Wskutek różnych zbiegów okoliczności zakupiłem tydzień temu Mazdę 626. Nie wiem, czy nie lepsze byłoby stwierdzenie, że uratowałem ją od śmierci, ponieważ kupiłem ją od złomiarza. Żona nie do końca jest zachwycona, wprost przeciwnie brat (miłośnik japończyków – to on namawiał mnie do zakupu).
Na decyzję wpłynął też fakt, że nie znalazłem w Europie takiej Mazdy (w takiej wersji
Jeden właściciel w Polsce od 2006 roku (rocznik 57) i samochód raczej nie był używany do jazdy wyczynowej. Poza instalacją LPG, tłumikami oraz kołami – jest chyba w 100% w oryginale. Wnętrze po 29 latach wygląda jak nowe. Praktycznie całe wyposażenie wnętrza działa, łącznie z tempomatem. Fotel kierowcy regulowany nie wiem w ilu płaszczyznach. Z zewnątrz zmatowiały lakier, pod spoilerem mech

Kilka słów o samochodzie.
Mazda 626 GD, wersja Coupe GT, silnik 2.0i 16V DOHC – 140 bądź 148KM, 239kkm. Pierwsza rejestracja 1989, VIN sugeruję datę produkcji 1988.
Wyposażenie seryjne:
– elektryczne szyby
– el. lusterka
– tempomat
– otwierany / uchylany dach
– LPG
– hak
Plany – doprowadzić do ideału, z zachowaniem jak największej ilości oryginalnych części
Naprawy:
Jak narazie (kilka dni posiadania auta i brak czasu wieczorami) zmienione świece, zmieniony olej na syntetyk Mazda 5W30 (zgodnie z wieloma sugestiami na tutejszym forum) i filtr oleju.
W miarę wolnych chwil do wymiany wszystkie pozostałe filtry i płyny ustrojowe, paski i rolki, przeczyszczenie silnika krokowego, znalezienie przyczyny falowania obrotów, weryfikacja zawieszenia i hamulców i wymiana gum, łączników, tulei (raczej wszystkiego) oraz doprowadzenie hamulców do normalności. Amortyzatory o dziwo OK, chyba zmieniane bo sprawność 82% do 86%. Tyle chyba planów na tegoroczne wieczory, podłoga chyba na przyszły rok, aczkolwiek – kto to wie.....
Edit: 2017:10:26 23:59
Tak po kilku godzinach myślę, że w pierwszym poście opisowym mojej Madzi wymienię znalezione problemy i usterki. Z czasem, w miarę usunięcia będę zamieniał je na wpisy z przekreśloną czcionką. Zaczynam więc (nie znalazłem na szybko przekreślonej czcionki więc będzie podkreślona i pochyła – znaczy – zrobione)
– polerowanie – po starciu mchu przyda się jakiś wygląd (w trakcie)
– przednie zawieszenie
– przednie hamulce
– tylne zawieszenie
– tylne hamulce
– cieknący przewód pod zbiornikiem wspomagania (spier...la w błyskawicznym tempie olej z układu wspomagania). Muszę ściągać albo nadkole albo prawy błotnik
– falujące obroty silnika (na Pb, LPG na później)
– wymiana LPG kategorii starożytnej na jąkąś sekwencję
– wymiana oleju i filtra oleju- Mazda 5W30 i Knecht
– naprawa sondy Lambda
– wymiana płyny chłodniczego
– wymiana filtra paliwa
– wymiana filtra powietrza
– wymiana płynu hamulcowego
– wymiana paska
– wymiana paska rozrządu z rolkami
– naprawa przełącznika dmuchawy – działa tylko 3 i 4
– naprawa centralnego zamka – okazało się, że chyba jednak jest; kilka razy po zamknięciu drzwi kierowcy zamknęły się drzwi pasażera, później przestało działać
–
–
–
– remont podłogi