Brak klimatyzacji montaż klimatyzacji BM 2014
1, 2
Witam,
Jak w temacie zakupiłem MAZDE 3 BM z 2014 na licytacji , niestety nie posiada klimatyzacji.
Dokonał ktoś tego?
Jakie graty potrzebuje?
Może zna ktoś magików którzy by się tego podjęli ( tylko profesjonaliści )
Pozdrawiam
Jak w temacie zakupiłem MAZDE 3 BM z 2014 na licytacji , niestety nie posiada klimatyzacji.
Dokonał ktoś tego?
Jakie graty potrzebuje?
Może zna ktoś magików którzy by się tego podjęli ( tylko profesjonaliści )
Pozdrawiam
- Od: 25 paź 2017, 19:31
- Auto: MAZDA 3 2014 SkyActiv
Co to za ulep, że nie ma klimatyzacji? Nie ma 3 BEZ klimatyzacji!!
Może być manualna, 1 strefowa pół-automatyczna albo 2 strefowy klimatronik!
Może być manualna, 1 strefowa pół-automatyczna albo 2 strefowy klimatronik!
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
No właśnie nie ma nawet przycisku A/C . Jakaś dziwna wersja, też tego nie rozumiem.
pokaż zdjęcie konsoli
W tej 1.5 to bida, ale klimę ma. Nawet guzik AC jest podswietlony na pomarańczowo.
Nie wiem na jaki rynek zrobili by wersję bez klimatyzacji – pewnie indyjski...
Nie wiem na jaki rynek zrobili by wersję bez klimatyzacji – pewnie indyjski...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Może klepali jakiś przystanek?
Faktycznie nie ma. Można wiedzieć gdzie kupiłeś ten wynalazek?
Zobacz pod maskę, przewody od klimy są łatwo zauważalne – może tylko guzika nie ma. Chociaż środkowe pokrętło też inne jest.
Jak nie ma przewodów, sprężarki to za robociznę i części wyjdzie Ci pewnie więcej niż dałeś za samochód... Całą dechę trzeba wyjmować, wiązki zmnieniać...
Zobacz pod maskę, przewody od klimy są łatwo zauważalne – może tylko guzika nie ma. Chociaż środkowe pokrętło też inne jest.
Jak nie ma przewodów, sprężarki to za robociznę i części wyjdzie Ci pewnie więcej niż dałeś za samochód... Całą dechę trzeba wyjmować, wiązki zmnieniać...
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
darrecki napisał(a):Faktycznie nie ma. Można wiedzieć gdzie kupiłeś ten wynalazek?
Z Kanady, patrzyłem graty na allegro to za sprezarke , panel sterowania i przewody koło 1tys by wyszarpał ale własnie gorzej z elektryką może być tragedia. Jestem w takim razie Pechowcem roku

W Kanadzie są takie sprzedawane golasy, jak i w kilku innych krajach. Zwłaszcza w tych gdzie temperatury nie przekraczają 18 stopni w lecie. Dołożenie jest możliwe ale to tanie nie będzie. Musisz kupić całą instalacje, panel przedni i do dzieła.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
A byl bity, albo jak mocno skoro z Kanady? bo nie bitych nie oplaca sie specjalnie przywozic
swoja droga to ciekawe ze w Kanadzie klima nie jest w standardzie... ja zima i przy chlodniejszych dniach tez uzywam bo osusza wnetrze
wydaje sie ze 1tys bedzie sporo za malo... chlodnica klimatyzacji, sprezarka, wiazki nawet jak zrobisz na uzywkach czy zamiennikach
swoja droga to ciekawe ze w Kanadzie klima nie jest w standardzie... ja zima i przy chlodniejszych dniach tez uzywam bo osusza wnetrze
wydaje sie ze 1tys bedzie sporo za malo... chlodnica klimatyzacji, sprezarka, wiazki nawet jak zrobisz na uzywkach czy zamiennikach
Marianek napisał(a):W Kanadzie są takie sprzedawane golasy, jak i w kilku innych krajach. Zwłaszcza w tych gdzie temperatury nie przekraczają 18 stopni w lecie. Dołożenie jest możliwe ale to tanie nie będzie. Musisz kupić całą instalacje, panel przedni i do dzieła.
A znasz moze jakiś magików którzy by się tego podjęli? Najlepiej Polska Południowa
Steel napisał(a):A byl bity, albo jak mocno skoro z Kanady? bo nie bitych nie oplaca sie specjalnie przywozic![]()
swoja droga to ciekawe ze w Kanadzie klima nie jest w standardzie... ja zima i przy chlodniejszych dniach tez uzywam bo osusza wnetrze![]()
Był bardzo delikatnie
przemek677 napisał(a):Marianek napisał(a):W Kanadzie są takie sprzedawane golasy, jak i w kilku innych krajach. Zwłaszcza w tych gdzie temperatury nie przekraczają 18 stopni w lecie. Dołożenie jest możliwe ale to tanie nie będzie. Musisz kupić całą instalacje, panel przedni i do dzieła.
A znasz moze jakiś magików którzy by się tego podjęli? Najlepiej Polska PołudniowaSteel napisał(a):A byl bity, albo jak mocno skoro z Kanady? bo nie bitych nie oplaca sie specjalnie przywozic![]()
swoja droga to ciekawe ze w Kanadzie klima nie jest w standardzie... ja zima i przy chlodniejszych dniach tez uzywam bo osusza wnetrze![]()
Był bardzo delikatnie
Spróbuj zadzwonić do Auto Klimatyzacja Śląski w Mikołowie. Zajmują się tylko klimą i moim zdaniem robią to fachowo. Może podejmą się tematu, pytanie jakie koszta.
przemek677 napisał(a):Z Kanady, patrzyłem graty na allegro to za sprezarke , panel sterowania i przewody koło 1tys by wyszarpał ale własnie gorzej z elektryką może być tragedia. Jestem w takim razie Pechowcem roku
To nie jest kwestia pecha, tylko nieprzemyślanego zakupu. Ja ładnych parę lat temu przymierzałem się do Mazdy 3 BK też bez klimatyzacji (bo była w bardzo korzystnej cenie), ale coś mnie tknęło i podzwoniłem najpierw po serwisach. Usłyszawszy "Panie, takich rzeczy to nie robimy, bo z tym same kłopoty" zrezygnowałem i kupiłem inny egzemplarz jednak z oryginalną klimatyzacją.
Niestety nie znam nikogo kto by się tego podjął.przemek677 napisał(a):A znasz moze jakiś magików którzy by się tego podjęli? Najlepiej Polska Południowa
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Jest to mozliwe. Trzeba kupic kpl cisnieniowy – czyli rurki kompresor klimatyzacji skraplacz parownik. nastepnie przy wersji manualnej zapewne wystarczy zmienic panel – wiazka zostanie. Ewentualnie mozna przerobic odrazu na dwustrefowy klimatronik. Potrzebne bedzie dodatkowo panel + zestaw z klapkami i silniczkami + czujnik temp wewnetrznej + czujnik naslonecznienia w desce (kolo głosnika) + przerobienie instalacji lub wymiana instalacji pod deska – przy okazji mozna wtedy dolozyc tablet z radiem
na koniec trzeba zmienic konfiguracje centralna w IC i w PCM. Klima automatyczna w przeciwienstwie do manu jest dopinana do magistrali CAN. W zasadzie wszystko piszac tak na szybko. I jedna uwaga wiazka od EU nie pasuje wprost do wersji US /CA – tam sa dwu kanałowe poduszki powietrze ale to tez da sie zrobic.
Koszt liczac po cenach z allego to pewnie z 1000-1500PLN ale jesli auto nie ma AC to raczej bedzie niesprzedawalne – juz ludzie kreca glowa jak widza ze klima jest manualna.
Dodam ze tak samo prosto robi sie to w M6 od GJ i w CX-5 tylko tam maanual –> klimatronik ma jeszcze inny sterownik dmuchawy.
Pozdrawiam
Karol
Koszt liczac po cenach z allego to pewnie z 1000-1500PLN ale jesli auto nie ma AC to raczej bedzie niesprzedawalne – juz ludzie kreca glowa jak widza ze klima jest manualna.
Dodam ze tak samo prosto robi sie to w M6 od GJ i w CX-5 tylko tam maanual –> klimatronik ma jeszcze inny sterownik dmuchawy.
Pozdrawiam
Karol
Witam mam ten sam problem z Mazda co kolega mazda3 2015r nie bylo klimy ale był kompresor wpięty w układ elektryczny. Musiałem do kupić chłodnice przewody od kompresora do chłodnicy w srodku w kokpicie . wszystko jest sprawdzone szczelne. Kupiłem również nowy panel z przełącznikiem AC załancza sie kontrolka. Niestety nie mogę sobie poradzić z wpięciem czujnika ciśnienia który jest na przewodzie klimy . nie mam kabli i nie wiem gdzie go wpiąć w instalacje. prawdopodobnie w komputer. CZy ktos pomoże??? proszę o kontakt
1, 2