Problem z uaktywnieniem komputera pokładowego :(

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wujek91 » 18 lip 2017, 17:01

Witam wszystkich !!

Posiadam Mazde 3 z 2002 roku.
Niestety w tych sprawach jestem laikiem więc będę bardzo wdzięczny za pomoc w zaistniałej sytuacji.
Chciałbym aktywować komputer pokładowy w mojej maździe, żeby pokazywał średnie i chwilowe spalanie itp.
Przeglądnełem mnóstwo różnych stron, ale nigdzie nie ma wprost podanego rozwiązania.
Zaznaczę, że mam wersje z przyciskiem SET (wiem, że mogą być również zamiast tego przycisku przyciski "INFO" lub ":00").
Próbowałem sposobu z trzymaniem przycisków AM + CD opisywanego przez kogoś na forum jednak to nie pomaga.
Czy możliwe jest to, że moja mazda nie posiada komputera i nie będzie można odczytywać spalania a jeśli posiada to jak to włączyć??

Z góry dziękuję za pomoc.
Wujek91

Postprzez maras1402 » 18 lip 2017, 19:31

Witam, mam tak samo, przycisk "SET" zamiast "INFO" z tego co wiem to ta wersja nie ma komputera pokładowego ponieważ jest to (pierwsza wersja) wersja przedliftem. W madzi po lifcie jest wiązka poprowadzona od komputera auta do wyświetlacza oraz osobna do radia, a w tej z przyciskiem "SET" idzie wiązka jedna z czego wyświetlacz jest podłączony tylko pod radio nie pod komputer.
Jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie.
Początkujący

Od: 15 gru 2016, 07:24
Auto: Mazda 3 1.6 105 KM 2003

Postprzez Zbig10101 » 23 lip 2017, 13:17

Tez z tym problemem walczyłem i ostatecznie kupiłem radio z klawiszami Clock oraz Info.
Z tym, że maja Madzia to wersja politowa a oryginalne radio z CD i klawiszami 00, Set.
Poczytaj o wersjach radia w manualu, tam znajdziesz odpowiedz na swoje problemy.
Po mojemu komputer jest na płytce front panelu radia i powinien otrzymywać sygnały z innych czujników jak temperatura, przyśpieszenie.
Początkujący

Od: 3 mar 2016, 21:20
Auto: Mazda 3 (BK) 2008 1.6 benzyna sedan