Mam pytanie do klubowiczów.
Potrzebuję mojej Mazdzie 626 kombi GF wymienić oparcie kanapy tylnej na takie, które posiada 3-punktowy pas bezpieczeństwa dla pasażera na środkowym miejscu. Dodam, że są takie kanapy w tym modelu(również przed liftingiem) i są one dzielone 1/3 do 2/3 a środkowy pas 3-punktowy wychodzi normalnie z prowadnicy na górze kanapy.Kanapy te po środku mają podłokietnik.
Obecnie na środku z tyłu mam tylko pas biodrowy. Potrzebuje tam zapinać 3-punktowym pasem fotelik dla dziecka, tyłem do kierunku jazdy. Ktoś coś takiego już robił? Taką podmiankę.
Siedzisko może zostać to co mam, chyba że jest konieczność wymiany kompletu z siedziskiem.
Czy ktoś wie czy w obu opcjach kanap są te same mocowania kanapy do karoserii? Te same punkty mocujące. Bo moja obecna kanapa się rozkłada do tyłu a ta z 3-punktowym pasem nie wiem czy jest rozkładana?
Dajcie proszę szybko znać bo wyjazd z dzieckiem na dniach i muszę ew. dokupić taką kanapę ze środkowym, pełnym trzypunktowym pasem.
Załączam zdjęcia.
Na zdjęciach kanapy z widocznym pasem 3-punktowym, który montuje się również śrubą do karoserii(gdzieś tam między oparciem a siedziskiem).
Bardzo proszę o szybką podpowiedź/poradę czy jest możliwa bezproblemowa i bez przeróbek przekładka takiej kanap.
Wyjazd z dzieckiem na dniach więc moja prośba jest pilna.
Dziękuję Klubowiczom z góry za pomoc.
Mazda 626 GF Kombi 2.0 + lpg 98' Wymiana kanapy tył na taką ze środkowym, 3-pkt pasem bezpieczeństwa
Strona 1 z 1
-
Roco Blanco
Może i by pasowała, ale to musisz cała kanapę wymienić, bo GW ma zupełnie inną, przesuwaną kanapę, i regulowane oparcia tył<–>przód, natomiast Tobie chodzi o kanapę z GF, ja mam liftback przed liftem i powiem, że tylko kanapa się składa (oparcia się składa na dół, a spód podnosi w kierunku przednich foteli). W GW masz zupełnie inną kanapę z bocznymi podłokietnikami – całą trzeba wywalić, ale czy mocowania będą pasowały to nie mam pojęcia – nie czytałem nigdzie, żeby ktoś opisał taką wymianę...
Możliwe, że samo mocowanie na śruby od spodu by pasowało, ale kanapa będzie niższa od GF bo GW masz stelaż (w GF jak podniosę dolną część kanapy to mam podłogę, a Ty masz spód kanapy dodatkowy).
Natomiast nie wiem, czy te boczki z GW jak ściągniesz będzie pasowało od GF...
Możliwe, że samo mocowanie na śruby od spodu by pasowało, ale kanapa będzie niższa od GF bo GW masz stelaż (w GF jak podniosę dolną część kanapy to mam podłogę, a Ty masz spód kanapy dodatkowy).
Natomiast nie wiem, czy te boczki z GW jak ściągniesz będzie pasowało od GF...
no i kwestia "kotwiczenia" oparć, nie pamiętam jak to jest w GF ale w GW mamy paski po bokach do regulacji pochylenia czy złożenia oparcia i wydaje mi się że odpowiada za to stelaż w środku, natomiast w GF podejrzewam że z boków są jakieś pręty/haczyki na których oparcie się zatrzaskuje i trzyma się w jednej określonej pozycji. Widzę że troche późno odpisuję ale jeszcze po środzie jak będę miał chwilę to popatrzę jak to wygląda bo będę miał pod ręką HB i kombiaka
- Od: 27 mar 2016, 09:43
- Auto: Mazda 626 2.0 115 1998 GW
Strona 1 z 1