Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez PeKa » 20 paź 2017, 17:52

I cisza.... Chyba dopadli... <lol>
Forumowicz

Od: 13 kwi 2014, 00:23
Auto: LIII 2.0 dCi GT '10
C3 1.4VTi '10

Postprzez JohnnyB » 20 paź 2017, 18:01

A ja już w domciu, 850 km w Golfie i żyję :), bez awarii :P. Całkiem dobrze się jechało jak na 1.4. Ale opony to zło, śmigałem sobie z Krakowa do Radomska w sumie, bo korki wszędzie, a tam fajne kręte dróżki były i jechałe na łopatkach...całkiem fajnie można się pobawić, jednak opony Continetal Eco control to jedne z najgorszych na jakich jeźdizłe,...
Ostatnio edytowano 20 paź 2017, 18:41 przez JohnnyB, łącznie edytowano 1 raz
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez loockas » 20 paź 2017, 18:36

JohnnyB napisał(a):druszki

co? :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez JohnnyB » 20 paź 2017, 18:40

jajco :P, Grzyb się znalazł :P, już poprawiam :P,
Za bardzo podekscytowany jestem po przejażdzce Golfem :P
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez Krzemol » 20 paź 2017, 18:51

Temat co roku powracający jak bumerang, kiedy zakładacie zimówki? Mnie ciekawość zżera jak siądą oryginalne 17 z dystansami i chyba jutro korzystając z wolnej soboty przełożę, tym bardziej że dziś odebrałem dwie z prostowania :P
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez Neonixos666 » 20 paź 2017, 18:55

Loockas, człowiek w tej zielonej koszulce to Ty?

Nie jestem osobą techniczną ale coś tam wiem i nawet coś tam zrozumiałem, posiedziałbym na takich wykładach :)

Ja zmieniam na zimówki jak pierwszy śnieg spadnie.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Szymon » 20 paź 2017, 18:58

nieee, loockas to ten ładniejszy z błyskotliwą ripostą do prowadzącego :D
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez JohnnyB » 20 paź 2017, 19:36

loockas napisał(a):po 46 minucie nawet widać.

Przez cały filmik cię widać :P,

Zawsze uczę małżonkę aby wyłączała WiFi i BT w telefonie, chyba kupie sobie tego Pineapla i ją brutalnie nauczę.......
Forumowicz

Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez sq2jul » 20 paź 2017, 19:53

Czytajac na te tematy, ogladajac tego typu prezki dochodze do wniosku, ze najlepszym wyjsciem jest odpalenie niezabezpieczonej sieci WiFi, ktora z powietrza ma dostep tylko do maszyny, ktora eksponuje jedynie port serwera jakiejs bramki VPN – OpenVPNa czy czegos w ten desen. OpenVPN skonfigurowany z autentykacja poprzez klucze prywatne.

Szczegolnie po ostatnich rewelacjach jak ta na temat KRACKA –> https://www.krackattacks.com/
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez loockas » 20 paź 2017, 20:10

JohnnyB napisał(a):Zawsze uczę małżonkę aby wyłączała WiFi i BT w telefonie.

No z jednej strony to jest najskuteczniejsza metoda, z drugiej strony jest nasza wygoda i chęć ułatwienia sobie życia. Serio, ciężki temat :) Wifi staram się wyłączać jak faktycznie nie potrzebuje, tutaj automator fajnie działa. BT nie, bo mam zegarek sparowany :P

sq2jul napisał(a):Szczegolnie po ostatnich rewelacjach jak ta na temat KRACKA –> https://www.krackattacks.com/

No wypadałoby VPNa używać nawet w domowej sieci. Z drugiej strony KRACK tak naprawdę niewiele wnosi rewolucyjnego w działaniu sieci wifi. Atak przez podłożenie fałszywego AP istniał od dawna. Problemem jednak było przechwycenie klucza, ale były na to metody by nabrać klienta. KRACK jest o tyle "łatwiejszy", że klient nic nie podejrzewa, nawet mu się monit o ponowne wpisanie klucza nie pojawi. Problemem nadal jest konieczność bycia w zasiegu wifi. Mało tego atakujący musi być w odległości bliskiej klienta, ale z dala od prawdziwego AP.

Btw. większość poprawnie skonfigurowanych domen z SSL nie jest podatna na sslstripa. Celowo w filmie KRACKA jest użyty android i match.com :)

Co nie zmienia faktu, że problem jest i warto sobie zaktualizować router i klienta o ile tylko się da. ios pewnie zaraz dostanie łatkę. Android no cóż... pixele dostaną, custom romy sobie zrobią, a reszta pewnie nie lub za rok.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 20 paź 2017, 21:18

Wszystko co piszesz to prawda. Tylko probuje sie postawic np w miejscu mojego pracodawcy. Zasieg naszej sieci biurowej jest dosyc duzy (spod budynku bez problemu da sie sluchac). W domu jak siedze na fotelu nie mam problemu zeby w stopniu wiekszym niz dobry slyszec sieci sasiadow (zakladam, ze oni slysza mnie tka samo dobrze). Nawet z siasiednich budynkow. Zakladam, ze prawdopodobienstwo tego, ze ktos w domu (w sensie sasiedzi) bedzie chcial mnie hakowac jest znikome, aczkolwiek staje sie to coraz latwiejsze, a obecne standardy szyfrowania/uwierzytalniania zaczynaja w obliczu ostatnich newsow przypominac security through obscurity. Tak jak piszesz – wiele serwisow poprawnie implementuje SSL, drugie tyle ma z tym problem :) Wliczając w to banki. Poza tym przekaz z prezentacji niebeziecznika jest taki (przynajmniej dla mnie), ze olewajac pomniejsze slabosci dajesz kolejny przyczulek dla atakujacego. Slabosc jednego z uzywanych serwisow + reuzywane hasla = katastrofa, i staje sie to coraz realniejsze. OpenVPN pewnie tez kiedys padnie, tak jak jakis czas temu tokeny RSA, aczkolwiek utrzymujac samemu takie rozwiazanie mam wieksza wladze. W przypadku dziury w WPA2 moge siąść i zalamac rece czekajac na update, ktory moze kiedys przyjdzie a moze nie. Dla mojego routera/telefonu/kompa. Dla routera samo nie przyjdzie bo mam OpenWrt. Dla telefonu tez, bo mam LineageOS. Licze tylko, ze z kompem nie bede mial problemu ;) Z drugiej strony utrzymywanie wszystkiego samemu staje sie upierdliwe. Trzeba wszystkiego pilnowac co powoduje, ze same nasze lenistwo staje sie SPOF. Jak dobrze, ze w telefonie mam tyle internetu, ze nie korzystam z wifi :)
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez brii » 20 paź 2017, 21:21

Z tego co się doczytałem to wystarczy, że jedna strona będzie miała łatkę, czyli AP wystarczy.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez loockas » 20 paź 2017, 21:33

Tylko, że wifi to już nie tylko telefon i komputer. W moim przypadku to też piec C.O i on musi mieć dostęp do Internetu :/ mamy coraz więcej na rynku telewizorów z smart tv, kamer czy nawet żarówek z wifi czy bt. Niestety zestawienie VPN na każdym urządzeniu i wycięcie w ramach wifi wszystkiego innego jest praktycznie niemożliwe. W domu mam na szczęście tak zbrojone ściany, ze sąsiedzi mi nie groźni i na pewno nie będą w stanie złapać mojego sygnału. No ale dla wygody zrobiłem sobie AP na ogródku... :)

Temat rzeka. Jakakolwiek transmisja bezprzewodowa zawsze będzie niosła za sobą ryzyko przecieku. Trzeba sobie po prostu zdawać sprawę z tego, ze nie jesteśmy bezpieczni w sieci i być tego świadomi. Zwracać większą uwagę na to co robimy w sieci, na strony jakie wchodzimy i co się dzieje z naszym komputerem / telefonem. Nie olewać aktualizacji.

Jak niebezpiecznik pokazał wciąż największym problemem i słabym ogniwem jest człowiek. Przyznam szczerze, że mimo tego czym się zajmuję i sieci są moim chlebem codziennym, to na pewno dałbym się zrobić w jajo przez jedną z metod które prezentowali podczas tego ataku na firmy.

Coś za coś. Kosztem prywatności korzystamy z dobrodziejstw sieci. Nie chcesz? Nie zgadzasz się? Odłącz internet :)

sq2jul napisał(a):Jak dobrze, ze w telefonie mam tyle internetu, ze nie korzystam z wifi

Ja wifi tylko w domu i w pracy – bo za te sieci odpowiadam. Staram się nie łączyć do żadnych innych hotspotów, a już zwłaszcza tych darmowych :) A jeżeli już naprawdę gdzieś muszę, to od razu VPN do domu/pracy.

Dopisano 20 paź 2017 21:39:

brii napisał(a):Z tego co się doczytałem to wystarczy, że jedna strona będzie miała łatkę, czyli AP wystarczy.

Nie do końca, o ile dobrze rozumiem to zdanie i mowa o właśnie tej podatności:

Finally, although an unpatched client can still connect to a patched AP, and vice versa, both the client and AP must be patched to defend against all attacks!
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez sq2jul » 20 paź 2017, 21:48

loockas napisał(a):Ja wifi tylko w domu i w pracy – bo za te sieci odpowiadam. Staram się nie łączyć do żadnych innych hotspotów, a już zwłaszcza tych darmowych A jeżeli już naprawdę gdzieś muszę, to od razu VPN do domu/pracy.

Musze rozjerzec sie za jakims VPSem na naszym kontynecie. Najlepiej gdzies u wschodnich sasiadow. Poki co mam w USA i przez to ping robi sie w granicach 300ms... A transfery nie wiecej niz 10mbps. Aczkolwiek przy dobrym laczy VPN jak najbrdziej jest alternatywa. Na androida jest nawet fajny klient, ktory caly czas tryzma polaczenia i wspiera auto reconnect w momencie zerwania. Niestety appka platna. Dotyczy OpenVPN.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez loockas » 20 paź 2017, 22:52

Przynudzliśmy :)

Co do opon zimowych, to czekam na temp w ciągu dnia poniżej 10 stopni. Myślę, że początkiem listopada trzeba wrzucić. Może jeszcze mi się do foki uda upolować komplet felg na zimę... Chyba z mondka pasują, a da się wyrwać sensownie wyglądający komplet za kilka stówek.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Beny » 20 paź 2017, 22:55

Ale ze o co chodzi <glupek2>
Zimowki po Wszystkich Świętych,trzeba się polansowac :P
Kolega do mondeo szuka 16, ori w ładnym stanie 400-500 zł mówił ze można wyrwać.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Krzemol » 21 paź 2017, 00:16

Ci od Alf są skrzywieni na punkcie "tylko ori", większy poklask dostanę na zimówkach <rotfl>
Forumowicz

Od: 4 mar 2010, 23:11
Auto: Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBi 280KM '11r

Postprzez sq2jul » 21 paź 2017, 00:25

loockas napisał(a):W moim przypadku to też piec C.O i on musi mieć dostęp do Internetu :/ mamy coraz więcej na rynku telewizorów z smart tv, kamer czy nawet żarówek z wifi czy bt.

hooj tam jak telewizora pozbawisz wifi. Gorzej jak ten piec nie potrafi inaczej gadac ze internetami. Kamere mozesz tanim kosztem zmienic, piec watpie :P
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Postprzez bullet » 21 paź 2017, 09:32

bry z pracy :|
na plus można zaliczyć to, że jak wszedłem to w biurze leci od rana chwytak i letni chamski podryw <lol>
Forumowicz

Od: 28 kwi 2006, 23:20
Auto: a zależy kto kluczyki da

Postprzez Xenocyd » 21 paź 2017, 10:13

aż se kurna VPNa konfiguruję zamiast browar warzyć :P
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek