Dodam nawet więcej.
Ja po 4-godzinnym zagłębianiem się w temat tego nieszczęsnego kolektora ustaliłem (pewnie kilka osób będzie narzekać że było, ale ja nie znalazłem):
– na necie praktycznie nie występują informacje nt. kolektora dolotowego w Maździe 3 Diesel. Fora amerykańskie i kanadyjskie nie mają info o tych silnikach, bo ich tam nie oferowano (i płaczą!). Na UK też nic konkretnego. Najszybciesz znajdziesz info szukając kolektorów w mega-szrotach międzynarodowych (kolektor dolotowy po ang to INLET MANIFOLD). Ja tam znalazłem zdjęcia, oznaczenia silników i numery
– są co najmniej dwa rodzaje kolektorów ssących, identycznie wyglądają. Ich numery, które są wytłoczone na spodzie, to:
9684941780 – ten zdaje się występować w silnikach o niższej mocy (od 75KM do 90KM) lub w wersji bez dwumasu; o francuskim oznaczeniu 9HV, 9HX
9653808680 – ten wydaje się występować w silnikach 109KM, o francuskim oznaczeniu 9HZ, 9HY lub DV6TED4
Jest jeszcze ten silnik w wersji z poprawioną turbosprężarką, chyba już z Euro5 i overboostem, ale nie zagłębiałem się w oznaczenia jego kolektorów. Na pewno silnik jest oznaczany 9HP, 9HL i pewnie jeszcze kilka innych. Podejrzewam że kolektor jest taki sam, tylko turbo tam jest inne i sterowanie turbem.
Oznaczenie silnika można znaleźć na naklejce, która znajduje się na pokrywie paska rozrządu. Gdzieś tak na dole będzie. Ja u siebie nie mogłem sprawdzić, bo auto stoi u mechanika, ale na allegro widziałem gołe silniki z Mazdy do sprzedania, i była ta naklejka na kilku.
Do wymiany kolektora nie trzeba zdejmować wtrysków. Nawet spotkałem informację, że żeby zdjąć wtryski trzeba najpierw zdjąć kolektor.
Przy wymianie kolektora warto kupić zestaw uszczelek kolektora dolotowego. W zestawie jest 8 okrągłych uszczelek + 1 na kwadratową dziurę. Ja kupiłem zestaw ELRING 429.040 za bodajże 68 zł z wysyłką, z Allegro.
Jeśli chodzi o sam kolektor to kupiłem w ciemno 9653808680 od chyba Focusa2. Jak przyjdzie to zobaczymy czy przypasuje.