Witam,
Mam następujące zjawisko.
W zakresie obrotów silnika poniżej 3000rpm przy próbie szybkiego przyspieszenia odczuwam nierównomierne przyspieszanie na każdym biegu
Nie wygląda to na przerywanie zapłonu (miałem w astrze) bo wtedy czuć faktycznie dziurę w przyspieszaniu powodującą nagłe hamowanie silnika.
Tutaj sytuacja wygląda tak, jakby przyspieszał, na chwilkę przestał (albo przyspieszał wolniej), potem znowu ciągnie itd, jak przekroczy 3 tys obrotów to idzie równo.
Dodatkowo w momencie gdy puszczę pedał gazu, za jakąś sekundę odczuwam takie nagłe hamowanie silnika, jak wcisnę pedał gazu to czuć takie nagłe przyspieszenie powodujące szarpnięcie. Jazda w korku powoduje rzucanie raz w siedzenie, raz na kierownicę.
Wymienione świece, cewki, filtr powietrza.
Zaślepiony EGR, wyczyszczona przepustnica i czujnik masy powietrza.
Komputer nie pokazuje błędów.
Zapala bez problemu, obroty nie falują, spalanie w normie.
Mazda 3, 2.0 Benzyna, 150KM – Nierównomiernie przyspiesza na niskich obrotach
Strona 1 z 1
Miałem takie same objawy zanim mi padł zawór sterujący kolektorem. Nie masz błędu na kokpicie? Sprawdziłeś przez elm? U mnie też check się nie świecił, a miałem błąd p0661
Nie mam żadnych błędów, elm też nic nie widzi.
Dopisano 15 cze 2017, 11:19:
Zauważam też, że na biegu jałowym jak staram się utrzymywać obroty w zakresie 2300-2600 rpm to silnik wtedy mocno drży. Podobnie przy ruszaniu z obciążeniem, np pod górkę również odczuwam drżenie silnika.
Dopisano 15 cze 2017, 11:19:
Zauważam też, że na biegu jałowym jak staram się utrzymywać obroty w zakresie 2300-2600 rpm to silnik wtedy mocno drży. Podobnie przy ruszaniu z obciążeniem, np pod górkę również odczuwam drżenie silnika.
-
drzasiek90
Strona 1 z 1