Planuje zakupic CX3 2.0/150 AWD z automatyczna skrzynia.
mam 3 proste pytania do osob, ktore jezdza od nowosci tym samochodem i lepiej go juz poznali, nie minelo duzo czasu od rozpoczecia produkcji ale pewne choroby wieku dzieciecego juz powinny wyjsc
1) Olej. Czy bierze pomiedzy wymianami (co ile wymieniacie?),
jesli bierze to ile i w jakich warunkach (przy jakiej charakterystyce jazdy, czy nie mozna jej cisnac, etc.)
Poprzedni samochod niestety bral mi juz od 4000obr/min (np. 140km/h), a im wiecej obrotow tym gorzej. Silnik niby 16V wysokoobrotowy, max moment przy 3850. Fakt, ze producent silnika slynie z awaryjnosci i nie ma co porownywac do japonskiej Mazdy ale troche jestem na tym punkcie przewrazliwiony ;(
Troche sie martwie tez czy te silniki benzynowe mozna rzec troche exprerymentalne Mazdy w CXach sa trwale.. zeby nie bylo bez urazy jak z MX-8..
2) Skrzynia automatyczna, podobno tradycyjna, jednakze bardzo prosze o opinie, czy to jakas znana skrzynia z innych Mazd, ktora od lat sie sprawdza dobrze czy znowu jakis wynalazek..
3) Zawieszenie. Wyglada na normalne. Czy dobrze trzyma sie drogi, czy np. lepiej nie szalec tym autem?
do tej pory mialem (przód) dwuwahaczowe, (tył) niezależne typu McPherson, sprężyny śrubowe, temat zakret nie mial tu miejsca, szedl jak przyklejony, pytanie jak jest w przypadku CX3 AWD. Jest identycznej wielkosci i rozstawu osi i kol jak moj poprzednik (nawet na plus 3cm w CX3) ale zawiesznie zupelnie inne..
Generalnie jaka macie ogolna opinie o nich – czy przy niezbyt intensywanym ale momentami ostrzejszym uzytkowaniu tego samochodu – rujnuje serwisem czy bardziej tylko koszty eksploatacji i przegladow beda mnie czekac ?