Shellu będzie lepiej. Ciekaw jestem jak różnica wyjdzie na Lotosie bo słyszałem, że 98 mają super.
Nie widzę różnicy między 95 i 98 w osiągach auta a różnica w spalaniu jest minimalna, wyszło mi 0.1-0.2 litra.
Na razie tylko Orlen testowałem, pewnie na Shellu będzie lepiej. Ciekaw jestem jak różnica wyjdzie na Lotosie bo słyszałem, że 98 mają super.
jak kupiłem swoja mazdę (2.0, 155km, manual, wersja USA) to średnie spalanie wskazywało 7,4l/100km i średnia prędkość 68km, aktualnie po niecalych 2 miesiącach mam średnie spalanie 9,7l i średnią prędkość 22km/h 
na razie jeszcze noga trochę ciężka bo chcąc czerpać przyjemność z jazdy to jak mam odcinek prostej na światłach to zmiana biegów wygląda tak: 1-2-3-6,
więc liczę że z czasem trochę opadnie.
Aczkolwiek ze względu na wieczne korki podczas wyjeżdzania do pracy i powrotu z niej to na drastyczne obniżki spalania już nie liczę...
a gazować takiej fajnej maszynki to mi żal..
na razie jeszcze noga trochę ciężka bo chcąc czerpać przyjemność z jazdy to jak mam odcinek prostej na światłach to zmiana biegów wygląda tak: 1-2-3-6,
więc liczę że z czasem trochę opadnie.
Aczkolwiek ze względu na wieczne korki podczas wyjeżdzania do pracy i powrotu z niej to na drastyczne obniżki spalania już nie liczę...
a gazować takiej fajnej maszynki to mi żal..
- Od: 16 lip 2017, 01:08
- Auto: mazda 3 BM 2.0 2014 Grand Touring 155KM (bez LED) USA
Srednie spalanie mojej nowej bn po odebraniu z salonu na trasie lublin – rzeszow plus jazda po okolicy i w korkach po rzeszowie, łacznie ok. 300km – 6,6. Takze spoko. Sprawdzane nie na komputerze tylko realnie od wlania po korek (az sie wylewalo jak to w BN i BM) po wlanie po korek 
Po 800 km z tankowań wyszła mi średnia 6.9l. Trasy pow. 70km z ekspresówkami (predkosci pow. 140) plus codzienny dojazd do pracy 15km drogami lokalnymi ze światłami. I temperatury minusowe, przez co więcej auto pracowalo na popostoju. Także uważan to za bardzo dobry wynik.