Mazda 323F BJ ZM-DE '02 Pakiet Sportive SPRZEDAM
Nicole napisał(a):Ooo! Wielkie dzięki bo byśmy nie wiedzieli![]()
A jak nałożymy w pn jeszcze jedną warstwę bazy?
Bo teraz będzie ciężko to ogarnąć
Następna warstwa bazy nic już nie da, a może się wszystko zważyć czyli zrobi się pajęczynka. Jeżeli chcecie odłożyć to na później to jedyne wyjście jakie teraz widzę to zdarcie tej bazy, zapodkładowanie na nowo epoksydem aby całkiem odizolować to co zostanie i lakierować dopiero wszystko w jednym procesie po konkretnym zmatowieniu epoksydu. Klar zazwyczaj kładzie się po 30-40 minutach od ostatniej warstwy bazy, a dlatego po takim czasie aby baza dobrze wyschła i posiadała pełnię możliwości chemicznych związania się z lakierem bezbarwnym.
Rafalkom napisał(a):Następna warstwa bazy nic już nie da, a może się wszystko zważyć czyli zrobi się pajęczynka. Jeżeli chcecie odłożyć to na później to jedyne wyjście jakie teraz widzę to zdarcie tej bazy, zapodkładowanie na nowo epoksydem aby całkiem odizolować to co zostanie i lakierować dopiero wszystko w jednym procesie po konkretnym zmatowieniu epoksydu. Klar zazwyczaj kładzie się po 30-40 minutach od ostatniej warstwy bazy, a dlatego po takim czasie aby baza dobrze wyschła i posiadała pełnię możliwości chemicznych związania się z lakierem bezbarwnym.
Prawdą jest to co mówisz
Niekoniecznie trzeba zdzierać i od nowa robić... Można lekko przeszlifować te felgi (p1000 bez używania wody lub włóknina ścierna też na sucho), nowa warstwa bazy i bezbarwny. Nie trzeba czekać 30-40 minut do nałożenia klaru. Przy dobrej temperaturze (20-25*C) już po 10-15 minutach od natrysku baza jest sucha, gotowa do bałożenia bezbarwnego lub kolejnej warstwy bazy.
- Od: 22 maja 2016, 19:40
- Auto: Mazda 323F BJ RF4F '02/ Blue Mica
Piotrek93 napisał(a):Niekoniecznie trzeba zdzierać i od nowa robić... Można lekko przeszlifować te felgi (p1000 bez używania wody lub włóknina ścierna też na sucho), nowa warstwa bazy i bezbarwny. Nie trzeba czekać 30-40 minut do nałożenia klaru. Przy dobrej temperaturze (20-25*C) już po 10-15 minutach od natrysku baza jest sucha, gotowa do bałożenia bezbarwnego lub kolejnej warstwy bazy.
To chyba zależy też od ilości utwardzacza i innych dodatków i czasu ich parowania. BTW, malujesz to jakimś specjalnym specyfikiem do felg?
Piotrek93 napisał(a):Niekoniecznie trzeba zdzierać i od nowa robić... Można lekko przeszlifować te felgi (p1000 bez używania wody lub włóknina ścierna też na sucho), nowa warstwa bazy i bezbarwny. Nie trzeba czekać 30-40 minut do nałożenia klaru. Przy dobrej temperaturze (20-25*C) już po 10-15 minutach od natrysku baza jest sucha, gotowa do bałożenia bezbarwnego lub kolejnej warstwy bazy.
Doskonale Cię rozumiem. napisałem od 30 do 40 minut orientacyjny czas aby nikt sobie krzywdy nie zrobił i nie naraził się na podwójne koszty w późniejszym czasie
Rafalkom napisał(a):Piotrek93 napisał(a):Niekoniecznie trzeba zdzierać i od nowa robić... Można lekko przeszlifować te felgi (p1000 bez używania wody lub włóknina ścierna też na sucho), nowa warstwa bazy i bezbarwny. Nie trzeba czekać 30-40 minut do nałożenia klaru. Przy dobrej temperaturze (20-25*C) już po 10-15 minutach od natrysku baza jest sucha, gotowa do bałożenia bezbarwnego lub kolejnej warstwy bazy.
Doskonale Cię rozumiem. napisałem od 30 do 40 minut orientacyjny czas aby nikt sobie krzywdy nie zrobił i nie naraził się na podwójne koszty w późniejszym czasieZ tym matowieniem bazy i kładzeniem na to na nowo koloru byłbym ostrożny, farba niby ta sama ale nie wiadomo czy później nie będzie to odchodzić całymi płatami.
Fakt, jak ktoś większego doświadczenia nie ma niech lepiej te kilkanaście minut więcej poczeka
Ja akcji z matowaniem bazy jeszcze nie robiłem bo nigdy nie dopuszczam do przesuszenia bazy, jak lakieruje to zawsze wyznaczam sobie czas tak, aby polakierować wszystko na gotowo. Ale osobiście znałem 2 takie przypadki i nic złego się nie działo z perspektywy czasu patrząc. Ale jak doskonale wiadomo, przy tym fachu może to być tylko taki fart a nie reguła
Nie śpimy, malujemy!
Klar nałożony, ładnie się rozlał, nic się nie zewrało, więc można iść spać
Na internetach kupiony zestaw do malowania felg (podkład + baza + bezbarwny)

maderix95 napisał(a):BTW, malujesz to jakimś specjalnym specyfikiem do felg?
- Od: 17 kwi 2012, 12:25
- Auto: Mazda 323F 2.0 DITD 2000r. Pakiet Sportive, BI-XENON
Piter5700 napisał(a):Nie śpimy, malujemy!![]()
![]()
Poka poka, to my z Piotrek93 ocenimy jak dobrze się rozlał
Rafalkom napisał(a):Piter5700 napisał(a):Nie śpimy, malujemy!![]()
![]()
Poka poka, to my z Piotrek93 ocenimy jak dobrze się rozlał
Zdjęcie przesłane przez Piotrka o 3 w nocy

Znowu przez fb, więc wybaczcie jakość...
Jutro postaram się zrobić dokładne zdjęcia
I dziękuję za wszystkie rady
Bez nich mogło by się skończyć na ponownym malowaniu

Fajnie, że można na was liczyć!

- Od: 14 wrz 2016, 14:08
- Auto: Mazda 323f BJ ZM-DE 2002
viewtopic.php?f=312&t=195522
maderix95 napisał(a):na pierwszy rzut oka wygląda tak jak być powinnoi bardzo ładnie się to prezentuje
czekam na efekt po zamontowaniu
Sama jestem ciekawa jak wyglądają z bliska

Na efekt po zamontowaniu będziecie musieli poczekać jeszcze miesiąc bo 03.07. oddaje auto do lakiernika i nie opłaca mi się wkładać felg ( do lakiernika oczywiście dla bezpieczeństwa pójdzie na stalówkach)
Więc zdjęcia będą już z pakietem Sportive

Musi być pięknie
ja osobiście stwierdziłem, że o ile dokładki na bok i tył od sportiva bym przygarnął to zderzak przód jednak wolałbym jakiś bardziej... wyróżniający się 
Jak na felgi i lakierowanie sprayem (bo podejrzewam że tak było to robione) jest git. Tak jak pisze Rafalkom na aucie dobrze bedzie 
Rafalkom napisał(a):Czy mi się wydaje czy lakier niedolany? Ogólnie to będzie dobrze wyglądać na aucie, no i robiąc samemu oszczędziliście pieniądze na lakierowaniu u jakiegoś zdzicha
Pewnie masz rację..., ale patrząc na to, że Piotrek robił to pierwszy raz to i tak jest dobrze
W przyszłym sezonie planuję zmianę na 17", ale przy nich już dam zarobić znajomym

Piotrek93 napisał(a):Jak na felgi i lakierowanie sprayem (bo podejrzewam że tak było to robione) jest git.
Dokładnie tak – lakierowane sprejem

...............................................................................................................................................
Madzia w końcu się doczekała i w sobotę poszła do lakiernika

ale ja – jak to podekscytowana, zakręcona baba nie zrobiłam zdjęć rudej...

Może to i lepiej bo nadkola wyglądały już tragicznie

Nicole napisał(a):Madzia w końcu się doczekała i w sobotę poszła do lakiernika![]()
ale ja – jak to podekscytowana, zakręcona baba nie zrobiłam zdjęć rudej...![]()
Może to i lepiej bo nadkola wyglądały już tragicznie
Trza było poprosić pana majstra
maderix95 napisał(a):ja miałem na życzenie dokumentacje fotograficzną i filmową kilka GB zdjęć i filmów mam na kompie z naprawy
będziesz nimi straszył małe dzieci że jak kupią mazdę to to ich czeka