Czateria...cd

Coś dla zabicia czasu – zjawiska śmieszne i ciekawe.

Postprzez loockas » 13 lip 2017, 20:41

Bimbak napisał(a):Po prostu szukasz passata ale CCC i nagle octavia jest atrakcyjna, bo wymiary, silniki i wyposażenie prawie jak w gołym pasku ale za mniej.
\

Bimbak. Weź chociaż wejdź na stronę i cennik zobacz. Octavię da się skonfigurować na przeszło 160 koła... Grażyna z zapędami CCC idzie do salonu Dacii i wyjedzie wypasionym SUVem zwanym Dusterem.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez Bimbak » 13 lip 2017, 20:42

loockas napisał(a):
Bimbak napisał(a):Po prostu szukasz passata ale CCC i nagle octavia jest atrakcyjna, bo wymiary, silniki i wyposażenie prawie jak w gołym pasku ale za mniej.
\

Bimbak. Weź chociaż wejdź na stronę i cennik zobacz. Octavię da się skonfigurować na przeszło 160 koła... Grażyna z zapędami CCC idzie do salonu Dacii i wyjedzie wypasionym SUVem zwanym Dusterem.

Ale co Grażyna startując z pułapu passata znajdzie w salonie Dacii?
To nie chodzi o rozsądek, ale o mentalność
Ps edytowałem wczesniejszego posta.
Pozdrawiam, Tomek

Drinking wine and killing time
Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Od: 17 maja 2005, 20:55
Auto: ponton i dziadkowóz, Moto: lyter

Postprzez Szymon » 13 lip 2017, 20:50

Bimbak napisał(a):Ale wybrałeś skode zamiast np. alfy bo ładniejsza?

w żadnym wypadku. Nie miałem wtedy takiego dylematu :) Nikt mnie od początku nie zmuszał do jeżdżenia nią i za 30K mogłem kupić bardziej seksowny pojazd :) Jednak gdzieś przy spotkaniu rozsądku, gustu (uwaga – ona mi się podoba. Mimo, ze z niej żartuję :P ) i kilku innych – wybrałem JĄ <serduszka> :P
Ja tylko mówię, ze mnie interesuje ich stylistyka bo kupując teraz nowy (salonowy) samochód, chętnie bym się ku nim skierował. Tak, mimo rozrządu :) No chyba, ze będzie wyglądac jak na obrazku kilka postów wyżej...
Forumowicz

Od: 23 mar 2008, 00:01
Auto: ‘13 Lexus IS250 III
‘16 Scenic w Longu
‘03 Mx-5 NB FL Silver Blues

Postprzez nemi » 13 lip 2017, 21:01

Nie wiem czy mentalność ma coś do tego.
Nie dla wszystkich samochód jest nie wiadomo czym. Znam kilka osób, dla których to sprzęt gospodarstwa domowego, a nie religia.

Ja kupując cokolwiek kieruję się współczynnikiem jakości do ceny.
Kupując amplituner czy głośniki wybieram najtańsze, które w moim odczuciu grają świetnie (słuch mam przeciętny lub słaby) – nie idę od razu w Bang & Olufsen, bo nie usłyszę różnicy.

Kupując drukarkę (wczoraj) – wziąłem taką, która spełnia moje oczekiwania, nie ma pięknego dizajnu, nie drukuje 40 stron na minutę, ale 10 stron w miesiącu wydrukuje pewnie w sposób zadowalający. Nie kupiłem czegoś za 1500 zł, tylko uznałem, że za 500 starczy i sprawdziłem, że jest tania w eksploatacji.

I tak można mnożyć przykłady.

Ja kładąc 70k zł na stole mogłem już kupić naprawdę coś, co mnie wyróżni z tłumu, albo da mi niezły komfort, ewentualnie osiągi. A jednak nie o to mi chodziło. Kupując dupowóz kupiłem coś, co spełniło większość moich oczekiwań, nie musiałem iść na jakieś wielkie kompromisy i póki co jestem zadowolony z wyboru.
Miałem jakiś budżet, jakieś cele, wymagania i założenia i wybrałem najlepiej jak umiałem (nie twierdzę, że nie mogłem lepiej). Dla kogoś innego pewnie w tej sytuacji byłoby lepsze coś innego i nie widzę w tym w sumie nic złego.

Niepotrzebnie przykładasz do innych swoją miarę :P.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Bimbak » 13 lip 2017, 21:06

Szymon napisał(a):
Bimbak napisał(a):Ale wybrałeś skode zamiast np. alfy bo ładniejsza?

w żadnym wypadku. Nie miałem wtedy takiego dylematu :) Nikt mnie od początku nie zmuszał do jeżdżenia nią i za 30K mogłem kupić bardziej seksowny pojazd :) Jednak gdzieś przy spotkaniu rozsądku, gustu (uwaga – ona mi się podoba. Mimo, ze z niej żartuję :P ) i kilku innych – wybrałem JĄ <serduszka> :P
Ja tylko mówię, ze mnie interesuje ich stylistyka bo kupując teraz nowy (salonowy) samochód, chętnie bym się ku nim skierował. Tak, mimo rozrządu :) No chyba, ze będzie wyglądac jak na obrazku kilka postów wyżej...

Nie znam Cię za dobrze ale jakoś ci nie wierzę. Jakieś przeczucie mi mówi że wcale ci się nie podoba. Lubisz ją może, ale raczej sie przyzwyczaiłeś a to że ci się podoba to tylko sobie wmawiasz.
Ale to tylko moje przeczucie.
A może to ja sobie coś wmawiam...
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez Szymon » 13 lip 2017, 21:12

Zdziadziałem od czasu, gdy się ostatnio widzieliśmy :)

Wiadomo, mx5 jest śliczna, nie tylko ona. Jakoś mam jednak poczucie, że jeżdżę teraz samochodem spójnym ze mną i dobrze razem wyglądamy :P
Nie ma w tym wmawiania sobie, czy innego efektu słodkiej cytryny :)

Co nie znaczy, że nie myślę już o dokupieniu czegoś innego. Jednak trochę zmieniłem chwilowo priorytet z ruchomości na nieruchomość :P
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez nemi » 13 lip 2017, 21:15

Ja też trochę w to nie wierzę :P.
Na pewno jest to wypadkowa użyteczności, ceny, kosztów eksploatacji, akceptowalnego dla Ciebie wyglądu i komfortu, ale nie sądzę, żeby to było auto marzeń ;). Po prostu prawdopodobnie, wg. Twojej oceny, jest to auto dopasowane do potrzeb.

Ja kiedyś miałem Octavię i z perspektywy czasu uważam, że auto było bardzo dobre, ale nie czułem się w nim dostatecznie dobrze :).
Ostatnio edytowano 13 lip 2017, 21:17 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez loockas » 13 lip 2017, 21:15

Bimbak napisał(a):Ale co Grażyna startując z pułapu passata znajdzie w salonie Dacii?
To nie chodzi o rozsądek, ale o mentalność

Ale to nie wina Skody, że mają atrakcyjny model który wielu polakom bezsensownie kojarzy się z Passatem. Czyli trzeba mieć mentalność cebuli żeby zrezygnować z segmentu D na rzecz C mimo, że właśnie ten segment spełnia wszystkie założenia? Bez jaj :) Tak samo możesz napisać o brii, że wybrał skodę w postaci Q50s zamiast BMW M3 :P Pewnie mu Janusz na drugie.

My (polacy) śmiejemy się ze skody, ale ten hejt jest bez sensu. Tak naprawdę żal nam, że taka gowniana marka z czeochosłowacji, robiąca samochody gorsze niż ruscy swoje sklonowane fiaty zwane ładami trafiła na inwestora i wciąż pod swoją rodowita marką klepią auta, które są dobre i się sprzedają. My (znowu polacy) zostaliśmy z niczym, z marzeniami o własnym samochodzie i z wymuszonym sentymentem do maluchów. Och ach, jaki maluch był super, tyle wspomnień itd. Bzdura. Maluch nie był super, był karykaturą samochodu która zmotoryzowała skomunizowany kraj. Polak jeździł tym za karę, ale musiał sobie chwalić bo wyboru za dużego nie miał. Przestali to produkować i tak o dobre 10 lat za późno.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 13 lip 2017, 21:18

nemi napisał(a):Na pewno jest to wypadkowa użyteczności, ceny, kosztów eksploatacji, akceptowalnego dla Ciebie wyglądu i komfortu, ale nie sądzę, żeby to było auto marzeń .

no weź, nigdzie nie napisałem że to jest wymarzony samochód czy jakaś miss.

między "brzydkie", a "przepiękne" jest jeszcze kilka poziomów :)
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez nemi » 13 lip 2017, 21:24

Ja cały czas marzę o mondeo, ale trochę się boję konfrontacji z rzeczywistością – może wcale nie być tak dobry jak mi się wydaje i jak bym poszedł do salonu, to by się okazało, że kupiłbym coś innego :)

Jak wracam z pracy i idę do swojego Ropucha, to widuję takiego bordowego. Serce mi zawsze krwawi jak go widzę i żałuję, że nie mogłem wydać 20k więcej :).
Ostatnio edytowano 13 lip 2017, 21:27 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez loockas » 13 lip 2017, 21:27

Dla siebie zamiast mondeo poszedłbym do Toyoty po jedyny model, który tam coś reprezentuje czyli GT86 . Cena podobna. Wcześniej jednak żonie musiałbym kupić nowego minivana. Ona nie chce innego segmentu już, ja chyba do celów rodzinnych też nie.
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 13 lip 2017, 21:30

kurde siedziałem i jeździłem w tej CHR. Muszę przyznać, ze robi wrażenie.
Ojciec szykuje się do sprzedaży Corolli. O ile, gdy chciał puszczać skodę, byłem pierwszym chętnym, tak od tej Corolli mnie odrzuca przez jej wnętrze :)
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez nemi » 13 lip 2017, 21:32

Jasne, to jest dobry pomysł, jeśli nie potrzebujesz auta dla czterech osób.

Ja cały czas myślę z perspektywy ojca o samochodzie, którym się zabiorę do teściowej, w góry i nad morze.

Gdybym myślał o aucie tylko dla mnie, to mondeo by mi pewnie nie przeszło przez myśl.

Już myślałem o tym, że za trzy lata golf zajmie miejsce focusa w ruchu lokalnym, a ja wylizinguję mondeo. Ale ropuch chyba nie podoła...
Forumowicz

Postprzez Bimbak » 13 lip 2017, 21:33

nemi napisał(a):Nie wiem czy mentalność ma coś do tego.
Nie dla wszystkich samochód jest nie wiadomo czym. Znam kilka osób, dla których to sprzęt gospodarstwa domowego, a nie religia.

Ja ... [...]
Niepotrzebnie przykładasz do innych swoją miarę :P.

Kto przykłada swoją miarę?
Może was to razi że generalizuje, ale nie twierdze też, że każdy klient skody tak robi jak to opisuje. Pisałem o zadziwiajacej mnie mentalności, którą można reprezentować przejmując się wyglądem skody, która przecież nigdy urodą nie grzeszyła. Subiektywnie ale chyba też obiektywnie robiąc sondę na najpiekniejsze auto w jakiejś tam klasie żadna skoda nawet nie dopcha się do pierwszej dychy. To był przerysowany obraz mojej wyobraźni a nie atak na zdroworozsadkowe podejście do motoryzacji.
Nie chodziło mi tez aby każdy mi się teraz tłumaczył ze swoich wyborów. Nie potrzebuje tego bo czasem nawet was rozumiem.
Nawet jak ktoś ma w pupie motoryzacje to nie znaczy że nie bedzie emocjonalnie podchodzić do zakupu. Ludzie kupują proszki z importu bo "niemieckie".
To jest mentalność!
Pozdrawiam, Tomek

Forumowicz
CUP 2017 miejsce 2

Postprzez nemi » 13 lip 2017, 21:35

Jak mieszkałem we Wrocławiu, to kupowałem taki niemiecki płyn do naczyń :P. Ależ był super – nic się z nim nie mogło równać ;).

Może z proszkami też tak jest? ;)
Forumowicz

Postprzez Dominator » 13 lip 2017, 21:39

Vrs skody jest fajny, reszta to takie auto stateczne z rozsądku. Dotarłem dziś nad polskie gówniane morze ;) Wiatr taki że łeb urywa, nawet statki nie wypływały.. zresztą połowę drogi jechałem z wiatrem zwiększającym spalanie o min. 1litr na setkę, jednak Angol był w stanie objechać na jednym tankowaniu, nie będąc zawalidroga. Z drugiej strony, jazda byla mniej stresująca niż innych urlopowiczów którzy pędzili na przysłowiowe złamanie karku wyprzedzając co popadnie. Nie rozumiem takich ludzi..
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez loockas » 13 lip 2017, 21:41

nemi napisał(a):Jasne, to jest dobry pomysł, jeśli nie potrzebujesz auta dla czterech osób.

Potrzebuję. Dlatego kupiłem Focusa :P GT86 ma też 4 miejsca. Tylna kanapa w sam raz dla małych dzieci. Na dojazd do przedszkola wystarczy :)

Dopisano 13 lip 2017 21:43:

Dominator napisał(a): Z drugiej strony, jazda byla mniej stresująca niż innych urlopowiczów którzy pędzili na przysłowiowe złamanie karku wyprzedzając co popadnie. Nie rozumiem takich ludzi..

Co. Żal pupę ściska, bo z prawego fotela się ciężko wyprzedza? :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Szymon » 13 lip 2017, 21:44

loockas napisał(a):GT86 ma też 4 miejsca. Tylna kanapa w sam raz dla małych dzieci. Na dojazd do przedszkola wystarczy

toż kupuj szybko, póki małe
Forumowicz

‘16 Scenic w Longu

Postprzez loockas » 13 lip 2017, 21:46

Jeszcze długo będą małe :P Mam czas :P
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Ajonik
Kupra

Postprzez Dominator » 13 lip 2017, 21:57

Łukasz, nawet nie wiesz jak cieszę się że kierownicą jest z prawej. Za "gówniarza" już miałem kilka cieplejszych sytuacji w europejczyku. Teraz jestem skazany na zachowanie powściągliwośći przy wyprzedzaniu. Po prostu jadę za innymi i wyprzedzam jeśli już to ewidentnie konieczne. Żal by ściskał jeśli bym chciał zapitalac.
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka