Kupiłem auto z cofniętym licznikiem – prośba o sugestie.
Dzwoniłeś do osoby która sprzedała Ci auto? Wypadało by zadzwonić i spróbować dogadać się, jeśli nie to zostaje droga prawna.
Tzn jakie oświadczenie? Dowodem zakupu auta jest umowa lub faktura. Ty masz jak rozumiem lewą z jakimś niemcem, którego na oczy nie widziałeś plus jakieś oświadczenie? Co na tym oświadczeniu jest napisane? Auto już opłacone i zarejestrowane? Ile czasu od zakupu mineło?
Ech... Tak mi przyszło do głowy, że można mówić, trąbić ile wlezie, a ludzie i tak po swojemu. Idealny przykład jak nie kupować samochodu...
Ale masz lipną umowę, zadzwoń do sprzedającego i pogadaj normalnie, nie znam człowieka, ale skoro licznik skręcił to raczej nie wróży to dobrze. Jeżeli handluje częściej niż okazyjnie zawsze możesz mu zrobić "renome" na forum i w necie. Takie opinie ustrzegą potencjalnych nabywców, chociaż mnie już chyba nic nie zdziwi.
A tyle co ostatnio patrzalem na program w tvn turbo o takim przypadku. Pierwsze co przy kupnie auta z zagranicy pyta sie z kim spisujesz unowe kupna sprzadazy jesli kto by mi powiedzial ze na hasna to bym odrazu skonczyl rozmowe. Dowod tozsamosci na blat i spisujecue umowy. Pierwsze twoje auto?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
kup sobie na google play aplikacje ACR do nagrywania rozmów, zadzwoń do gościa, przedstaw się, później poproś z imienia i nazwiska gościa do telefonu, jeśli powie przy telefonie, powiedz, że kupiłeś u niego taką i taką mazde z takim i takim silnikiem i kolorem. później powiedz, że w serwisie sprawdzałeś historie i licznik jest cofnięty. jest możliwe że sprzedawca może niewiedzieć jeśli auto miało w niemczech 4 właściceli, któryś mógł cofnąć. no ale lepiej mieć nagrane w przypadku rozprawy w sądzie.
To prawda,mogłem to posprawdzać wcześniej.Wcześniej sprawdzałem dwie mazdy i tam z przebiegiem było ok. Dlatego się zasugerowałem że będzie w porządku. Tym bardziej,że z wyglądu wewnątrz jak i na zewnątrz jest idealna.
Dopisano 9 lip 2017, 15:24:
No to udało mi się w końcu dodzwonić.
Gość był wielce zdziwiony jak mu powiedziałem. Poprosił o numer vin i jutro ma się odezwać jak sprawdzi. Jeśli to potwierdzi powiedział że jakieś rozwiązanie znajdziemy. Zobaczymy jutro.
A rozmowę nagrałem.
Dopisano 9 lip 2017, 15:24:
No to udało mi się w końcu dodzwonić.
Gość był wielce zdziwiony jak mu powiedziałem. Poprosił o numer vin i jutro ma się odezwać jak sprawdzi. Jeśli to potwierdzi powiedział że jakieś rozwiązanie znajdziemy. Zobaczymy jutro.
A rozmowę nagrałem.
- Od: 3 kwi 2017, 12:42
- Auto: mazda6, 2.0 2006r. kombi
Życzę aby się Wam udało znaleźć porozumienie, bo raczej jesteś na przegranej pozycji. Oczywiście możesz próbować sił w sporze cywilnym, ale będziesz się musiał uzbroić w cierpliwość, poświecić czas i pewnie pieniądze. Poza tym podpisując umowę "na niemca" bierzesz również udział w oszustwie skarbowym co działa na Twoją niekorzyść w ewentualnej sprawie. Rejestrując auto z taką umową tak samo podkładasz sobie świnię (poświadczenie nieprawdy, a za to jest pudło...). Znane są już przypadki, że US/UC potrafi cofnąć rejestrację takiego pojazdu.
Sprawdź dokładnie czy te 80kkm cofnięte to jedyna wada. Przebiegiem się nie jeździ
Sprawdź dokładnie czy te 80kkm cofnięte to jedyna wada. Przebiegiem się nie jeździ
Czy ten DSR sprawdzałeś u mnie?
Umowa na Niemca, jedno z najgorszych możliwych posunięć.
Umowa na Niemca, jedno z najgorszych możliwych posunięć.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
siwek123 napisał(a):Zgadza się , że przebiegiem się nie jeździ,ale za taki przebieg płaci się mniej.
Nie widziałem auta nawet na zdjęciach, ale można powiedzieć że kupiłeś okazyjnie. Za przebieg 180 kkm trzeba więcej zapłacić i nie mówie tutaj o 500 zł. Chyba że auto do "poprawek". Moim zdaniem nie ma co marudzić, przebieg na mazdę nie straszny a jak chce się pewne auto z małym przebiegiem, faktura to trzeba dołożyć trochę...