Czateria...cd
A ja już w domciu, 850 km w Golfie i żyję
, bez awarii
. Całkiem dobrze się jechało jak na 1.4. Ale opony to zło, śmigałem sobie z Krakowa do Radomska w sumie, bo korki wszędzie, a tam fajne kręte dróżki były i jechałe na łopatkach...całkiem fajnie można się pobawić, jednak opony Continetal Eco control to jedne z najgorszych na jakich jeźdizłe,...
Ostatnio edytowano 20 paź 2017, 18:41 przez JohnnyB, łącznie edytowano 1 raz
..::Born To Rise Hell::..
Temat co roku powracający jak bumerang, kiedy zakładacie zimówki? Mnie ciekawość zżera jak siądą oryginalne 17 z dystansami i chyba jutro korzystając z wolnej soboty przełożę, tym bardziej że dziś odebrałem dwie z prostowania 
Loockas, człowiek w tej zielonej koszulce to Ty?
Nie jestem osobą techniczną ale coś tam wiem i nawet coś tam zrozumiałem, posiedziałbym na takich wykładach
Ja zmieniam na zimówki jak pierwszy śnieg spadnie.
Nie jestem osobą techniczną ale coś tam wiem i nawet coś tam zrozumiałem, posiedziałbym na takich wykładach
Ja zmieniam na zimówki jak pierwszy śnieg spadnie.
loockas napisał(a):po 46 minucie nawet widać.
Przez cały filmik cię widać
Zawsze uczę małżonkę aby wyłączała WiFi i BT w telefonie, chyba kupie sobie tego Pineapla i ją brutalnie nauczę.......
..::Born To Rise Hell::..
Czytajac na te tematy, ogladajac tego typu prezki dochodze do wniosku, ze najlepszym wyjsciem jest odpalenie niezabezpieczonej sieci WiFi, ktora z powietrza ma dostep tylko do maszyny, ktora eksponuje jedynie port serwera jakiejs bramki VPN – OpenVPNa czy czegos w ten desen. OpenVPN skonfigurowany z autentykacja poprzez klucze prywatne.
Szczegolnie po ostatnich rewelacjach jak ta na temat KRACKA –> https://www.krackattacks.com/
Szczegolnie po ostatnich rewelacjach jak ta na temat KRACKA –> https://www.krackattacks.com/
JohnnyB napisał(a):Zawsze uczę małżonkę aby wyłączała WiFi i BT w telefonie.
No z jednej strony to jest najskuteczniejsza metoda, z drugiej strony jest nasza wygoda i chęć ułatwienia sobie życia. Serio, ciężki temat
sq2jul napisał(a):Szczegolnie po ostatnich rewelacjach jak ta na temat KRACKA –> https://www.krackattacks.com/
No wypadałoby VPNa używać nawet w domowej sieci. Z drugiej strony KRACK tak naprawdę niewiele wnosi rewolucyjnego w działaniu sieci wifi. Atak przez podłożenie fałszywego AP istniał od dawna. Problemem jednak było przechwycenie klucza, ale były na to metody by nabrać klienta. KRACK jest o tyle "łatwiejszy", że klient nic nie podejrzewa, nawet mu się monit o ponowne wpisanie klucza nie pojawi. Problemem nadal jest konieczność bycia w zasiegu wifi. Mało tego atakujący musi być w odległości bliskiej klienta, ale z dala od prawdziwego AP.
Btw. większość poprawnie skonfigurowanych domen z SSL nie jest podatna na sslstripa. Celowo w filmie KRACKA jest użyty android i match.com
Co nie zmienia faktu, że problem jest i warto sobie zaktualizować router i klienta o ile tylko się da. ios pewnie zaraz dostanie łatkę. Android no cóż... pixele dostaną, custom romy sobie zrobią, a reszta pewnie nie lub za rok.
Wszystko co piszesz to prawda. Tylko probuje sie postawic np w miejscu mojego pracodawcy. Zasieg naszej sieci biurowej jest dosyc duzy (spod budynku bez problemu da sie sluchac). W domu jak siedze na fotelu nie mam problemu zeby w stopniu wiekszym niz dobry slyszec sieci sasiadow (zakladam, ze oni slysza mnie tka samo dobrze). Nawet z siasiednich budynkow. Zakladam, ze prawdopodobienstwo tego, ze ktos w domu (w sensie sasiedzi) bedzie chcial mnie hakowac jest znikome, aczkolwiek staje sie to coraz latwiejsze, a obecne standardy szyfrowania/uwierzytalniania zaczynaja w obliczu ostatnich newsow przypominac security through obscurity. Tak jak piszesz – wiele serwisow poprawnie implementuje SSL, drugie tyle ma z tym problem
Wliczając w to banki. Poza tym przekaz z prezentacji niebeziecznika jest taki (przynajmniej dla mnie), ze olewajac pomniejsze slabosci dajesz kolejny przyczulek dla atakujacego. Slabosc jednego z uzywanych serwisow + reuzywane hasla = katastrofa, i staje sie to coraz realniejsze. OpenVPN pewnie tez kiedys padnie, tak jak jakis czas temu tokeny RSA, aczkolwiek utrzymujac samemu takie rozwiazanie mam wieksza wladze. W przypadku dziury w WPA2 moge siąść i zalamac rece czekajac na update, ktory moze kiedys przyjdzie a moze nie. Dla mojego routera/telefonu/kompa. Dla routera samo nie przyjdzie bo mam OpenWrt. Dla telefonu tez, bo mam LineageOS. Licze tylko, ze z kompem nie bede mial problemu
Z drugiej strony utrzymywanie wszystkiego samemu staje sie upierdliwe. Trzeba wszystkiego pilnowac co powoduje, ze same nasze lenistwo staje sie SPOF. Jak dobrze, ze w telefonie mam tyle internetu, ze nie korzystam z wifi 
Z tego co się doczytałem to wystarczy, że jedna strona będzie miała łatkę, czyli AP wystarczy.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Tylko, że wifi to już nie tylko telefon i komputer. W moim przypadku to też piec C.O i on musi mieć dostęp do Internetu :/ mamy coraz więcej na rynku telewizorów z smart tv, kamer czy nawet żarówek z wifi czy bt. Niestety zestawienie VPN na każdym urządzeniu i wycięcie w ramach wifi wszystkiego innego jest praktycznie niemożliwe. W domu mam na szczęście tak zbrojone ściany, ze sąsiedzi mi nie groźni i na pewno nie będą w stanie złapać mojego sygnału. No ale dla wygody zrobiłem sobie AP na ogródku...
Temat rzeka. Jakakolwiek transmisja bezprzewodowa zawsze będzie niosła za sobą ryzyko przecieku. Trzeba sobie po prostu zdawać sprawę z tego, ze nie jesteśmy bezpieczni w sieci i być tego świadomi. Zwracać większą uwagę na to co robimy w sieci, na strony jakie wchodzimy i co się dzieje z naszym komputerem / telefonem. Nie olewać aktualizacji.
Jak niebezpiecznik pokazał wciąż największym problemem i słabym ogniwem jest człowiek. Przyznam szczerze, że mimo tego czym się zajmuję i sieci są moim chlebem codziennym, to na pewno dałbym się zrobić w jajo przez jedną z metod które prezentowali podczas tego ataku na firmy.
Coś za coś. Kosztem prywatności korzystamy z dobrodziejstw sieci. Nie chcesz? Nie zgadzasz się? Odłącz internet
Ja wifi tylko w domu i w pracy – bo za te sieci odpowiadam. Staram się nie łączyć do żadnych innych hotspotów, a już zwłaszcza tych darmowych
A jeżeli już naprawdę gdzieś muszę, to od razu VPN do domu/pracy.
Dopisano 20 paź 2017 21:39:
Nie do końca, o ile dobrze rozumiem to zdanie i mowa o właśnie tej podatności:
Temat rzeka. Jakakolwiek transmisja bezprzewodowa zawsze będzie niosła za sobą ryzyko przecieku. Trzeba sobie po prostu zdawać sprawę z tego, ze nie jesteśmy bezpieczni w sieci i być tego świadomi. Zwracać większą uwagę na to co robimy w sieci, na strony jakie wchodzimy i co się dzieje z naszym komputerem / telefonem. Nie olewać aktualizacji.
Jak niebezpiecznik pokazał wciąż największym problemem i słabym ogniwem jest człowiek. Przyznam szczerze, że mimo tego czym się zajmuję i sieci są moim chlebem codziennym, to na pewno dałbym się zrobić w jajo przez jedną z metod które prezentowali podczas tego ataku na firmy.
Coś za coś. Kosztem prywatności korzystamy z dobrodziejstw sieci. Nie chcesz? Nie zgadzasz się? Odłącz internet
sq2jul napisał(a):Jak dobrze, ze w telefonie mam tyle internetu, ze nie korzystam z wifi
Ja wifi tylko w domu i w pracy – bo za te sieci odpowiadam. Staram się nie łączyć do żadnych innych hotspotów, a już zwłaszcza tych darmowych
Dopisano 20 paź 2017 21:39:
brii napisał(a):Z tego co się doczytałem to wystarczy, że jedna strona będzie miała łatkę, czyli AP wystarczy.
Nie do końca, o ile dobrze rozumiem to zdanie i mowa o właśnie tej podatności:
Finally, although an unpatched client can still connect to a patched AP, and vice versa, both the client and AP must be patched to defend against all attacks!
loockas napisał(a):Ja wifi tylko w domu i w pracy – bo za te sieci odpowiadam. Staram się nie łączyć do żadnych innych hotspotów, a już zwłaszcza tych darmowych A jeżeli już naprawdę gdzieś muszę, to od razu VPN do domu/pracy.
Musze rozjerzec sie za jakims VPSem na naszym kontynecie. Najlepiej gdzies u wschodnich sasiadow. Poki co mam w USA i przez to ping robi sie w granicach 300ms... A transfery nie wiecej niz 10mbps. Aczkolwiek przy dobrym laczy VPN jak najbrdziej jest alternatywa. Na androida jest nawet fajny klient, ktory caly czas tryzma polaczenia i wspiera auto reconnect w momencie zerwania. Niestety appka platna. Dotyczy OpenVPN.
Przynudzliśmy 
Co do opon zimowych, to czekam na temp w ciągu dnia poniżej 10 stopni. Myślę, że początkiem listopada trzeba wrzucić. Może jeszcze mi się do foki uda upolować komplet felg na zimę... Chyba z mondka pasują, a da się wyrwać sensownie wyglądający komplet za kilka stówek.
Co do opon zimowych, to czekam na temp w ciągu dnia poniżej 10 stopni. Myślę, że początkiem listopada trzeba wrzucić. Może jeszcze mi się do foki uda upolować komplet felg na zimę... Chyba z mondka pasują, a da się wyrwać sensownie wyglądający komplet za kilka stówek.
loockas napisał(a):W moim przypadku to też piec C.O i on musi mieć dostęp do Internetu :/ mamy coraz więcej na rynku telewizorów z smart tv, kamer czy nawet żarówek z wifi czy bt.
hooj tam jak telewizora pozbawisz wifi. Gorzej jak ten piec nie potrafi inaczej gadac ze internetami. Kamere mozesz tanim kosztem zmienic, piec watpie