We wrześniu 2016 roku rozstałem się z Mazdą, po której zostały mi pamiątkowe wysokokwotowe faktury od mechanika i od paru miesięcy jestem właścicielem VW Golfa. Dopiero teraz zrobiłem kilka fotek i postanowiłem dać się wyszydzić na forum MS
Budżet miałem ograniczony, dlatego też zakupiłem jedno z najtańszych na rynku kombi w segmencie C. Wersja to full golas/bieda edition z prawie podstawowym silnikiem (można było kupić jeszcze 86 KM), nie wybierałem nawet koloru – wziąłem co było, byle było taniej.
Podstawowe dane techniczne
1,2 TSI 110 KM (81 kW) BMT
Moc max., kW (KM) przy obr. / min. 81 (110) / 4.600 – 5.600
Max. moment obr., Nm przy obr. / min 175 / 1.400 – 4.000
Norma emisji spalin EURO 6 (błehehe – to VW!)
Skrzynia biegów manualna, 6-biegowa
V-Max – 196 km/h
Przyspieszenie od 0 do 100 km/h – 10,4 sekundy.
Wyposażenie
Jak już wspomniałem – największa bieda w VW, Trendline z paroma drobiazgami. Składa się na nie:
Podłokietnik z przodu ze schowkiem
Fotel kierowcy z regulacją wysokości
Poduszki powietrzne (siedem): dwie czołowe, dwie boczne, dwie kurtynowe i kolanowa dla kierowcy
Asystent podjazdu i zjazdu
Rekuperacja – odzyskiwanie energii podczas hamowania
System Start-Stop – wyłączanie silnika na postoju
Szyby elektrycznie sterowane z przodu i z tyłu
Klimatyzacja z regulacją manualną "Climatic"
Reflektory bi-ksenonowe
spryskiwacze reflektorów
statyczne doświetlanie zakrętów (bardzo fajna rzecz!) i dynamiczna regulacja zasięgu
Kierownica 3-ramienna, multifunkcyjna, obszyta skórą, dźwignia zmiany biegów obszyta skórą, możliwość sterowania radiem, komputerem pokładowym
Komputer pokładowy
System "Park Pilot" – czujniki parkowania z przodu i z tyłu z wizualizacją odległości na ekranie radia, automatycznie obniżane lusterko zewnętrzne po stronie pasażera przy włączonym biegu wstecznym
Obręcze aluminiowe
Czujnik deszczu
Automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne
Funkcja świateł – Coming / Leaving Home
Czujnik zmierzchu
Funkcja automatycznego włączania świateł
Lakier metalic
Przyciemniane szyby
Do dnia dzisiejszego (24-06-2017) przejechałem 11.800 km.
Średnie spalanie w tym okresie: 5,85 mierzone z dystrybutora.
Za sobą mam kilka dłuższych tras, auto zdążyło przemierzyć drogi Czech, Austrii, Słowenii, Chorwacji, Węgier, Słowacji i oczywiście Polski.
Na razie jestem bardzo zadowolony i mam nadzieję, że pojeżdżę tym samochodem jeszcze ze 4 lata.
Najdłuższa trasa za jednym zamachem:
Przykład spalania w trasie z niezłą średnią prędkością (w praktyce jazda 130-140 km/h):
Producent obiecuje spalanie 4,4, ale nie mam pojęcia jak to osiągnąć