Płyn w układzie chłodzenia – temat ogólny
Może i nie przeszkadza majstrowi w starym uno a daremno tam nie ma max i min zaznaczone
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Nie wiem czy wymiana tego plynu jest mozliwa jak samochod jest juz dobrze rozgrzany no tak po przejechaniu dajmy na to ponad 20 km. Jak sadzicie ma to znaczenie?
Zauważyłem ostatnio, że w zbiorniku wyrównawczym mam niewiele płynu tzn poniżej minimalnej ilości. Nie mam informacji co było wlane wcześniej, ale przy wymianie rozrządu (grudzień 2015), na fakturze, mam informację o płynie chłodzącym G12.
Płyn w zbiorniczku jest różowy, ale jak już wycztyłaem w różnych tematach, nie ma to zbyt dużego znaczenia.
Nie mam póki co możliwości spuszczenia całego płynu i przepłukania. Chciałbym po prostu dolać do wystarczającej ilości.
Chcę kupić gotowy płyn Prestone, bo wyczytałem na ich stronie, że jest zgodny z wymaganiami G12 i można mieszać z innymi na bazie glikolu.
Myślicie żeby dolać Prestona czy jednak szukać możliwości na spuszczenie tego płynu, który jest i przepłukanie?
Pozdro!
Płyn w zbiorniczku jest różowy, ale jak już wycztyłaem w różnych tematach, nie ma to zbyt dużego znaczenia.
Nie mam póki co możliwości spuszczenia całego płynu i przepłukania. Chciałbym po prostu dolać do wystarczającej ilości.
Chcę kupić gotowy płyn Prestone, bo wyczytałem na ich stronie, że jest zgodny z wymaganiami G12 i można mieszać z innymi na bazie glikolu.
Myślicie żeby dolać Prestona czy jednak szukać możliwości na spuszczenie tego płynu, który jest i przepłukanie?
Pozdro!
- Od: 1 gru 2015, 15:47
- Auto: Mazda 3 BK, rok prod. 2006, 1,6 diesel, 105KM
Na dzień dzisiejszy za bardzo kolor płynu nie ma znaczenia mimo iż tak producenci oznaczają ich typy.
Jednak ja bym różowego nie lał do mazdy bo to płyn raczej pod grupę VW tam wszystkie silniki na tym latają i wiem że po wlaniu innego lubią korodować uszczelki pod głowicą. Do mazdy raczej leje się zielony.
Jednak ja bym różowego nie lał do mazdy bo to płyn raczej pod grupę VW tam wszystkie silniki na tym latają i wiem że po wlaniu innego lubią korodować uszczelki pod głowicą. Do mazdy raczej leje się zielony.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
dolej jakikolwiek różowy/czerwony , dynagel, borygo, petrygo, unikaj K2 ,Pan_Pawel napisał(a):Zauważyłem ostatnio, że w zbiorniku wyrównawczym mam niewiele płynu tzn poniżej minimalnej ilości. Nie mam informacji co było wlane wcześniej, ale przy wymianie rozrządu (grudzień 2015), na fakturze, mam informację o płynie chłodzącym G12.
Pozdro!
Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał – niestety obecnie kolor nie wiele mówi na temat tego z jakim płynem mamy do czynienia. Zmieszanie płynów wyprodukowanych w różnych technologiach może spowodować wzajemne wygaszenie w nich inhibitorów (zmiana PH naszej "mieszanki").
Dolej tymczasowo jakiegokolwiek płynu na bazie glikolu etylenowego a przy najbliższej okazji zmień całość. No i przede wszystkim poszukaj przyczyny ubytku...
Dolej tymczasowo jakiegokolwiek płynu na bazie glikolu etylenowego a przy najbliższej okazji zmień całość. No i przede wszystkim poszukaj przyczyny ubytku...

witam,jaka jest żywotność płynu chłodzącego Genuine Mazda Long Life Premium FL22 Gold ,zalanego przy wymianie(pompa wody) czyli wymianie w całym układzie?
Z góry dziękuje za odpowiedz
i pozdrawiam 

Z góry dziękuje za odpowiedz
-
Davevip
Jak dobrze pamiętam to 200000km/11 lat

Witam,
mam przejechane ok 103 000 tys, Mazda 3 po lifcie 2006 rok. Przydałoby się dolać płynu bo mam na poziomie MIN. Teraz pytanie bo naklejki nie mam, to czy standardowo dolać ten FL22 zielony? Drugie pytanie to takie ile liczy zbiornik płynu chłodzącego i czy rzeczywiście z czasem powinienem wymienić cały płyn i wlać nowy ?:)
Pozdrawiam
Flock
mam przejechane ok 103 000 tys, Mazda 3 po lifcie 2006 rok. Przydałoby się dolać płynu bo mam na poziomie MIN. Teraz pytanie bo naklejki nie mam, to czy standardowo dolać ten FL22 zielony? Drugie pytanie to takie ile liczy zbiornik płynu chłodzącego i czy rzeczywiście z czasem powinienem wymienić cały płyn i wlać nowy ?:)
Pozdrawiam
Flock
- Od: 14 wrz 2016, 13:56
Wymieniłem dzisiaj płyn w układzie. Miałem zalany ciemny zielony, na korku ani zbiorniczku nie było napisane jaki był to rodzaj płynu. Podejrzewam, że płyn mógł być nigdy nie zmieniany.
Układ przepłukałem kilka razy wodą destylowaną i zalałem Dynagel 2000. Teraz czytając temat nie wiem czy dobrze zrobiłem... :/
Jeśli wcześniej był ten FL22 to może grozić jakąś awarią?
Układ przepłukałem kilka razy wodą destylowaną i zalałem Dynagel 2000. Teraz czytając temat nie wiem czy dobrze zrobiłem... :/
Jeśli wcześniej był ten FL22 to może grozić jakąś awarią?
- Od: 18 wrz 2014, 08:38
- Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004
UWAGA!
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu Mazda Kozłowski w Szczecinie i dowiedziałem się od pracownika serwisu, że do FL22 można dolać innego płynu chłodniczego, ale tylko typu "longlife"! Nie wchodzi w grę żadne borygo czy petrygo!
Dzisiaj dzwoniłem do serwisu Mazda Kozłowski w Szczecinie i dowiedziałem się od pracownika serwisu, że do FL22 można dolać innego płynu chłodniczego, ale tylko typu "longlife"! Nie wchodzi w grę żadne borygo czy petrygo!

Qdłaty25 napisał(a):UWAGA!
Z kolei ja wcześniej wyczytałem, że fl22 może być uzupełniany tylko fl22. Więc jak to w końcu jest?
Nie wiem od kogo to słyszałeś, ale ja mam wieści z pierwszej ręki, czyli serwisu.