Plus do zasilania gniazda przyczepki

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dydek » 16 paź 2017, 09:43

Hej,
chciałem się was poradzić czy macie może jakiś patent na podłączenie plusa gdzieś z tyłu samochodu ? Będę w nast tyg montował hak i ciekawy jestem czy najlepszym rozwiązaniem jest pociągnięcie bezpośrednio z akumulatora czy wpięcie się gdzieś z tyłu ( do przyczepki bezpiecznik ma 15A, więc nie jestem na 100% pewny czy to dobry pomysł żeby szukać jakiegoś punktu zaczepienia z tyłu ).

dzięki !
Forumowicz

Od: 13 wrz 2016, 13:26
Auto: Mazda3 2.0AT `16 skypassion

Postprzez dydek » 17 paź 2017, 10:11

Ok,
więc udało mi się troche poszukać i generalnie wygląda to tak: Najlepiej oczywiście podłączyć sobie oddzielnie bezpiecznik ze skrzynki wewnętrznej. W mojej wersji ( skypassion – więc zakładma ze ogolnie to gniazdo nie jest uzywane ) jest wolny bezpiecznik:

Screen Shot 2017-10-17 at 09.10.08.png

W który, żeby zrobić to bezinwazyjnie można wpiąć taki bypass :

Screen Shot 2017-10-17 at 10.06.57.png

i wtedy już sobie ten plus przeciągnąć do tyłu pod lewym progiem:

Screen Shot 2017-10-17 at 10.08.06.png

I to chyba najlepszy sposób bez kombinowania, przeciążania innych obwodów itp. Akurat na tym bezpieczniku napięcie jest cały czas, ale w przypadku przyczepki gniazda przyczepki to jest ok gdyż ma działać tak samo jak normalne światło stopu, nie potrzebujemy włączonej stacyjki. Prąd pobierany przez moduł do świateł przyczepki – to max 10mA w przypadku mojego modułu więc raczej akku ne rozładuje :)

Mam nadzieję ze komuś się przyda ;)
Forumowicz

Od: 13 wrz 2016, 13:26
Auto: Mazda3 2.0AT `16 skypassion