Wyposażenie obu jest identyczne, obie 1.8 16v 66kw benz + lpg, różnice tylko takie, że pierwsza to kombi fioletowe z 2000roku przedlift a teraz mam liftback niebieską 1997 tak więc:
– elektryczne szyby przednie,
– elektryczne podgrzewane lusterka boczne,
– elektryczna regulacja reflektorów,
– klima manualna,
– abs (podejrzewam, że też tcs ale ktoś wywalił przycisk, żeby wstawić diode – nie wiem co symbolizuje a pod nią przełącznik od LPG)
– 4 x głośnik w drzwi i oczywiście radio,
– regulacja wysokości fotela (oczywiście poddupna część już nie działa xD)
– podłokietnik
A teraz historia jaką znam tej niebieskiej pani. Przy 241tys. km przebiegu, remont kapitalny + montaż lpg to rok 2016 w którym też wymiana amortyzatorów, rozrządu, łożysk w kołach, i ogólnie dużo się tam działo – a przynajmniej tak twierdzi poprzedni właściciel.
Zajmijmy się "teraz", od dnia 4 czerwca jest u mnie. Jak na pierwszy strzał poszło czyszczenie przepustnicy (poprzedni właściciel powiedział, że ją czyścił płynem – nie ważne jakim dlatego stwierdziłem, że pewnie popsikał bez zdejmowania jej i dlatego ją zdjąłem do czyszczenia i bardzo dobrze zrobiłem bo przypuszczenia miały rację nagaru dużo...) i oczywiście regulacja bypass i IAC.
Następna rzecz to wymiana filtra powietrza, oleju wraz z filtrem (olej wlałem na czuja – mimo że po remoncie nie wiadomo jak to do końca wszystko zrobione, jak nie będzie brała oliwy to potem syntetyk wkroczy a na razie półsyntetyk 10w40 z allegro dedykowany do mazdy), oraz filtr od lpg, wymiana takżę szczęk hamulcowych na tyle (bębny) oraz ktoś wymieniał klocki z przodu (fajnie bo są jak nówki i tarcze też), ale nie założyłem tych blaszek i drucików rozpierających co denerwowało dzwoniąc podczas jazdy a nie było wiadomo w którym kościele dzwoni dopiero na drugi dzień doszło, że to klocki i oczywiście kupiłem wymieniłem i ciszaaa (oby nie przechwalić).
I zająłem się udogodnieniami typu srebrne oringi – ramki na zegary licznika, założenie podświetlenia na nogi na przód, wymiana radia na blaupunkt tokyo (dziewczyna ma takie samo gra wystarczająco dla mnie i obsługuje karty pamięci), wymiana charczących z przodu głośników na jvc cs-j6820 (super grają i mi wystarczy potem może kupie też na tył), naklejki na drzwi "mazda 626", oraz zdjęcie tych "fajnych zielonych filtrów" z żaróweczek licznika i włożenie nowych czystych żarówek co daje jaśniejsze podświetlenie, zakup gumowych dedykowanych wycieraczek oraz wycieraczek do szyb.
I póki co zrobione 1 tys km jeździmy do pracy i wszędzie indziej z Madzią i dziewczyną